Akbank'tan yapılan açıklamaya göre, toplam 500 milyon dolar ve 720 milyon liralık kredi tutarıyla, yılın ilk yarısı itibarıyla en büyük hacimli satın alma finansmanı olan işleme, coğrafi olarak geniş bir alana yayılmış 14 kredilendirme ofisi tarafından temsil edilen, Akbank ve ING Bank koordinatörlüğünde 11 uluslararası ve yerel Türk bankasından oluşan bir grup katıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Kurumsal Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu, toplam 700 milyon doları ya da 2,5 milyar lirayı bulan miktarıyla bu yılın en büyük hacimli satın alma finansmanı olmaya aday olan Petrol Ofisi'nin satış işleminde ortak koordinatörlüğü üstlenmiş olmaktan gurur duyduklarını kaydetti.
Çelebioğlu, Türkiye finansal piyasasını çok iyi bilen bir banka olduklarını belirterek, "İhtiyaçlarını bilen tüm kurum, kuruluş ve yatırımcılarla uyumlu ve esnek bir biçimde çalışabilecek uzmanlığa ve altyapıya sahibiz. Piyasaya ve tüm mevzuata hakim bir Türk bankası olarak, kuruluşlara, onların yararına olabilecek fırsatları sunuyoruz. Türkiye'nin bu önemli satın alma işleminde üstlendiğimiz koordinatörlük görevimizi, yüksek düzeyde müşteri memnuniyetini hedefleyerek başarıyla yerine getirdik." ifadelerini kullandı.
ING Bank Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Hakan Yüksel de büyük hacimli satın alma finansmanı işleminde, ING Bank olarak ortak koordinatörlük görevinin yanı sıra kredi veren bankaların temsilciliğini de üstlendiklerini bildirdi.
Yüksel, şunları kaydetti:
"Global gücümüzle sağladığımız hizmetle müşterimiz Vitol için çok önemli bir işleme imza atarak Türkiye ekonomisine ciddi bir katkıda bulunduk. Biz, ING Grubu olarak 40’ı aşkın ülkede faaliyet gösteren gerçek anlamda global bir bankayız. Bizim için uluslararası deneyim ve birikimimizi, yerel düzeydeki aktif varlığımızla birleştirdiğimiz bir finansman projesi oldu. Satın alım işlemini gerçekleştiren VIP Turkey Enerji’nin bağlı olduğu Vitol Investment Partnership, aynı zamanda ING Grubu’nun uluslararası düzeyde hizmet verdiği müşterilerinden biri. Türkiye’de yurt dışı operasyonları bulunan müşterilerimize ve uluslararası şirketlerin Türkiye merkezlerine global ve yerel bilgi birikimimizle destek olmak için çalışıyoruz. Bu satın alma sürecinde de tüm uzmanlığımızı Türkiye’de ve global düzeyde bir müşterimizin hizmetine sunmuş olmaktan büyük mutluluk duyduk. Önümüzdeki dönemde de Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak önemli gelişmelerde aktif rol almaya her zaman hazırız."
Verilen bilgiye göre, satın alma finansmanı işleminde, ING Bank ayrıca, dokümantasyon temsilcisi görevini de üstlenmesinin yanı sıra kredi temsilcisi, teminat temsilcisi ve hesap bankası olarak da sürece katkı sundu. Toplam 500 milyon dolar ve 720 milyon liralık, 5 yıla kadar vadeli finansman için talebin üzerinde başvuru yapılmış olmasına karşın miktar artırımına gidilmedi.
İşleme, görevlendirilmiş lider düzenleyiciler olarak Akbank AG, Akbank TAŞ, ING Bank AŞ, ING European Financial Services Plc., HSBC Bank Middle East Limited, Qatar National Bank (Q.P.S.C.), Finansbank AŞ Marmara Şubesi, Isbank AG, Türkiye İş Bankası, T. Garanti Bankası ve lider düzenleyiciler olarak da Arab Petroleum Investments Corporation (APICORP), CITI, J.P. Morgan Limited, First Abu Dhabi Bank PJSC katıldı.
AA