Dünyada ölüm sebeplerinin 8. sırasında gelen diyabetin 2035 yılında 592 milyona kişide görülmesinin beklendiğini belirten Dr. Orhan Kaşlıoğlu, şeker hastalığının en önemli sebebinin obezite olduğuna dikkat çekerek, “İnsan vücudunda bulunan pankreas bezinin insülin hormonunu ya hiç salgılayamaması ya da salgıladığı halde etkisiz olması gibi durumlarda şeker hastalığı meydana geliyor. Şeker hastalığı irsî olabilir, çocuklukta geçirilmiş bir hastalık neticesi ortaya çıkmış olabilir. Ancak en önemlisi kendimizin sebep olduğumuz şeker hastalığıdır. Bu diyabet, beslenme bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkar. Bu da ikinci tip şeker hastalığıdır. Bunun en önemli sebebi düzensiz beslenme dediğimiz obezite yani şişmanlıktır” diye konuştu.
Diyabetin metabolizma hastalıklarından en önemlilerinden biri olduğunu ifade eden Dr. Orhan Kaşlıoğlu, “Diyabet, vücuttaki şeker ve yağ metabolizmasının bozulması anlamına gelmektedir. Şeker bizim vücudumuzun yakıtıdır. Vücudumuz şekeri kullanarak enerji elde eder. Bu enerji ile insanoğlu da hayatını sürdürür. Şeker hastalığının 2 tipi vardır. Tip 1 en çok çocuklarda görülür. 2 veya 3 yaşından sonra ortaya çıkar. Ömür boyu devam etmektedir. Tip 2’de ise birçok çeşidi vardır” dedi.
Bir insanın durup dururken çok fazla su içmeye, geceleri idrara çıkmaya veya kilo kaybetmeye başlamasının diyabet belirtisi olduğunu anlatan Kayışoğlu, “Bu emareler şeker hastalığının erken fark edilmesi açısından çok önemlidir. Çünkü bu hastalık erken teşhis edilirse tedavisi de kolay oluyor. Diyabet, göz, böbrek, kalp krizi gibi rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor. Annesi ve babası şeker hastası olan kişilerin de bir an önce tahlil yaptırmaları lazım” dedi.
İHA