Check-up tanımının tam bakım, sağlık yoklaması, sağlık denetimi ve kontrolü anlamına geldiğini ifade eden Aksın, "Hastalıklar, insanın yaşına, mesleğine, yaşadığı ülke koşullarına ve kişinin özelliklerine göre değişiklik gösterir. Hastalık belirtileri bazen umursanmaz ve kanıksanır. Ayrıca hastalığın şiddetine ve habasetine göre hafifler, kronikleşir ve öldürür. Arabalarımızı bizi ve ailemizi yolda bırakmasın diye düzenli olarak bakımını yaptırırız. Arabamızın bir yerinden normal olmayan bir ses duyduğumuzda hemen servise koşarız. Ama aynı gayreti, çabayı ve harcamayı kendi sağlığımız için göstermiyoruz" dedi.
İnsanların vücutlarının bir yerlerinde ağrı hissettiğinde ağrı kesici aldıklarını belirten Aksın, "Hekime başvurmayı erteleriz. Ağrı kesiciler esasında hepsi kimyasal zehirlerdir. Önce mideniz etkilenir. Gastrit ülser ve kanamalara yol açar. Yıllarca süren bu gizli kanamalar sebebiyle kansızlık ortaya çıkar. Bütün organlarımız kansızlık sebebiyle yıpranır. Vücut sonunda yorgun, feri kaçmış, aküsü boşalmış bir araba gibi olur" diye konuştu.
Check-up yaptırmanın genellikle insanlar tarafından bir külfet gibi algılandığını ve öneminin çok fazla bilinmemekte olduğunu ifade eden Aksın, “Oysa check-up hayat kurtaran bir işlemdir. Bir dizi teste tabi tutulmak sizin için sıkıntılı bir süreç olsa dahi, size kendinizi iyi hissettirecek bir süreçtir. Bir de eğer check-up önemini kavranırsa, henüz farkına varmadığınız bir belirtisi olan hastalığınız, neredeyse henüz başlamadan tedavi edilebilir. Bu da gelecekte yaşayabileceğiniz pek çok büyük sıkıntının daha en başında ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir” dedi.
Bugün check-up yaptırarak ölümcül hastalıkların kıyısından dönen pek çok insanın mevcut olduğunu belirten Aksın, “Erken teşhisin önemi ne yazık ki insan başına gelmeden pek anlaşılmıyor. Check-up, yaşa, cinsiyete ve yakınmaya göre belirli aralarla yaptırılması gereken işlemlerin ergonometrik dizisidir. Bazen check-up yaptığını ile süren kapsamı çok dar olan kurumlar vardır. Ama check-up, kişinin özel durumuna göre, kişilik hikayesine göre yönlendirilecek olan uzmanlık işidir. Her check-up birbirine benzemez ve kapsamı da değişiklik gösterir. Check-up, makinelere tıbbi cihazlara hapsetmek ve laboratuvar tüplerinde hastayı görmek değildir. Her insan özeldir” şeklinde konuştu.
İHA