İnegöl tarihine ışık tutması ve şehrimizin 5000 yıllık tarihini gün yüzüne çıkarması düşüncesiyle İnegöl Belediyesi öncülüğünde Ticaret ve Sanayi Odası ile İnegöl Kent Konseyi başta olmak üzere 55 akademisyen ve İnegöl bürokrasisinin temsilcilerinin katkı ve destekleriyle gerçekleştirilen “Uluslar Arası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu” 2016 yılı Ekim ayında gerçekleştirilmişti.
3 gün süren sempozyum neticesinde İnegöl’ün tarihini aydınlatacak bildirilerini katılımcılara sunan akademisyenlerin araştırmalarının yer aldığı bildiriler, İnegöl Belediyesi tarafından kitap haline getirildi. Toplamda 1083 sayfadan oluşan 2 ciltlik İnegöl’ün tarihini anlatan ‘Uluslar Arası Tarih ve Kültür Sempozyumu Bildirileri Kitabı’ bugün düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.
TANITIM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Royal Hotel’de gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcısı Alper Taban, İTSO Başkanı Metin Anıl, Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah ve çalışmaya katkı veren meclis üyeleriyle bürokratlar katıldı.
“İNEGÖL’ÜN ÇOK ÖNEMLİ BİR TARİHSEL DEĞERİ VAR”
Tanıtım toplantısında konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl’ün tarihi açısından da önemli bir değer olduğuna vurgu yaptı. Yapılan Uluslar Arası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu’nun İnegöl’e ciddi bir artı değer kattığını kaydeden Aktaş, “Bu değerli çalışmada emeği geçen başta çok kıymetli Kaymakamımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız, değerli hocalarımıza, Kent Konseyi’nin ve İnegöl bürokrasisinin çok değerli yöneticilerine teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.
5000 yıllık geçmişin izlerini her köşesinde taşıyan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kadim şehrimiz İnegöl’ün geçmişten bugüne kadar yaşadıkları, İnegöl ile alakalı değerleri, verileri içerisinde barındıran Uluslar Arası Tarih ve Kültür Sempozyumu Bildirileri Kitabının tanıtım toplantısında bu konunun emektarı olan değerli insanlarla bir araya geldik. İnegöl’ün bilinmeyen yüzünün gün yüzüne çıktığı ve 55 bilim adamı ile araştırmacının bildiri sunduğu Uluslar Arası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu geçtiğimiz yıl Ekim ayında icra edilmişti.
Öncelikle şunu ifade edeyim ki; İnegöl tarihi ve kültürü sempozyumu İnegöl için bir ilkti.
Şehrimize çok büyük bir artı değer kattı. İnanıyor ve ümit ediyorum ki bundan sonra farklı konularda İnegöl bu çalışmaların aynılarını en azından senede bir kez olmak kaydıyla tekrar edecektir. Yaşamaktan gurur duyduğumuz ve bizim için her şey olan, her köşesinde bir değer olan İnegöl için böyle bir şeyin ilk kez gerçekleşmiş olması da buna öncülük etmekte bir gurur. İbn-i Haldun’un dediği gibi şehirlerin bir ruhu vardır ve insanlar yaşadıkları şehirlere bir değer katarlar.
Onun şekillenmesine çok ciddi destek ve katkı sağlarlar. Biz bu şehri seviyoruz. Her ne kadar Osmanlı’ya başkentlik etmese de Osmanlı bakiyesi olan, Söğüt, Domaniç, Bilecik, Bursa gibi topraklara çok yakın mesafede ve bu coğrafya içerisinde önemli bir işlevi olmuş olan İnegöl’ün de çok önemli bir değeri ve tarihsel boyutu olduğunu düşünüyoruz” dedi.
1083 SAYFADAN OLUŞAN 2 CİLTLİK ESER İNEGÖL TARİHİNE NOT DÜŞTÜ
Sempozyum hakkında bilgiler vererek konuşmasını sürdüren Başkan Aktaş, “Bu sempozyum ilk olarak 26 Mart 2016 tarihinde sempozyum düzenleme kurulu ve paydaşlarımız olan Uludağ Üniversitesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, Kültür Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve İnegöl Kent Konseyi ile kamuoyuna duyurmuştuk. Belli bir takvim çerçevesinde yaklaşık 7 aylık bir çalışma sürecinden sonra, 14-15-16 Ekim 2016 tarihinde 55 akademisyen ve araştırmacının katılımıyla sempozyumu gerçekleştirdik. Bildirilerini sunanlara son düzeltmeleri yapıp makalelerini göndermeleri için 04 Kasım 2016 tarihine kadar süre vermiştik. Sempozyum sekretaryası tarafından toplanan bildiriler incelenmek üzere düzenleme ve bilim kuruluna gitti.
Sonraki süreçte tahmini kitap sayfası 1 veya 2 ciltlik olması yönünde teknik çalışma yürütüldü. Bugün de hamdolsun bunu ortaya koyduk. 1083 sayfadan oluşan bu çok nefis ve nezih eser inşallah İnegöl tarihine bir not olarak düşüldü. İnanıyor ve ümit ediyorum ki bundan sonra da çok ciddi şekilde bundan istifade edilecek. Son incelemeler için makale sahiplerine çalışmaları tekrar gönderilerek baskı öncesi onay da istendi. Sempozyum sonrası yaklaşık 5 aylık süreç içerisinde kitabın basım işlemi tamamlandı. İnegöl’de ilk olma özelliği taşıyan, birbirinden değerli akademisyen ve araştırmacının süzgecinden geçerek 14 aylık bir çalışma neticesinde ortaya çıkan bu 2 ciltlik eserin, toplumu aydınlatıcı, yönlendirici ve teşvik edici özelliğiyle de önemli bir kaynak olacağına eminiz.
Köftesiyle, mobilyasıyla, kaplıcasıyla, birçok özellikleriyle öne çıkan İnegöl’ün biz tarihsel özelliğinin de çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve İnegöl’ün tarih ve kültür alanındaki bilgi dağarcığına yeni bir soluk getirerek şehrimize artı bir değer katacağına yürekten inandığımız bu kitabın oluşmasına katkı veren o kadar güzel insanlar var ki… Manevi destekleriyle, bizatihi çalışmalarıyla ve finansman desteğiyle değer katan insanlar var.
Ben Onur Kurulundaki çok değerli Valimiz İzzettin Küçük Bey’e, Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye, Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay Bey’e, çok değerli Kaymakamımız Ali Akça Bey’e, yine aramızda bulunan çok değerli hocam Prof. Dr. Mefail Hızlı Bey’e, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Metin Anıl Bey’e ve Kent Konseyi Başkanımız Haydar Cerrah Bey’e teşekkür ediyorum.
Düzenleme kurulu olarak bizzat emekleriyle bu işe çok değerli katkılar veren güzel insanlar var. Uludağ Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş, çok değerli Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, İnegöl Belediye Meclis Üyemiz Nedim Bayram Bey, İşkur Müdürümüz Ahmet Baştürk ve Halk Eğitim Müdürümüz Burhanettin Özdemir hocama, Kent Konseyi’nin değerli üyelerine, Kültür Sosyal İşler Müdürümüz Ensar Macit Bey’e ve organizasyonun sevk ve idaresiyle alakalı başından sonuna kadar sorumluluğu üstlenen Başkan Yardımcım Alper Taban Bey’e çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İNEGÖL TARİHİYLE BERABER BÜYÜYECEK
İnegöl’ün tarihi değerleriyle birlikte büyüyeceğini vurgulayan Aktaş, “Arkadaşlar bu şehir sadece ihracat rakamlarıyla, sadece cadde ve sokaklarında döktüğü asfalt ve kilit parkeyle, şehirdeki görsellerle değil aynı zamanda tarihiyle beraber büyüyecek. Bunu da biz yapılan bu tür üst düzey çalışmalarla ortaya çıkararak ilçe halkımızla, gençlerimizle ve tabi ki Türkiye ve Dünya ile buluşturmamız gerekiyor.
Bu doğrultuda yine düşündüğümüz farklı çalışmalar var. İnşallah bu güzel insanların destek ve katkısını alarak farklı konularda da çalışmalara imza atacağımızı özellikle ifade etmek istiyorum.
Ben de sempozyum sırasında katıldığım bazı oturumlarda gördüm ki yaşadığımız şehir hiç bizim algıladığımız kadar kısa sürede oluşmamış. Bu şehirde emek var, gayret var. Ben 13 yıldır Belediye Başkanlığını yapıyorum ama geçmişte kimisi Milletvekili olarak, kimisi Belediye Başkanı olarak, kimisi Kaymakam olarak, kimisi Ticaret Odası Başkanı olarak veya farklı bir bürokrat olarak bu şehre emek vermiş, katkı vermiş.
Onların o katkı ve destekleri, emekleri neticesinde geldiğimiz nokta. Dolayısıyla bu şehri bu yönden de çok ucuza heba etmememiz, sahip çıkmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
İNEGÖL SIRADAN BİR TARİHE SAHİP DEĞİL
Tanıtım toplantısına katılan Kaymakam Ali Akça da bir konuşma yaptı. İnegöl’ün sıradan bir konuma ve tarihe sahip olmadığını belirten Akça, “Bu kitapların ortaya çıktığı sempozyum tarihi ile günümüzü karşılaştırdığımda şu kanıya vardım, zaman gerçekten çok hızlı geçiyor. Üzerinden 8 ay geçmiş ama daha dün gibi. Sempozyumun açılış konuşmasında; İnegöl mucizesi diyebilir miyiz? Evet, diyebiliriz. İnegöl mucizesini ortaya çıkaran ne? Türkiye’de 900 küsür ilçe var. Bu 900 küsür ilçeye baktığımızda İnegöl gerçekten ilk sıralarda yer alıyor.
İşte İnegöl’ü bu konuma taşıyan hususlar nedir? Bunların cevabı bu sempozyumlar, sempozyum neticesinde ortaya çıkan kitaplarla bulunacaktır ifadesini kullanmıştım. Ben de bu kitapları büyük bir ciddiyetle ve büyük bir istekle okumak arzusundayım. Çünkü İnegöl kesinlikle sıradan bir konuma ve tarihe sahip ilçe değil.
Yine sempozyum açılış konuşmamda şu ifadelere yer vermiştim; iller dahil olmak üzere 81 vilayet içerisinde yine İnegöl’ü üst sıralara taşıyan nedir? Değerli hocalarımız kaleme aldıkları yazılarıyla bu soruların cevaplarını vermiş olacaklar. Neticede bu cevaplar bizler için ve Türkiye için örnek olacak.
Bilinmesi gereken bir hususta bu; tarihçiler der ki yazının kullanılmaya başlamasıyla başlar. Yazı bulunduktan sonra tarih kayıt altına alındığı için olsa gerek tarih yazının bulunuşuyla başlar denir. Peki, yazıdan önce tarih yok mu? Elbette var ama tarihçiler buna tarih öncesi çağlar diyorlar. Eğer bizler de tarih öncesindeki o çağlar gibi yaşamak düşüncesinde değilsek kitaba da önem vermek mecburiyetindeyiz.
İnegöl Belediyesi’nin paydaşlarıyla yaptığı bu çalışmayı gerçekten önemsiyorum. Bu çalışma tarihe not düşmedir. Örnek bir çalışmadır. Belediyemizi ve destek veren paydaşları tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
Konuşmalar sonrası Başkan Aktaş 2 ciltlik İnegöl tarihini içerisinde barındıran kitabı Kaymakam Ali Akça’ya takdim etti.
İNEGÖL BLD