Çocuklarda raşitizme dikkat

Uzm. Dr. Alper Özkılıç, kemiklerin gelişiminde çok önemli rol oynayan minerallerin kemiklerde yeterince bulunmamasından kaynaklanan raşitizm hastalığının çoğunlukla 3 ay-2 yaş grubu arası çocuklarda ortaya çıktığını belirterek, "Türkiye de görülme sıklığı yüzde 5-6 arasındadır fakat bazı bölgelerde bu oran çok daha fazladır" dedi.

17 Mart 2017 Cuma 18:18
Çocuklarda raşitizme dikkat

Raşitizmin, kalsiyum ve fosfor gibi kemiklerin gelişiminde çok önemli rol oynayan minerallerin kemiklerde yeterince bulunmamasına bağlı olarak ortaya çıkan hastalık olduğunu bildiren Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Özkılıç, çocuklarda oluşan raşitizm hastalığının nedenlerini ve belirtilerini anlattı.

Her yaşta görülmesine rağmen daha çok çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı olarak oluşan raşitizm görüldüğünü söyleyen Özkılıç, "Çoğunlukla 3 ay-2 yaş grubu arası çocuklarda ortaya çıkar. Türkiye de görülme sıklığı yüzde 5-6 arasındadır fakat bazı bölgelerde bu oran çok daha fazladır" dedi.

Uzm. Dr. Alper Özkılıç, D vitamininin çocuklarda büyüme için gerekli olan kalsiyum ve fosfor dengesini ayarladığını ayrıca bağırsaktan emilimlerini sağladığını belirterek, "Besinlerle alınan ve güneş ışığı sayesinde ciltte sentezlenen D vitamini vücudun gereksinimi olan temel kaynaklardan biridir. Özellikle sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde bu vitaminin ek olarak verilmesi gerekir. Çünkü anne sütünde bulunan miktar bebeğin ihtiyacını karşılamaya yetmez.

Henüz doğmamış, anne karnındaki bebek D vitamini anneden karşılar annede yeterli miktarda bulunmuyorsa, bebek D vitamini eksik doğar. Bu durumda raşitizme neden olur" şeklinde konuştu.

Çocukların gelişim geriliğinin nedeni olan raşitizmin belirtilerini Uzm. Dr. Özkılıç şöyle sıraladı:

"Kandaki kalsiyum ve fosfor düzeyleri düşük olur.

Huzursuzluk, havale geçirme, kaslarda gevşeklik ve güçsüzlük görülür.

Bebeklerde fiziksel belirtilerden biri olan baş terlemeleri gözlenir.

Bebeğin yaşına göre bıngıldağın normalden büyük olur.

Bebeğin bıngıldak kapanma gelişimi, normal gelişime göre uzun sürer.

Kraniotabes (ilk 3 aylıkta fizyolojiktir) denilen bebeğin kafatası kemiklerinin bazı noktalarında yumuşak olması.

El ve ayak bileklerinin normale göre geniş olur.

Kaburgaların üzerinde minik şişliklerin meydana gelmesi, göğüs kafesinin alt kısmında çökmeler oluşabilir.

Bebeğin diş çıkarmasında gecikmeler yaşanır.

Raşitizm hastası çocuklarda alın genişliği daha belirgindir ve daha zayıf bir yapıya sahip olmaları nedeniyle şiş olan karınları dikkat çeker.

Raşitizm hastalığı tedavi edilmediğinde çocukta gelişme geriliği ilerler, yaşıtlarına göre boyu kısa kalır ve yürümeye başlayan çocuklarda bacaklarda eğrilmeler olur. Bu eğrilir açık bacak veya parantez bacak şeklinde belirtilir".

Uzm. Dr. Alper Özkılıç raşitizm belirtilerinin yaşa göre farklılık göstereceğini ve hastalığın tedavi edilmediğinde çocukta gelişme geriliğinin devam edeceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Hastalığın teşhis aşamasında ailenin belirtilere uygun olarak doktor desteği alması çok önemlidir. Kemik filmi çekilmesi, kan tahlili ile kalsiyum, fosfor ve alkalen fosfataz düzeylerinin ölçümü teşhis için yeterlidir. Bu noktadan sonra çocuğun hasta olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Tedavi noktasında, hastalık derecesi ve hastanın durumuna göre ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Doktor tarafında ilaçların dozları ve günlük kullanım sayısı belirlenir. Eğer hastalık yüksek boyuttaysa yüksek doz D vitamini bir seferde ağızdan verilir, hastalık başlangıç sürecindeyse D vitamini günlük olarak 2-3 ay gibi bir süre boyunca devamlı olarak ağızdan verilir. İki yöntem de kesin sonuca ulaştırır".

İHA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108