Pektaş, implant tedavisinin, önemli ve ileri derecede sağlık problemi olmayan, diş eksikliği olan tüm kişiler için uygulanabilecek bir tedavi şekli olduğunu belirterek, “İster tek diş eksikliği ister çoklu diş eksiklikleri olsun, implant uygulamaları, diş eksikliklerinin telafi edilmesinde güvenilir ve sağlıklı bir tedavi yöntemidir” dedi.
İmplant uygulaması için ilk önce klinik ve radyolojik muayene gerektiğini ifade eden Pektaş, bu uygulamanın mutlaka ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini kaydetti. Uygulamanın, bilgili ve tecrübeli bir hekim tarafından yapıldığında ağrılı veya sancılı bir işlem olmadığını belirten Pektaş, “Dentalimplant ameliyatında uygulamayı yapan hekimin bilgi ve becerisi önemli, ancak hekim ve uygun aseptik ameliyat ortamının sağlanması kadar, kullanılan materyal de çok önemli. İmplant uygulamasında, birçok denetimden geçmiş, sertifikası bulunan implantların tercih edilmesi gerekiyor. Hekim ne kadar tecrübeli olursa olsun ürünün sertifikasının görülmesi gerekir. Bu hususa özellikle dikkat edilmeli” diye konuştu.
“Doku dostu bir madde”
Son dönemde tartışma konusu haline gelen “implant uygulamaları kanser yapıyor” görüşünün de yanlış olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Zafer Özgür Pektaş, “1970’lerde, İsveçli araştırmacıların ortaya koyduğu, canlı kemik ve implant arasındaki yapısal ve fonksiyonel bağlantı temeline dayanan titanyum implantlarla yapılan tedaviler 30 yılı aşkın bir süredir güvenle uygulanmaktadır. Günümüzde titanyumun kansere yol açtığına dair hiçbir bilimsel veri yoktur. Titanyum sadece implantta değil, ortopedide de yoğun kullanılan bir materyaldir. Doku dostu bir maddedir” ifadelerini kullandı.
İHA