Hemen her ülkede ve Bölgede yetişir. Birçok çeşitleri vardır. Meyvesi, çekirdekleri kullanılır.Çiçekleri beyazdır. Armut sulu,yumuşak çekirdekleri bir meyvedir. Rengi sarı ile yeşil arasında değişir. Birçok çeşitleri vardır.
Çekirdeklerinden on gram aç karnına içilirse bağırsaktaki kurtları düşürür.Tansiyonu düşürür,kansızlığı giderir,bütün salgı bezlerini ahenkli şekilde çalıştırır.Kandaki üre asidi,üre tuzları ve sair artık maddeleri dışarı atar. Romatizma l,mafsal kireçlenmesi,damla hastalığı olanlara çok faydalıdır.Armutta yüzde on beş yakın şeker vardır. Bu şeker,hastaları için zararlıdır. Onlarda günde 200 gr. kadar armut yiyebilirler.Yemek üzerine yenilen armut Hazmı kolaylaştırır. İştahı açar. Mide ve barsak ifrazatını artırır. Ağızda bol tükürük söktürür. Bağırsaklara yumuşaklık verir ve normal dışarı çıkartır. Susuzluğu keser. Böbrek kum ve taşında: Bir litre suya 50 gr armut kurusu(veya kuru yaprağı )ile 50 gr. elma kabuğu (kuru veya yaş) koymalı ve hafif ateşte 20 dakika kaynatmalı.Sabah,öğle akşam aç karnına birer bardak içmelidir. Bu su mesane hastalıkları,bel soğukluğunun tedavisinde ilaçların yanı sıra, çok faydalı olur. Hamile kadınların kusmasını azaltır.
Anne ve çocuğunun sıhhatli olmalarını sağlar. Sinirleri teskin eder, zihni yorgunluğun geçmesini sağlar. Bir litre suda 50 gr. Armut kurusu kaynatılır. Elde edilen suya az şeker ve limon kaynatılarak içilirse, serinlik verir ve bol idrar söktürür.Yemeklerden önce yenilirse daha faydalanır. Midesi zayıf olanlar ya taze suyunu yada kompostosunu içmelidir. Çünkü armudun hazmı zordur.
24 Kasım 2016 Perşembe 18:51