İbn-i Sina Kimdir ?
İbn-i Sina Biyografisi ve Kitapları
İbn-i Sina, Tam Adı ; Abū ʿAlī al-Ḥusayn ibn ʿAbd Allāh ibn al-Ḥasan ibn ʿAlī ibn Sīnā olan, Fars tıp adamı, astronom, yazar ve filozof ve modern tıbbın kurallarını belirleyen İslam Alimi'dir.
Doğum Tarihi : MS 22 Ağustos 980, Afshona, Özbekistan
Ölüm Tarihi ve Yeri : 21 Haziran 1037, Hamedan, İran
Defnedildiği Yer : Hamedan, İran
MS 22 Ağustos 980 tarihinde Buhara yakınlarında bulunan Efşene Köyü'nde dünyaya gelen İbn-i Sina, üstün zekasıyla daha küçük yaşlarda dikkatleri üzerine toplamıştır. İslam Dünyası'nda İbn-i Sina künyesiyle meşhur olurken, orta çağ alim ve düşünürleri tarafından “eş-şeyhü’r-reîs”, “hüccetü’l-hak, şerefü’l-mülk, ed-düstûr” vasıflarla da anıldığı bildirilmektedir.
İbn-i Sina yaşamı boyunca 200'den fazla kitap yazdığı belirtilmektedir. Talebesi olan Ebû Ubeyd el-Cûzcânî’ye yazdırdığı hayat hikâyesiyle Cûzcânî’nin verdiği ilâve bilgilerin İbnü’l-Kıftî ve İbn Ebû Usaybia tarafından nakledilmesi sayesinde diğer İslâm filozoflarına nisbetle hakkında daha fazla bilgi bulunan İbn-i Sina'nın küçük yaşta önce Kur’an’ı ezberlediği, dil, edebiyat, akaid ve fıkıh öğrenimi gördüğü sıklıkla belirtilmektedir.
İbn-i Sina'nın hayat hikâyesinde bu dönemdeki hocaları arasında sadece Hanefî fakihi Ebû Muhammed İsmâil b. Hüseyin ez-Zâhid’i zikrederse de onun bilhassa dil ve edebiyat alanında Ebû Bekir el-Berkī’den ders aldığı sanılmaktadır.