Ergen ve çocuk diyabetinde korkutan artış

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Esin Şanlı Sayın, obezitenin de artmasıyla son 15 yılda diyabetin ergen ve çocuklarda da sık görüldüğünü belirtti.

12 Kasım 2016 Cumartesi 12:09
Ergen ve çocuk diyabetinde korkutan artış

Yetişkin hastalığı olarak bilinen diyabetin, obezitenin artışıyla doğru orantılı olarak ergen ve çocuklarda da artış gösterdiği bildirildi. Obezite ve Tip 2 Diyabet hastalığının dünya genelinde gittikçe artan iki önemli sağlık sorunu olduğunu belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Esin Şanlı Sayın, “Obezite; Tip 2 Diyabet gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Tip 2 Diyabet, önceleri yetişkin hastalığı olarak bilinse de, son 10-15 yılda obezitenin de artışıyla beraber ergenlik döneminde (adolesan) ve çocuklarda da sık görülmeye başlamıştır” şeklinde konuştu.

"Kilo verilmezse pankreas bezinin insülin salgısı azalır"

Vücut kitle indeksi (VKİ) 35 olan kişilerde VKİ değeri 23 olanlara göre Tip 2 Diyabet sıklığının 40 kart arttığını söyleyen Uzm. Dr. Sayın, “Özellikle karın ve bel bölgesinde yağlanma olan bireylerde başlangıçta insülin direnci dediğimiz durum meydana gelir. İnsülin direncinde pankreas bezinden salgılanan insülin özellikle kas ve yağ dokusu tarafından kullanılamaz ve işlevini göremez. İnsülin görevini yapmadığı için kas ve yağ dokusu enerji kaynağı glikozu kullanamaz. İnsülin direncini takip eden yıllarda kişi kilo vermezse zamanla pankreas bezinin insülin salgısı azalır ve bireylerin kan şekeri yükselmeye başlar” dedi.

"Kronik hastalık"

Tip 2 Diyabet tedavisinin en önemli iki bileşeninin diyet ve egzersiz olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Esin Şanlı Sayın, “İnsülin direnci veya bozulmuş glikoz toleransı adını verdiğimiz diyabet öncesi dönemde kişi kilo vererek insülin metabolizmasını normale getirebilir ve diyabet hastalığını engelleyebilir. Diyabet hastalığı kronik bir hastalıktır. Tedavide asıl amaç hastalığı ortadan kaldırmak değil hastalığa bağlı erken ve geç dönem zararlarından korunmaktır” şeklinde konuştu.

Diyabet hastalarının 3 ila 6 ayda 1 düzenli olarak hekim kontrolüne gitmesi gerektiğini hatırlatan Uzm. Dr. Esin Şanlı Sayın, “3-6 ayda 1 bakılan ve Hba1c adını verdiğimiz geriye dönük 3 aylık şeker ortalamasını kan da gösteren değer, bize son aylardaki şeker regülasyonu hakkında önemli bilgi vermektedir. Hastanın şeker düzeylerinin yanı sıra tansiyon ölçümleri, kolesterol değerlerinin ölçümünün mutlaka yapılması gerekir” diyerek diyabet hastalarını uyardı.

Şeker hastalığında dikkat edilmesi gerekenler etmenler hakkında da açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Sayın, şunları söyledi:

“Doğru beslenme ve egzersizin hayat tarzı olarak benimsenmesi gerekmektedir. İlaçların düzenli kullanılması, yılda 1 kez göz dibi, böbrek ve kalp muayenesinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Sigaranın bırakılması da önemlidir. Ayak bakımı için; her gün ayaklar yıkandıktan sonra parmak araları kurutarak ayakların kremle nemlendirilmesi, pamuklu çorap giyilmesi, tırnakların düz kesilmesi, nasırlarla oynanmaması, yalınayak dolaşılmaması, rahat ayakkabıların tercih edilmesi önerilmektedir.”

İHA

banner119
Son Güncelleme: 12.11.2016 18:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108