Kesmen, hastaların 24 saat tansiyonunu ölçen ritim holter cihazı hakkında bilgi verdi. Cihazın düzenli olarak ölçüm yaptığını ve hastalıkları da ortaya çıkartabileceğini ifade eden Kesmen, "Günde 1-2 kez yapılan tansiyon ölçümleri hastanın tansiyon dalgalanmalarını genellikle tam olarak yakalayamaz. Tansiyon holter, hastaların gün boyu tansiyonlarını belirli periyotlarla ölçerek; uykuda, dinlenirken, aktif haldeyken tansiyon ve nabız sayısını kaydediyor. Özellikle hastanede veya doktor yanında yükselen beyaz önlük tansiyonu denilen tansiyonunu ayırt etmekte oldukça etkilidir. Tansiyon ölçme sırasında heyecanlanarak tansiyonu yükselen kişilerde, ayrıca günün değişik vakitlerinde özellikle uykuda tansiyonun nasıl olduğunu aydınlatma gibi konularda çok faydaları olan bir testtir" dedi.
Çoğu kimselerde geçmeyen baş ve ense ağrısı, migren, sinüzit, kulak uğultusu, göz kararması, yorgunluk ve depresyon gibi sebeplerin tansiyon değerleri ile ilgili olabileceğini belirten Konak Kardiyoloji Tıp Merkezinde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Vasfiye Sevda Kesmen, şöyle devam etti:
"Daha önceden hipertansiyonu olmayan hastalara ilk teşhisi koymada, tedavisinin düzenlenmesinde ve hipertansiyon tespitli hastalarda ise günün hangi saatlerinde tansiyon değerlerinin yüksek olduğunu saptamada tansiyon holter vazgeçilmez bir test aracıdır."
İHA