Körlükle sonlanabilecek sinsi hastalık: Glokom

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, göz içindeki sıvı basıncının çoğunlukla yükselmesi nedeniyle göz sinirinin zarar görmesi olarak tanımlanan glokomun körlükle sonlanabilecek ilerleyici ve sinsi bir hastalık olduğu, tedavi ve doktor kontrolünü aksatmamanın büyük önem taşıdığı belirtildi.

14 Mart 2017 Salı 10:44
Körlükle sonlanabilecek sinsi hastalık: Glokom

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü Dünya Glokom Haftası münasebetiyle halk arasında göz tansiyonu ve karasu olarak da bilinen glokom hakkında bilgi verdi. Her yaş grubunda görülse de 40 yaş üzerindeki kişilerde glokom riskinin daha da arttığı belirtilen açıklamada, "Gözün işlevlerini yapılabilmesi ve normal sertliğini koruyabilmesi için özel bir sıvı salgılanır. Normal bir gözde göz sıvısı devamlı olarak üretilir ve dengeli bir şekilde emilerek boşaltılır. Bu dinamizm bozulduğu zaman glokom gelişir. Göz içi sıvısının üretiminde artış veya dışa akımında azalma varsa 'açık açılı glokom', dışa akım yollarında tıkanıklık varsa ‘Kapalı açılı glokom’a sebep olur. Nadir olarak basınç normalken de glokom olabileceği gibi doğuştan, göz yaralanması, göz tümörleri veya uzun süre kortizon kullanımına bağlı olarak da gelişebilir" ifadelerine yer verildi.

"Körlükle sonlanabilecek ilerleyici ve sinsi bir hastalık"

Glokomda, sabahları artan baş ağrısı, gözde kızarıklık, ağrı, görmede bulanıklık, ışıkların etrafında halkalar görme, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler görmek mümkün olduğu ifade edilerek, "Fakat çoğunlukla hiçbir belirti vermez. Risk faktörleri, yüksek dereceli miyop ya da hipermetrop olmak, göz içi iltihaplanması (üveit), migren, şeker hastalığı, kortizon kullanımı, ileri yaş (40 yaş üzeri), göz yaralanmaları, aile öyküsü, kansızlık. tanı ayrıntılı bir muayene ve göz tansiyonunun ölçülmesi, santral kornea kalınlığı ölçümü, bilgisayarlı görme alanı testi, optik sinir başı tomografisi gibi yapılacak testlerden sonra konulabilir. Risk altındaki kişiler yılda bir kez göz muayenesinden geçmelidir. Tedavinin temel prensibi hastanın görmesini koruyabilmektir. Glokom tedavisi göz içi basıncını düşürerek görme sinirindeki hasarı önlemeye yöneliktir. Glokomun tedavi yöntemleri, hastalığın nedenine ve derecesine göre farklılık gösterir. İlaç tedavisi ilk tercih edilen yöntemdir. Çeşitli lazer tedavileri ve cerrahi yöntemler de uygulanabilir. Glokom körlükle sonlanabilecek ilerleyici ve sinsi bir hastalık olduğundan tedavi ve doktor kontrolünü aksatmamak büyük önem taşımaktadır" denildi.

İHA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108