İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Samsun, Diyarbakır ve Erzurum Bölge Koordinasyon Merkezleri arasında Bursa, kadavradan nakildeki 4 katı operasyonla dikkat çekiyor. 2014 yılından 2016 sonuna kadar Bursa Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı nakil merkezlerinde 347 canlı vericiden, 791 kadavra vericiden olmak üzere toplam bin 138 nakil gerçekleştirilerek hastalarına yeniden yaşama umudu olduklarını belirten Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar, “Yaptığımız nakillerin yüzde 50’den fazlası kadavra olduğunu görüyoruz.
Türkiye’de yaygın bir şekilde canlıdan nakiller fazla olmasına rağmen bizim bölgemizde kadavra çok daha fazla. Türkiye ortalamasının 4 katı üzeri kadavra naklimiz var. Karaciğer nakillerinin ise yüzde 60’ı kadavran gerçekleşmiş. Kornea naklinde ise yüksek bir başarı var. 2 yıl gibi bekleme süresi olan kornea nakilleri artık, aylar içerisinde kornea nakillerini gerçekleşiyor. 200’ler seviyelerinde olan bekleme listesi 35’lere kadar düştü. Baktığımızda son 3 yılda 381 tane kornea nakli yapılmış” dedi.
Bursa’nın kadavradaki bu yüksek başarısından dolayı diğer illerden nakil olmak için gelen vatandaşların olduğunu ifade eden Çınar, “Türkiye’de organ bağışlama ortalama yüzde 25 seviyelerindedir. Yani 100 hayatını kaybeden hastanın sadece 25’i organlarını bağışlıyor. Bursa bölgesinde ise bu oran yüzde 50’nin üzerindedir. Burada Bursa halkının gerçekten duyarlılığı ön plana çıkıyor” dedi.
Türkiye’ genelinde organ nakli bekleyen kişilerin 28 bin 473 kişi olduğunu ifade eden Çınar, “Bunun 22 bin 575’i böbrek, 684’i kalp, 2 bin 252’i karaciğer, 44’ü akciğer, 271 pankreas, 2 bin 647 kornea. Her yıl bekleme listesine yaklaşık 4 bin kişinin eklendiğini de unutmamak gerekiyor. Bursa’da ise bu sayı bin 162 böbrek, 210 karaciğer, 35 kornea nakli bekleyen hasta var” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bursa, Balıkesir, Yalova, Çanakkale, Bilecik, Düzce illerine başarılarından dolayı plaket takdim edildi.
İHA