Türkiye İnovasyon Haftası Etkinliği’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, somutlaştırılamayan fikrin hayal olduğunu belirterek, "Küresel inovasyon endeksinde 128 ülke içinde 42’nci sıradayız. İnovasyon her şeyden önce bir zihniyet değişikliğidir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde Türkiye İnovasyon Haftası Etkinliği’ne katıldı.
İnovasyonun insanlık tarihiyle eşit bir yapıda olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnsanlık tarihi bir anlamda sürekli yeniliğin peşinde koşmanın, daha iyiyi, daha güzeli aramanın tarihidir. Bu bakımdan inovasyon insanlığın tarihi ile eşittir desek yeridir. Elbette mükemmel olan sadece yüce yaratıcıdır. İnsanın mücadelesi ise ona layık olabilme mücadelesidir. Yaratmak elbette sadece Allah’a mahsustur. Bize düşen kendi kabiliyetimiz çerçevesinde çalışmak ve en iyisini elde etmeyi ummaktır. İnsan kendisine çizilen sınırlar dahilinde sürekli arayış içindedir. Bu anlayış ile İslam medeniyetinin 17'nci yüzyıla kadar süren parlak döneminde her alanda araştırmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar insanlığın bugün sahip olduğu birikimin altyapısını oluşturuyor. İnovasyon her ne kadar kavram olarak bize dışarıdan gelmiş olsa da içerdiği anlam itibariyle kendi öz malımızdır, öz değerimizdir. Eskiler 'yitik kaybedildiği yerde aranır' derler. Madem ki medeniyetimiz öncü rolünü bu coğrafyada kaybettik, öyleyse bulmanın arayışlarına da buradan başlayacağız. Türkiye ayağa kalkmadan, bölgenin de medeniyetimizin de ayağa kalkamayacağını bir kez daha anlıyoruz. Üzerimizdeki sorumluluk ağırdır ama bir o kadar da şereflidir. İnovatif yenilikçi çalışmalar yürüten firmalarımız, TİM gibi çatı kuruluşlarımız, kamu birimleri, tempolarını ve hedeflerini bu bilinçle ileriye taşımak mecburiyetindedirler. Türkiye’nin 2023 hedefleri ancak yenilikçi bir anlayış üzerine inşa edilebilir" dedi.
"Küresel inovasyon endeksinde 128 ülke içinde 42’nci sıradayız"
"İnovasyon hayatımızın bir parçası haline gelmezse, işin asıl kaymağını başkalarına bırakıp sadece hamallığını yüklenmekten kurtulamayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Emeğimizin asıl karşılığını ancak üretimi tasarımla, markayla bütünleştirdiğimizde alabiliriz. Son dönemde kat ettiğimiz mesafe küçümsenemeyecek seviyede. 2001’de 76 bin olan AR-GE insan kaynağı sayımız 224 bini geçti. Aynı dönemde yüzde 0.54 olan ar-ge harcamalarının GSYH payı 2016’da yıllık 20 milyar TL’yi aşarak yüzde 1.06 seviyesine yükseldi. Hedef yüzde 3. Bunu başarmamız lazım. Geçtiğimiz yıl itibariyle imalat sanayindeki girişimlerin yüzde 55’i, hizmet sektörünün ise yüzde 47’si yenilikçi faaliyetler yürütür hale geldi. Küresel inovasyon endeksinde 128 ülke içinde 42’nci sıradayız. Endüstriyel tasarım alt başlığında, Çin, İtalya ve Kore ile ilk sırada bulunuyoruz. Türkiye İnovasyon Haftasını bu bakımdan geldiğimiz yerin ve hedeflerimizin muhasebesini yapmamıza vesile olacak bir etkinlik haline dönüştürmeliyiz. Bu doğrultuda yapacağımız her çalışmada desteğimin yanınızda olduğunu bilmenizi istiyorum" diye konuştu.
"İnovasyon her şeyden önce bir zihniyet değişikliğidir"
Fikirlerin somutlaştırılması gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, "İnovasyon kavramına çok farklı açılardan yaklaşanlar yok değil. Bugün bazıları inovasyon hakkında söylenecek söz kalmadığını ifade ediyor. Gerçi 1899’da devrin Amerikalı Patent Dairesi Başkanı da icat edilebilecek her şeyin icat edildiğini söylemişti. İnovasyonun mevcut ürünlerin kılıflarını değiştirmekten ibaret bir kandırmaca olduğunu öne sürenler de dünyamızda yok değil. Bence inovasyon bunların hiçbiri değil. İnovasyon her şeyden önce bir zihniyet değişikliğidir. Buna adeta bir güncelleme diyebiliriz. Mevcuttan memnun olmayan bir zihniyet inovasyonla kendine yeni bir yol aramaya başlar. Dünyanın insanlar için daha huzurlu bir yer yapma iddiası, ancak sabırla ve sebatla yürütülebilecek bir süreçtir. Garantili yaşayayım, rahatıma bakayım, memur olayım düşüncesindeki bir zihniyetin inovasyon faaliyetleri ile bir ilişkisi olamaz. İnovasyonun yolu zihni sınır projeleriyle karikatürize edilen yeni fikir üretimine açık olmaktan, icat çıkarma denilen yenilik direnişine karşı mücadele etmekten geçiyor. Fikrin hayalden gerçeğe dönüştürülmesi ve son olarak müşteriye sunulması. Mevcut durumdan rahatsız iddia sahibi bir beyin bu üç adımın birbirinden ayrı olmadığını iyi bilir. Somutlaştırılamayan fikir hayaldir. Ticarileşmeyen, insanlığa artı değer sunamayan bir çaba 40 yılda öğrenilmiş, 40 adım öteden bir ipliği iğne deliğinden geçirme becerisi gibi israftır, gereksizdi. İnovasyon tüm insanların faydasını gözeten bir anlayış ile yürütülmedi. Artı değer oluşturan ama aynı zamanda istihdam sağlayan bir zihniyet ile inovasyona yönelmeli" ifadelerini kullandı.
İHA