Hidrosefali ve gelişim bozukluğu olan ikizler artık yürüyor

İzmir'de hidrosefali ve gelişim geriliği rahatsızlıkları ile dünyaya gelen ikiz bebekler Ela ve Hüseyin, gördükleri rehabilitasyon tedavisi sayesinde önemli bir aşama kaydederek yürümeye ve konuşmaya başladı.

07 Aralık 2016 Çarşamba 13:28
Hidrosefali ve gelişim bozukluğu olan ikizler artık yürüyor

Ela ve Hüseyin Sargın isimli ikizler 2 yıl önce erken doğum ile dünyaya geldiler. Bu durum onların hem bedeninde hem de bilişsel zekasında çeşitli sorunlara yol açtı. Hareket ve öğrenme kabiliyetleri açısından yaşıtlarından geride kalıyorlardı. Hüseyin’e 'Hidrosefali' teşhisi konmasının ardından, önce Hüseyin daha sonra kardeşi Ela bebek İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Tolga Özel Eğitim Kurumu’na geldi. Yaklaşık bir yıldır eğitim gören Ela ve Hüseyin, yürümeye, iletişim kurmaya ve öğrenmeye başladı.

Hayata artık umutla bakıyorlar

Tolga Özel Eğitim Kurumu’nda görevli Fizyoterapist Melahat Korkusuz, gelişim geriliği ve cp (cerabral palsy) tanısıyla gelen minik Ela’nın eğitime başlamadan önce sadece televizyon, müzik gibi unsurlara tepki verdiğini, kişilerle ve oyuncaklarla hiçbir şekilde ilgilenmediğini söyledi. Korkusuz, Ela’nın eğitime kısa sürede yanıt verdiğini ve ciddi gelişmeler kaydettiğini söyleyerek, “Ela, motor gelişim açısından çok gerideydi, oturamıyordu şimdi ise desteksiz yürüme aşamasındayız. Dil gelişimi ve bilişsel gelişim açısından da çok gerideydi. Bizler öncelikle Ela ile iyi bir iletişim kurmaya çalıştık. Fizyoterapist olarak motor gelişmesini sağlarken aynı zamanda çocuğun çevreye, oyuncaklara ve olaylara yaklaşımını da dikkate almam gerektiğini düşündüm ve Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Müdahale Programı (ETEÇOM) eğitimi aldım. Bu eğitimle çocuğun birincil ailesini eğitmeye yönelik 66 stratejiyi kullanarak; çocukların 16 temel davranışı edinmesini sağladık” diye konuştu. Korkusuz, Ela’nın eğitimden önce hiç konuşmadığını, şimdi ise artık taklit yeteneğinin geliştiğini, söylenenleri dinlediğini, komut aldığını, anlamsız da olsa sesler çıkarmaya başladığını, kişilerle iletişime geçtiğini dile getirdi.
Ela’nın ikiz kardeşi Hüseyin’in hidrosefali tanısıyla tedaviye başladığını, duygusal ve iletişimsel açıdan büyük gelişme kaydettiğini söyleyen Korkusuz, “Hüseyin de hidrosefaliye ek olarak gelişim geriliği de mevcuttu. Konuşamıyordu. Hiçbir kelimeyi söyleyemiyordu. Hüseyin buraya geldiğinde bir yaşındaydı ve 6 aylık bir çocuk gelişimindeydi” diye konuştu.



Hüseyin’in sosyal olaylara sosyal tepkiler vermeye başladığını söyleyen Korkusuz, “Hüseyin, aldığı eğitim sonucunda bilişsel ve iletişimsel açıdan çok gelişme kaydetti, şarkı söylemeyi öğrendi. Şu anda çok iyi durumda ama yine de yaşıtlarının gerisinde. Bir buçuk yıldır tedavi alıyor. Konuşuyor, yürüyor, koşuyor ve en önemlisi söyleneni anlıyor. Ailesine ona nasıl yaklaşılmasıyla ilgili de bildi verdik” dedi. Televizyon, telefon, tablet gibi aygıtlardan hem Ela’yı hem de Hüseyin’den uzak tuttuklarını söyleyen Korkusuz, verdikleri eğitimin kalıcı ve olumlu etkiler yarattığını ifade etti.

İkiz kardeşler Ela ve Hüseyin’in annesi Gülistan Sargın da bir rastlantı sonucu Tolga Özel Eğitim Kurumu‘na geldiklerini ve Melahat Hoca’nın çocuklarının eğitimi konusunda çok emeği olduğunu belirtti. Anne Sargın, “Melahat Hocamızdan çok memnunuz, onu kaybetmek istemiyoruz. Birçok gelişme kaydettik” dedi.

İHA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108