İnegöl’ün tarımsal değerlerinin görücüye çıktığı İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF), bu yıl 6’ıncı kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. İnegöl Belediyesi, MODEF ve beraberindeki tarım sektör temsilcileri işbirliğinde düzenlenen İNTARF’ın açılışı, Mer-pa pazaryerinde İnegöl ve Bursa protokolü ile vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
6. İnegöl Tarım Fuarı(İNTARF)’ın açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Doğubayazıt Kaymakamı Ulaş Akhan, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Belediye Meclis Üyeleri, Ak Parti, MHP ve CHP ilçe teşkilatı mensupları, Modef Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Kırsal Mahalle muhtarları, tarımsal kalkınma kooperatif başkanları, çiftçiler ve çok sayıda davetli katıldı.
“HER ŞEY İRADENİN GERÇEK SAHİBİ HALKIMIZ İÇİN”
İnegöl Tarım Fuarının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Şehrimizin yükselen değeri, verimli tarım alanlarıyla kadim şehir İnegöl’e hayat veren, ticari, kültürel, demografik ve doğal güzellikleriyle bir ebru misalini andıran yapısıyla örnek kent güzel şehir İnegöl’e renk katan, heyecan veren, tüm sektörün gözlerini çevirdiği İnegöl Tarım Fuarı(İNTARF)’ın açılışına hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyerek sözlerine başladı. Aktaş konuşmasında, “Gönülden bağlı olduğumuz İnegöl için, aşkla, şevkle, ilk günkü heyecanla, yılmadan, usanmadan, tüm gücümüzle, halkımızın hizmetkarı olmak için gece gündüz demeden İnegöl için çalışıyor, İnegöl için üretiyoruz. Doğubayazıt Kaymakamız misafirimiz. 2006 yılında kendisi burada Kaymakamlık stajını yapmıştı.11 yıl sonra İnegöl’deki değişimi görmek ve buna şahitlik etmekten dolayı mutlu olduğunu belirtti. Bu değişim ve gelişim bizlerin ortak eseri. İnegöl’de gerçekten birlik ve beraberlik içerisinde güzel şeyler gerçekleşti ve gerçekleşmeye de devam ediyor. Her şey iradenin gerçek sahibi olan halkımız için. Biz hizmet gücümüzü halkımızdan alıyoruz. Ve gerçekten de onların verdikleri bu destekleri de karşılıksız bırakmak istemiyoruz” şeklinde konuştu.
“YÜKSELEN DEĞER TARIM”
Yükselen değer tarım diyerek sözlerine devam eden Başkan Aktaş, “Uludağ’ın eteklerinden gelen can suyu ile filizlenip büyüyen tarımsal ürünlerimiz bizim göz bebeğimiz. Verimli arazilere sahip olan İnegöl’ümüz Tarım da parlayan bir yıldız. Sanayileşen toplumlarda tarım ikinci planda kalıyor gibi ama İnegöl artık Tarımı daha çok konuşuyor, Tarım’ın ilerlemesi ve gelişmesi adına çalışmalar yürütülüyor. Bizler de 2014 Büyükşehir yasasından sonra, belediye olarak daha neler yapabiliriz bunun hesabı içerisindeyiz. Bununla alakalı Ticaret ve Sanayi Odamız, Ziraat Odamız, İlçe Tarım Müdürlüğümüz, sivil toplum kuruluşlarımız var. Onlardan bu konuda destek alıyoruz. İşbirliği içerisinde tarımın ivme kazanması için yoğun bir mesai harcıyoruz. Zaten İnegöl Tarım Fuarı da bunun bir göstergesi. Mobilya da gerçekleştirdiğimiz başarılıları tarımda da gerçekleştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kendi gücümüzü kullandığımız gibi Bursa Büyükşehir Belediyemizin de gücünü kullanıyoruz diyen Aktaş, “Çiftçi Malları Koruma Kurulundan, Erken Uyarı Sistemleri ve Ürün Toplama Merkezlerine ceviz soyma makinesi, salça çekme makinesi, arı kovanı, ceviz ve kestane fidanları vb. dağıtımları yaparak kırsal mahallelerimizde çiftçilerimizin her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. 2014 yılında yaptığımız Tarım Çalıştayı ve akabinde hazırlanan sonuç raporu doğrultusunda konunun tüm taraflarıyla İnegöl tarımının gelişmesi adına koordineli bir şekilde plan ve projeleri hayata geçiriyoruz. İnşallah bu fuarda yurtdışından gelen misafirlerimiz ile de buluşacağız. Bu fuarımız standartların daha da yükselmesine vesile olacak. İnegöl nasıl mobilyasıyla, köftesiyle, kaplıcalarıyla meşhursa özellikle tarımı da istediğimiz yere getireceğiz” dedi.
6. İnegöl Tarım Fuarının içeriği hakkında da bilgi veren Aktaş, “Tarım Fuarımızı belediyemiz öncülüğünde, Modef Fuarcılığın organizasyon boyutundaki katkılarıyla, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İnegöl Ziraat Odası, muhtarlarımızın destekleri ve tarımsal sivil toplum kuruluşlarının önemli katkıları ile gerçekleştiriyoruz. Fuarımı 4 gün boyunca saat 10’dan 19’a kadar açık kalacak. 16 bin metrekarede 76 firmamız stant açıyor. Amasya, Isparta, Eskişehir, Bursa, Ankara, İstanbul, Balıkesir, Aydın, Bilecik, Kütahya ve Sakarya’dan olmak üzere farklı 14 ilden stant açan firmalarımız var. Ayrıca fuarımıza Bursa dışından çeşitli il ve ilçelerden gelecek ziyaretçilerimiz için yaklaşık 100 adet araç tahsis edildi. 11 Eylül Pazartesi günü “İnegöl Tarım Ürünleri İhracatı” adı altında yapacağız. Yine her sene yaptığımız gibi fuarımızın son gününde ise Tarım Ürünleri Ödül törenini gerçekleştireceğiz. Elma, Armut, Şeftali, Çilek, Ay çekirdeği ve damızlık sığır alanında dereceye giren üreticilere ödüllerini takdim edeceğiz. Nihayetinde mobilyadaki süreç ne ise tarımda da aynı süreci takip etmek ve bu şehrin değeri olan tarımı daha üst seviyelere taşımak istiyoruz “diye konuştu.
MODEF fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ selamlama konuşmasında, “Modef kurulduğu günden beri ciddi bir şekilde mobilya sektörüne destek oluyor. İnegöl’ün sahip olduğu ekonomik potansiyeli karşısında Modef olarak mobilyanın yanında diğer sektörlere de katkı ve destek olmaya çalışıyoruz. Bu sene Tarım Fuarımızı 6. kez düzenliyoruz. Bu sene Mer-pa alanında fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Fuarımıza katılım gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum. Yükselen değer tarımımızın inşallah bu fuarlar ile daha iyi bir noktaya geleceğine yürekten inanıyorum” dedi.
TARIM ARAZİSİ 300 BİN DEKAR
Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise konuşmasında, “İnegöl’ümüzde kullanılabilir tarım arazisi 300 bin dekardır. Bunun 130 bin dekarında meyvecilik, 80 bin dekarında hububat, 40 bin dekarında çerezlik ve yağlık ay çekirdeği, 20 bin dekarında patates ve pancar, 15 bin dekarında çilek yetiştiriciliği ve geri kalan kısmında ise sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde fidan üretimi de çok gelişmiştir. Ayrıca İnegöl belediye başkanımıza tarım sektörüne göstermiş olduğu katkı ve desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
“ÇİFTÇİMİZİN NE KADAR GAYRETLİ, BİLGİLİ VE ÇALIŞKAN OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLİYORUM”
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl da kısa bir selamlama konuşması yaptı. Fuarın İnegöl’e, çiftçilere ve tüm camiaya hayırlar getirmesini temenni eden Anıl, “Her bölgenin bir potansiyeli var. Elimizdeki potansiyeli harekete geçirmek bizim elimizde. Bizler deniz seviyesinden 30 metre ile 2000 metre arasında tarım ve ziraat yapabilecek bir potansiyele sahibiz. Babasultan Barajımız faaliyet geçti. Boğazköy Barajımız faaliyete geçti. İnegöl’ün ve Yenişehir’in sulanmayan tarım arazileri sulanır konuma geldi. Çiftçimizin ne kadar gayretli, bilgili ve ne kadar çalışkan olduğunu çok iyi biliyorum. Bu potansiyel ile, çiftçimizin bu gayretiyle İnegöl’ün bir sanayi kenti olduğu gibi bir tarım kenti olacağına hiç şüphem yok. İşte bu fuarlar bir fırsattır. Bu fırsatı İnegöllü çiftçilerimizin çok iyi bir şekilde değerlendireceğini de biliyorum” şeklinde konuştu.
“KALKINMANIN TEK YOLU ÜRETMEK”
Bursa Büyükşehir Belediyesi Recep Altepe de İnegöl Tarım fuarı açılışında yaptığı konuşmasında, “Fuarımız, tarım sektörümüz için, çiftçimiz için, üretimimizin gelişmesi için her alanda kazançlı bir hale gelebilmesi için gerçekleştirilen güzel bir organizasyon. Böylesi güzel bir organizasyona katkı ve destek veren başta İnegöl Belediyesi olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kalkınmanın bir tek yolu var oda üretmek. Üretmek, büyümek ve ürettiğini satabilmek. Bu konuda gerçekten Türkiye güzel bir mesafe aldı. İnşallah Türkiye büyümeye devam edecek, bizler de üretmeye devam edeceğiz. Büyüyen, gelişen Türkiye’yi, Bursa’yı ve İnegöl’ü hep birlikte inşa ediyoruz. Artık her yerde Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyesi var. Artık trilyonlarca yatırım kırsala yapılabiliyor. Bu vizyonunun gerçek sahibi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın. Bakın bugün tarım fuarının açılışını yaptığımız bu mekanı yeniden ayağa kaldırdık. Büyükşehrin tüm gücünün İnegöl’e veriyoruz. Daha işin başındayız. İnşallah her geçen gün daha iyi olacak” şeklinde konuştu.
“TARIMI İHMAL EDEMEYİZ”
Son olarak kürsüye çıkan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ise konuşmasında, "İnegöl'de heyecanlanmamak mümkün değil. Gerçekten de tarım, diğer sektörlere bakıldığında çok kolay olmayan, daha fazla uğraş isteyen, fedakarlık isteyen ve daha fazla riske maruz kalan alan. İşte bunu sanayide görüyorsunuz, mobilyada görüyorsunuz; İnegöl'ün yazdığı bir tarih var. Ama hep ne diyoruz: Topraktan geldik, toprağa gideceğiz. Toprağı ihmal edemeyiz. Üretimi ihmal edemeyiz, tarımı ihmal edemeyiz. Geçende bakan bey dedi ki; belki bakanlığın ismini değiştirmek lazım; üretim, üretim, üretim bakanlığı yani Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı değil de üretim üretim üretim bakanlığı yapmak lazım diye bir ifade kullandı. Ben bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Ekonomimizin iyi gittiği 15 yıldan beri kesintisiz bir istikrar içerisindeyiz Türkiye olarak bakıldığında. Bazı sektörlerin bir kaç yıl içerisinde alıp yürüdüğünü, insanların, bölgelerin zenginleştiğini, yeni firmaların yeni sektörlerin dünyaya, Avrupa'ya mal olduğunu görüyoruz. Çok kısa sürelerde bunları yapabiliyoruz ama tarım öyle bir uğraş değil. İşte böyle dönemlerde yatırımcılara bakıyoruz tarımı ihmal ediyorlar, tarımı ihmal ediyorlar. Bunların nedenlerinden biri de bölünmüşlük. Arazilerimizin bölünmüş olması. Yıllarca miras yolu ile bölünen arazilerde tarımda rekabet etmekte zorlanıyoruz. Yine girdi maliyetlerimiz, mazot fiyatlarımız... Türkiye mazotu ithal eden, bunun üretimini yapamayan bir ülke ve üretim maliyetlerimiz gerçekten yüksek. Yine gübre maliyetlerimiz... Gübre malumunuz ithal, gübreyi dışarıdan alıyoruz. Yarısının ham maddesini dışarıdan alıyoruz, yarısını da olduğu gibi dışarıdan almak zorundayız. Ama her şeye rağmen millet olarak, Türkiye Cumhuriyeti olarak üretimden vazgeçmemeliyiz" ifadelerini kullandı.
DÜNYANIN 8. BÜYÜK TARIM EKONOMİSİYİZ
Dünyanın 8. büyük tarım ekonomisinin Türkiye olduğunu belirten Daniş, "Dünyanın 8. büyük tarım ekonomisiyiz. AK Parti iktidarlarında tarımdaki bilgi birikimlerimiz icraata dönmeye başladı. Bununda semerelerini almaya başladık. Evet kamuoyunda bir çok tartışmanın olduğunu hep beraber görüyoruz. Bitkisel üretimde, hayvansal üretimde, gıda da... Ama bakıldığında Türkiye gerçekten tarım adına, her şey de olduğu gibi burada da güzel şeyler yapıldı, bundan sonra da yapılmaya devam edilecek" dedi.
“İNEGÖL'E HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”
İnegöl'ün tarım ürünleri ile daha da ön plana çıkmasını desteklediklerini belirten Daniş, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: "2016 Yılında 24 tane tarımsal tesisi İnegöl'de destekledik. İnşallah biz ümit ediyoruz ki İnegöl'ün bu heyecanı ile bu iş görürlüğü ile beraber bunun 24 değil 124 olmasını talep ediyoruz. Çünkü eğer siz mobilya konusunda bir tarih yazdıysanız, bunu tarım konusunda da, tarımsal sanayi konusunda da yazabilirsiniz diye düşünüyorum. Ayçekirdeği'nde İnegöl Alası olarak tescil aldınız, inşallah İnegöl Şeftalisi ile de, İnegöl Armut'u ile de, İnegöl Çileği ile de bunu devam ettirmeniz gerektiğini ve biz bakanlık olarak da her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ediyoruz"
Konuşmaların ardından protokol üyeleri açılış alanında kurdeleyi keserek 6. İnegöl Tarım Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Kurdele kesimi sonrası protokol üyeleri fuarda açılan stantları tek tek ziyaret ettiler. Özellikle İnegöl’de üretilen ürünler ilgiyle incelendi.
İNEGÖL BLD