Nilüfer Belediyesi’nin Bursa’da dinamik bir sanat ortamı oluşturmak ve sanata olan yönelimi artırmak amacıyla bu yıl ikinci kez düzenlediği Nilüfer Sanat Çalıştayı, yoğun ilgi altında devam ediyor.
Türkiye’nin çeşitli kentlerinden üretimleriyle sanat ortamında saygın bir yer edinen Zahit Büyükişleyen, İbrahim Çiftçioğlu, Görkem Dikel, Hakan Eraslan, Seçil Erel, Tayfun Gülnar, Nur Gürel, Semih Kaplan, Sefa Karakuş, İlke Kutlay, Hasan Mirza, Yusuf Şengür, Gülcan Şenyuvalı, Nuri Yavuz ve Selahattin Yıldırım’ın katıldığı çalıştay kapsamında düzenlenen atölye ve söyleşiler, Bursalı sanatseverlerin sanatta yeni ifade olanaklarıyla tanışma imkânı sağlıyor.
Sanat Çalıştayı kapsamında sanatçılar bir taraftan çalışmalarını yaparken diğer taraftan da söyleşi ve atölyelere katılıyor. Karşı Sanat’ın kurucusu Feyyaz Yaman da öğrencilerle “Sanatın Piyasalaşması, Neoliberal Güncel Sanat Politikaları ve Dayanışma” konulu söyleşi gerçekleştirdi.
Misi Çalıştay Alanı’nda, Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi ve Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin katıldığı söyleşide Yaman, makinenin gelişmesiyle birlikte dünyanın altüst olduğunu belirterek şöyle devam etti: “ Kullanım değeri üzerinden üretilen emek-değer, meta değer haline gelmiştir. Marangoz masasını yapar, kütüğü gider ağaçken seçer. Yani nesneyle kurduğu ilişki tamamen kullanım değeri üzerindendir ve bu bir bilgi üretir. Bütün bunlar insanın nesneyle üretim ilişkileri üzerinden kurduğu kullanım değeridir. Ama sonra makine, taylorizm dediğimiz üretim insanın dünyasına girer ve bugün artık o ağaç bizim ince kaplamayla sıvanmış, sunta üzerine yapıştırdığımız bir mobilya olur. Bütün bunların olmasıyla birlikte arada artık üretici özne ve tüketici özne kalmamıştır.”
HORASAN: RESİM AYNI ZAMANDA EĞLENCE
Sanatçı Mustafa Horasan da “Rastlantı ve Kontrol” Atölyesi’nde Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ile bir araya geldi. Atölyeye katılan 35 öğrenci, "Bir hayvana benzeseydiniz kendinizi nasıl çizersiniz?" sorusuyla kendi portreleri üzerinden çalışma yaptı.
Resmin aynı zamanda eğlence olduğunu vurgulayan Horasan, “Yaptığınız resimden aynı zamanda mutluluk duymuyorsanız bırakın” diyerek resmin insana hayat verdiğini ifade etti.
Öğrencilerin atölyede yaptığı eserler Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi’nde düzenlenecek sergide sanatseverlerle buluşacak.
NİLÜFER BLD