“Bursa’nın ve sanatın yanında olduğunu için Kamil Fırat’a teşekkür ediyorum”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mimar Sinan temalı sergisini kültür ve sanat şehri Bursa’ya getiren Kamil Fırat’a teşekkür etti. Şehirlerin kültür ve medeniyetlerin yatağı olduğunu söyleyen Başkan Recep Altepe, kültür, medeniyet ve sanatsal anlamda yapılan çalışmalarla Bursa’nın öncü bir şehir olduğunu belirtti. Bunlardan birisi de Bursa’nın Türkiye’ye kazandırdığı Uluslararası Fotoğraf Festivali olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, “Son olarak BursaFotoFest Küratörü Kamil Fırat’ın Mimar Sinan’ın eserlerinden oluşan sergisine ev sahipliği yapıyoruz. Şehirler, insanların yaşadığı merkezlerdir. Şehirleri, binaları insanlar inşa ediyor. Sonunda birer eser meydana geliyor. Bu eserlerin yan yana gelmesiyle oluşan şehirler de insanları etkiliyor. İnsanların yaşamını da etkiliyor. Mimar Sinan da bu etkileşimi en çok yapan üstatlarımızdan biridir. Hem mühendis, hem de mimar olarak güzel eserler bıraktı. Kamil Fırat da üstadın çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemi eserlerini sergide en güzel şekilde yansıtmıştır. Her zaman Bursa’nın ve sanatın yanında olduğunu için Kamil Fırat’a teşekkür ediyorum” dedi.
“Sinan’ın bakışıyla onun yapılarına bakmaya çalıştım”
Fotoğraf Sanatçısı Kamil Fırat, bir konferansta bir araya geldiği İtalyan mimar grubuyla arasında geçen diyaloğu paylaşarak, “Bana ‘Sizin elinizde öyle bir değer var ki farkında mısınız?’ dediler. ‘Nedir O?’ diye sorduğumda ‘Mimar Sinan doğunun Michelangelo’sudur. Siz bunu yeteri kadar anlatmıyorsunuz’ dedi. Dünya mimarlığına ve dünya kültür hayatına bu coğrafyadan armağan edilmiş en büyük kişi Mimar Sinan’dır. Onun mimarlığa kavramsal olarak çok büyük katkıları var. Bende bu sergide bir fotoğrafçı gibi bakmadım. Büyük usta Sinan’ın bakışıyla bakmaya çalıştım. Bu konuda 20 senedir çalışıyorum. Bu sergi de onun son kısmıdır. Bu sergide Sinan’ın bakışıyla ve bilgisiyle onun yapılarına bakmaya çalıştım” diye konuştu.
Serginin ismine neden ‘Gök, Kubbe / Boşluk Mimar Sinan’ dediğini de açıklayan Fırat, “Sinan’ın gökyüzünden çok etkilendiğini, onun karşılığı olarak bir strüktürel yapı öğesi olan kubbeyi kullandığını, ama bu kubbenin altında bir boşluk inşa ettiğini düşünüyorum. Bir yapı değil, boşluk inşa ediyor. Onun yapılarındaki büyü de buradan geliyor. İçine giren herkesin iletişim kuracağı varlıkla baş başa kalmasını sağlıyor. Bu sergi, Sinan’ın üç yapısı olan Şehzadebaşı Camii, Süleymaniye Camii ve Selimiye Camii yapıları üzerine kuruldu. Onları aktarmaya çalıştım” dedi.
Konuşmaların ardından Kamil Fırat, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye ‘Gök, Kubbe / Boşluk Mimar Sinan’ adlı fotoğraf sergisinin kitabını hediye etti. Daha sonra Kamil Fırat tarafından ziyaretçilere sergi gezdirilerek bilgi verildi.
Kamil Fırat kimdir?
Kamil Fırat, 1959 yılında İstanbul doğdu. Yurtiçi ve yurtdışında kişisel sergiler açtı. Fotoğrafları Belçika Anvers Fotoğraf Müzesi ve Almanya Bochum Müzesi koleksiyonlarına alındı. “Atlar”, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri”, “Kapadokya”, “Özne-Hilmi Yavuz” adlı kitapları yayımlandı. Adatepe Taşmektep kurucuları arasında yer aldı. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nin küratörü olan (BursaFotoFest) Fırat, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışma hayatını sürdürmektedir.
BBB