Hafta nedeniyle Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda düzenlenen programa katılan Vali Memiş, program öncesinde kendisini organ bağışçısı yapan evraklara imza attı.
“Kısa bir bilgilendirmeyle hemen organ bağışında bulunduk”
Organ ve doku bağışının çok önemli bir konu olduğuna değinen Vali Memiş, “Organ bağışının tıbbi ve hukuki gereklilikleri var. Bütün şartlar oluştuktan sonra bu bağış sayesinde hayatını devam ettirecek olan insanlarımızın imdadına yetişecek bir işlem. Bunun biraz daha vatandaşlara aktarılması lazım. Organ ve doku bağışını teşvik edici ayet ve hadisler var. Tıbben de hiçbir sakıncası yok. Biz kısa bir bilgilendirmeyle hemen organ bağışında bulunduk” dedi.
“Bu konuda tek fetva makamı Diyanet İşleri Başkanlığımızdır”
Daha sonra konferans salonunda gerçekleştirilen programa iştirak eden Vali Memiş, beyin ölümünün gerçekleşmesiyle birlikte tıbben ölümün de gerçekleşmiş kabul edildiğini dile getirerek, “Beyin ölümünün gerçekleşmesiyle beraber aynı zamanda dinimizce ruh da bedenden ayrılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu konuda fetvaları var. Bir takım tarikatların farklı yorumlarda bulunduğunu da biliyoruz ancak bu konuda tek fetva makamı Diyanet İşleri Başkanlığımızdır” diye konuştu.
Etkinlikte daha sonra Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı ve Gümüşhane Organ Nakli Koordinatörü Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu açılış konuşması ve sunum gerçekleştirdi.
Gümüşhane organ bağışçısı sayısıyla Türkiye’de ilk 10 il arasında
Çakıroğlu, Gümüşhane’de organ bağışçı sayısının bin olduğunu belirterek, bu rakamla Gümüşhane’nin Türkiye’de ilk 10 il arasında yer aldığını söyledi. Tüm vatandaşları organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet eden Çakıroğlu, organların nasıl bulunduğunu, organ naklinin ne olduğunu, organ kaynaklarını ve beyin ölümüyle bitkisel hayat arasındaki farkları anlattı.
Ulusal bekleme listesine göre Türkiye’de 25 bin 801 kişinin organ beklediğine vurgu yapan Çakıroğlu, organ naklinin en iyi tedavi yöntemi olduğunu belirterek, organ alımında normal bir ameliyat prosedürünün uygulandığını ve cesedin vücut bütünlüğünün korunduğu özellikle belirtti.
Daha sonra söz alan Erzurum Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Uzm.Dr. Fatih Kacıroğlu ise Türkiye ve dünyadan organ bağışı konusunda örnekler aktararak dünyada yapılamayan organ bağışlarının Türkiye’de yapılabilir hale geldiğini, dünyada ilk kez rahim naklini bile Türkiye’de gerçekleştirildiğini kaydetti.
“Organ naklinde mutlak adalet sistemi uygulanır”
Organ alıcılarının nasıl tespit edildiğini anlatan ve bu uygulamada mutlak adalet sistemi uygulandığının altını çizen Kacıroğlu, Türkiye’de organ bekleyen hasta sayısı artarken organ bulmakta zorlandıklarını belirterek, çok ciddi bir tedavi şekli olan organ nakline toplumun sahip çıkması gerektiğini kaydetti.
“Organ bağışı candan cana yapılan en güzel sadakadır”
Gümüşhane İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Hacıfettahoğlu ise organ bağışının dini boyuttan ele alarak konuyu ayet ve hadislerle örnekledi. Organ nakline dinen bir engel olmadığını kaydeden Hacıfettahoğlu, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından konuyla ilgili alınan kararlardan bahsetti.
Hacıfettaoğlu, geçtiğimiz yıl da aynı kürsüden aynı konuyla ilgili açıklama yaptığını ve hemen ardından organlarını bağışladığını belirterek, organ bağışı kartını katılımcılara göstererek, “Organ bağışı candan cana yapılan en güzel sadakadır” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Program boyunca salon girişinde kurulan stantta çoğunluğu üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 22 kişi organlarını bağışladı.
Etkinliğe Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Vekili ve Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Gümüşhane Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Baytar, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Özgür Çelebi, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, kurum müdürleri, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.
İHA