Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle Türkiye’ye kaçan bir ailenin yeni doğan bebeğinin kalp damarında darlaşma görüldü. Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan aile bebeklerinin yaşaması için birçok hastaneye başvurdu ise de kabul görmedi. Aile son olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisine başvurdu. Küçük bebek Sihan Abdullah’ın ameliyatını Doç. Dr. Buğra Harmandar yapmak için bebeğin yatışını yaptırdı. Bir süre bebeğin kalbi üzerinde yapılan tetkikler sonrasında Sihan Abdullah ameliyata alındı. Başarılı kalp ameliyatı sonrasında Sihan bebek yeniden sağlığına kavuştu. Şuanda bir makineye bağlı kalmadan nefes alıp veren bebek normal mama ile besleniyor. Sihan bebeğin ailesi ise maddi imkansızlıklar nedeniyle Alanya’dan çocuklarını görebilmek için gelemiyor. Sık sık doktora telefon eden aile Türkçe bilmediği için de iletişim sorunu yaşıyor. Ancak tercüman bulunduğu zaman aile bebeklerinin durumunu öğrenebiliyor. Sihan bebeğin tam olarak iyileşmesinin ardından hastane yönetimi tarafından bebek ailesine teslim edilecek.
“Ameliyatı yaklaşık 6 saat sürdü”
Gerçekleşen ameliyatla ilgili konuşan Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Buğra Harmandar, birçok hastane tarafından kabul edilmemesinin ardından kendilerine geldiğinde Sihan bebeğin durumunun çok ciddi olduğunu söyledi. Türkiye’de yeni doğan kalp cerrahisinin son 10 yılda büyük gelişmeler gösterdiğini ifade eden Harmandar, “Daha önceleri ölüme terk edilen pek çok düşük doğum ağırlıklı, solunum cihazına bağlı, ağır enfeksiyonlu yeni doğan kalp hastalıklı çocuklar, son 10 yıldaki gelişmelerle beraber artık ülkemizde yaşatılabilir hale geldi. Hastamız bize yaklaşık 1 ay önce başvurdu. Türkiye’deki kalp çocuk yeni ve yeni doğan kalp cerrahisi yapılan merkezler tarafından kabul edilmemiş bir hastaydı. İki kilo ağırlığındaydı. Genel durumu çok kötüydü. Suriyeliydi ve Türkiye’de tedavisini yapabilecek çok az sayıda merkez var. İstanbul, Ankara, İzmir dışında yeni doğan, bu kadar ağır kompleks kalp anormalleri sadece Eskişehir’de tarafımızca gerçekleştiriliyor. Hiçbir yer tarafından kabul edilmemiş bir hastaydı. Biz erken dönemde kendi yoğun bakımımızda da yer olmadığı için Eskişehir Devlet Hastanesi ile ortak çalışarak onların takibine aldık. Eskişehir Devlet Hastanesi’nde takipleri ve ilk bakımları yapıldıktan sonra yoğun bakımımıza alıp, ameliyatını gerçekleştirdik. Bu ameliyat yaklaşık 6 saat kadar sürdü.
Tamamen başarılı bir ameliyat oldu. Yoğun bakımımızda 20 gün kadar takip ettik. Ağır Arkus Aorta Hipoplazisi tedavisi sonrası genel durumunu toparlayınca yeninden devlet hastanesindeki Yeni Doğan Yoğun Bakım ünitesine alındı. Şuanda sağlık durumu normal düzeyde. Kendi solunumunu kendi beslenmesini yapabiliyor. Ailesinin durumu çok kötü ve fakir bir aile olduğu için çocuğa gelip bakamıyorlar. Kendileri Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunuyor. İyileştikten sonra aileye teslim edeceğiz” dedi.
Eskişehir Devlet Hastanesi Yeni Doğan Uzmanı Dr. Tuğba Baysal Kaya ise ameliyat sonrasında Sihan bebeğin bakımı hakkında şunları söyledi:
“Bebek bize ameliyattan sonra ilk ameliyat sonrası hemodinabik stabilizasyon sağlandıktan sonra biz bebeği devraldık. Mevcut ilaç tedavilerine devam ettik. Solunum makinesine ihtiyacı yoktu, ancak dolaşım desteklemek amacıyla ilaçlar alıyordu. Onları kademeli olarak kesip hızla beslenmesini sağladık ve tüm serumlarını kapatıp kademeli olarak da aldığı tedavileri kestik. Şuanda kalbi için herhangi bir destek tedavi almıyor. Tamamen kendi besleniyor. Daha çok kilo alımını takip ediyoruz biz bebeğin. Geldikten sonra da yaklaşık iki haftalık bir süreçte 500 gram kadar bir kilo alımı oldu. O şekilde takibi şuan devam ediyor.”
İHA