Başbakan Binali Yıldırım, "Teröre karşı Danimarka ile süregelen olumlu işbirliğimizin, bir terör örgütü olan ve son günlerde bu darbenin de gerçekleştirilmesinde baş rolü oynayan FETÖ ile mücadele konusunda da devam etmesi en büyük arzumuzdur" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen ile yaptığı görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, yaptığı konuşmada, "İlişkilerimizin Danimarka'yla her alanda daha da ileriye taşıması konusunda mutabakatımız vardır. Birçok sorunu konuştuk, bölgesel konulara değindik. AB ile ilişkilerimizi ve AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğini konuştuk. Terörle mücadelede uluslararası işbirliğine olan ihtiyacın bugün düne göre daha fazla olduğu konusunda Danimarka ve Türkiye'nin aynı düşünceleri paylaştığını gördük. PKK, PYD, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütleriyle aynı anda mücadele etmek durumunda olan Türkiye'nin destek hükümetinin bağımsız mahkemelerinin, PKK terör örgütünün yayın organı Roj TV'nin kapatılmasına ilişkin kararı bu mücadelede güzel bir örnek görülmektedir. Teröre karşı Danimarka ile süregelen olumlu işbirliğimizin, bir terör örgütü olan ve son günlerde bu darbenin de gerçekleştirilmesinde baş rolü oynayan FETÖ ile mücadele konusunda da devam etmesi en büyük arzumuzdur. Danimarka'nın Avrupa'daki bazı çevrelerce ülkemize yönelik yürütülen karalama kampanyaları karşısında da bu vesileyle de Sayın Başbakana bilgi verme fırsatım oldu" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz aylarda Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen'in Türkiye'ye yaptığı ziyareti hatırlatan Yıldırım, "İncirlik'i ziyaret etti ve DEAŞ'a karşı koalisyonun çalışmalarını görme fırsatı oldu. Aynı zamanda da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu bizimle paylaştı. Sayın Başbakan, bugün İncirlik'te DEAŞ'a karşı koalisyon üyesi Danimarka'nın personeli ile biraraya gelecek. Orada da temaslarda bulunacak. DEAŞ terörüne karşı uluslararası koalisyonda birlikte olduğumuz Damimarka'nın Suriyeli mültecilere yönelik Türkiye'nin özverili çalışmalarını yakından takip ettiğini görmekten mutluluk duyduk ve Türkiye'nin bu fedakarlığı ve taşıdığı bu yükün AB tarafından daha iyi anlaşılmasının gereğine değindik. Ülkemizin AB ile vardığı 18 Mart mutabakatının tamamlanması ve sözlerin karşılıklı olarak yerine getirilmesinin öneminin altını çizdik. Danimarka her dönemde Türkiye'nin birliğe üyeliğini destekleyen, net bir şekilde destekleyen ülke olmuştur" şeklinde konuştu.
Ekonomik ve ticari ilişkiler bağlamında yapılan işbirliği hedeflerine işaret eden Yıldırım, mevcut ticari ve ortaklık komitesi mekanizmasına bundan sonra hız kazandırılmasının önem arzettiğini ifade etti.
"Danimarka'daki Türk toplumuna yönelik, Danimarka hükümeti ve yerel makamların attığı adımları yakından takip ediyoruz" diyen Yıldırım "Ülkemizdeki Türk toplumunun Danimarka'ya en iyi entegre olmuş göçmen grubu olmasından da memnuniyet duyuyoruz. Danimarkalı misafirlerimizin ülkemize yönelik ilgilerinin devam etmesini memnuniyetle karşılayacağız. Çok sayıda vatandaşınızın ülkemize yerleşmeleri, emlak sahibi olmaları da aramızdaki diyalogun en önemli kanıtlarından birtanesidir. Uluslararası gelişmeler hakkında da kapsamlı karşılıklı müzakere imkanı bulduk. Bu çerçevede, AB üyelik sürecimiz, göç krizi, Rusya Federasyonu ile ilişkiler, Suriye gibi birçok konuyu değerlendirme fırsatı bulduk. Bölgesel ve küresel konularda benzer görüşlere sahip olduğumuzu görmekten memnuniyet duyuyorum. Sayın Başbakan ve heyetini bu kısa ziyaretinde ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyor, kendisine gösterdiği dayanışma ve işbirliğinden dolayı şahsım ve Türk milleti adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Rasmussen: "Kullanabildiğim Türkçe ile o gece Türk halkıyla olan dayanışmamı gösterdim"
Rasmussen ise konuşmasında, "Bu mükemmel toplantı, müthiş misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederim. Son derece yapıcı ve iyi görüşmemiz oldu. Bu ilk ziyaretim ama umarım son ziyaretim olmayacaktır. 5 ay kadar önce Türkiye'de bir askeri darbe girişimi, bu Türkiye'nin meşru ve demokratik kurumlarına yönelik saldırıydı. Ben kendim buna şahitlik ettim, bütün gece ayaktaydım. Son derece şok edici bir gelişmeydi. Kullanabildiğim Türkçe ile o gece Türk halkıyla olan dayanışmamı gösterdim. Danimarka hükümeti bu darbe girişimini kınadı. Hayatını kaybetmiş kurbanlarla ilgili başsağlığı mesajımızı ilettik. Türkiye'yi yakın bir ittifak olarak görüyoruz. Gerçekten Danimarka'da yaşayan yoğun bir Türk nüfusu var. Son derece çalışkan insanlar. Türkiye'yi, Avrupa ve Asya arasındaki köprü olarak görüyorum. Bu işbirliğinin artırılması gerektiğini düşünüyorum. İyi dostlar olarak bugün geleceğe yönelik adımları konuşma fırsatı bulduk" ifadelerini kullandı.
DAEŞ'e karşı mücadelede Türkiye ile birlikte hareket ettiklerini belirten Rasmussen, İncirlik Üssü'nde bulunan Danimarkalı askerleri ziyaret edeceğini hatırlattı. Her zaman ikili ilişkilerin nasıl geliştirileceği konusundaki çalışmaların sürdürülmesini konuştuklarını anlatan Rasmussen, Suriyeli mülteciler konusundaki çalışmaların da ortaklaşa sürdürüleceğini ve AB'nin tutması gereken sözlerinin olduğunun farkında olduğunu dile getirdi.
iki isim, açıklamalarının ardından tokalaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi ve bir süre sohbet etti.
İHA