Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Ahıska Türkleri’nin sürgün edilişinin 72’inci yıldönümünü dolayısıyla organizasyon düzenledi. Programa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyatdin Kassanov’un yanı sıra bazı milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.
“Kardeşlerimiz nerede zulme uğruyorsa ay-yıldızlı bayrak orada olacak”
Ahıska Türkleri’nin kimsesiz olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Bizim kardeşlerimiz nerede zulme uğruyorsa ay-yıldızlı bayrak orada olacak, bunu zaten ülkenin Cumhurbaşkanı söylüyor. Bizim çok farklı bir yanımız var. Ahıskalılar’ın üzerine iskana tabi tutulacak öncelikli yer Posof, serhat şehrimiz Ardahan’dır. Üniversiteler buna bir kürsü ayırmalı. Ahıska Türkeleri’nin meselesi sadece soykırım ve zulüm yıldönümlerinde anılar anlatmaktan ibaret olamaz. Ben o toprakları bilmiyorum, nenemin anlattıklarıyla biliyorum. Bana bir tercih hakkı verilse ben de oraya yaşamak isterim. Ahıska’da, Gürcistan devleti sınırları içinde atalarımızın yerinde yaşamak torunlarımızın en tabi hakkı olmalı. Türkiye burada çok önemli mesafe kat etti” ifadelerini kullandı.
Gürcistan’a eleştirilerde bulunan Topçu “Bizim Ahıska Türkü Kazakistan’dan geliyor, Gürcistan ‘Kazakistan yazalım tabiatına’ diyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Gürcistan Türkiye’nin dostluğundan çok şey kazanır. Uluslararası hukukun gereğini yazsın. Biz her türlü zulme rağmen Ahıska Türküyüz. Biz kendini Türk diye tarif eden tek topluluğuz. Bunu bizim elimizden kim oluyor da Gürcistan alacak. Bu uluslararası bir hak, Türkiye’nin garantisinde bir hak. Bunun bir önce çözülmesi lazım” dedi.
“Ahıska Araştırmaları Merkezi kurmamız gerekiyor”
Ahıska Türkleri’nin çok ciddi acılar yaşadığının altını çizen ve tarihe sadece acı olarak bakılmaması gerektiğini kaydeden Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül “Türkiye’de acil bir ihtiyaç, bir Ahıska Araştırmaları Merkezi kurmamız gerekiyor. Bir üniversitemiz bu davayı üstlenmeli. 10 farklı ülkeye dağıtmış olan soydaşlarımızı hem gönüllü elçilerim hem de bulundukları ülke ile ülkemiz arasında gönüllü köprü olarak görüyoruz. YTB olarak Ahıskalı soydaşlarımıza eğitim, kültür. Sivil toplum çalışmaları ve diğer sosyal alanlarda pek çok proje desteği vermekteyiz. Türkiye bursları ile her yıl yüzün üzerinde öğrenciyi ülkemizde burslandırarak ihtiyaç duydukları alanlarda yetişmiş insan eksikliğini gidermeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar Ahıska’ya özel 3 binden fazla burslandırma yapmış durumdayız”
İHA