Büyük Anadolu Doğum Okulu Spor Eğitmeni S.Deniz Kocaman, hamilelik döneminde pelvik kaslarının önemine dikkat çekerek anne adaylarının egzersiz yaparak pelvik kaslarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kadın ve erkeklerde bulunan bireyin arkasındaki kuyruk sokumu kemiğinden başlayıp, öndeki kasık kemiğine kadar uzanan, görüntü itibari ile bir hamağa benzeyen kas ve dokudan oluşmuş yapıya pelvik tabanı dendiğini belirten Büyük Anadolu Doğum Okulu Spor Eğitmeni S.Deniz Kocaman, "Pelvik taban kasları rahim, vajina, idrar torbası ve rektumu (bağırsağın son kısmı) saran ve alttan hamak şeklinde destekleyen kasların kuvvetlendirilmesini amaçlayan kas grubudur. Hamilelik döneminde pelvik kaslarımızın güçlü olması çok önemlidir. Bebeğin anne karnında gelişip korunduğu yapı pelvik kas grubunun içinde bulunur. Bebek doğarken geçişini buradan yapmaktadır. Doğum sırasında pelvik kas grupları ıkınma ile itme hareketi yapar ve bu kaslar kasılıp gevşerler” dedi.
"Pelvis kaslarının güçlü olması doğumu kolaylaştırıyor"
Deniz Kocaman şu bilgileri verdi: “Gebeliğin ikinci bölümünden itibaren ise bebeğin kilo alması ve bu kaslara baskı yapması ile kaslar iyice zayıflar ve anne adayını rahatsız edici hale gelir. Hamilelik sırasında öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırma problemi yaşayabilirsiniz. Kegel egzersizleri idrar kaçırma probleminizi de engeller. Bu nedenle pelvik kaslarını güçlendirmeniz, pelvik kaslarınızı nasıl kullanmanız gerektiğini öğrendiğiniz için normal doğum sırasında ıkınmanızı kolaylaştırır ve doğumu daha kolay geçmesini sağlar. Doğum öncesi ve sonrası idrar kaçırma problemini ortadan kaldırır. Normal doğum esnasında yırtık olmasını engeller. Kabızlık probleminin giderilmesini sağlar.”
“Kegel egzersizi ile pelvik kaslarınızı güçlendirin”
Kegel egzersizi ile pelvik kaslarının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Kocaman, “Pelvik kaslarını çalıştırmadaki esas amaç bu kas grubunu bir süreliğini sıkıp gevşetmektir. Bunu ise en basit şekilde yere sırt üstü uzanarak ve kalça kaslarınızı 10 saniye sıkıp bırakarak yapabilirsiniz. Egzersiz esnasında burundan nefes alıp ağızdan nefesinizi vermeye özen gösterin. Bu egzersizi yaparken beliniz yere tamamen temas etmeli ve bel boşluğu bulunmamalı, hareket etmemeli ve sanki tuvaletinizi tutuyormuş gibi kaslarınızı sıkmalısınız. Kegel egzersizini günde üç kez olmak şartıyla 3 set 10 tekrar şeklinde yapabilirsiniz” diyerek sözlerine son verdi.
İHA