Denizli'de AK Parti İl Başkanlığı Ar-Ge Birimi tarafından düzenlenen ‘Siyaset Akademisi’nin son dersine katılan oyuncu Ahmet Yenilmez, sinema sektörü ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Denizli'de çok anısının geçtiğini, çocukluğunun kenti olduğunu belirten Yenilmez, 1985'te katıldığı fetih kutlamasında Mehter Marşı'nda okunan duadan dolayı ‘sahnede zikir çekmekten’ Devlet Güvenlik Mahkemesine (DGM) sevk edildiğini, kültürel yozlaşmaya karşı kültürel bağışıklık sistemini güçlendirecek projeler konusunda bir an önce adım atılması gerektiğini kaydetti.
“Sahtekar, düzenbaz rolü hep hoca olarak anıldı”
Türkiye'nin şu anda birçok alanda gelişme gösterdiğini ifade eden Yenilmez, “Ama bütün bunların yanında gözardı ettiğimiz kültürel bağışıklık sistemimiz var. Özellikle medya, iletişim, sanat, kültür alanındaki geri kalmışlığımız zaman zaman bizi maalesef acılarla karşılaştırıyor. Ne zaman ki bir dizi film veya bir sinema filminde sahtekar, düzenbaz bir karakter olacak olsa birinci şartı sakallı olacak, ikinci şartı isminin önünde ya imam, ya hoca, ya hacı olacaktı. Öyle bir itibarsızlaştırdılar ki, Kur'an kursları tartışıldı. Sonra peşinden bir çizgi film geldi, 'Gölgelerin gücü adına kainatın hakimi He-man'. Kur'an kurslarında kainatın hakimi Allah Celle Celaluhu'yu öğrenmesi gereken çocuklar, maalesef 'kainatın hakimi He-man'ı öğrendiler. O sakallı imamlar gitti, yerine sinek kaydı tıraşı olmuş, takım elbiseli, ütülü, güzel konuşan, güzel ağlayan imamlar geldi. Sonra da bir baktık ki o kainatın hakimi He-man neslin, eline silah verilmiş hem de ütülü pantolonlu, sinek kaydı tıraşlı bizim sakallı imamın yerine gelen imamlar tarafından. Kültür sanat bu kadar önemli. Kültürel bağışıklık sistemimizi güçlendirecek projelere bir an önce adım atılmalıdır” şeklinde konuştu.
"Resmen kokain reklamı yapıyor"
Kendisinin oynadığı ve vizyona yeni girecek filminin kültürel bağışıklık sistemini güçlendirecek bir film olduğunu söyleyen Yenilmez, "İddia ediyorum bu ülkede o anlamda yapılmış ilk film, karşı duran ilk film. Gösterime sokulmaması için her türlü ayak oyunu yapılıyor. Türkiye'deki dağıtım kanalları tekelleşmiş vaziyette. Kokainin reklamını yapan bir filmin dördüncüsü çevriliyor. Uyuşturucunun ilkokul kapılarına kadar düştüğünden yakınıyoruz" diye konuştu.
Uyuşturucunun reklamının yapıldığı filmlerde dahi devletin bir bankasının sponsor olduğunu belirten Yenilmez, uyuşturucu ile mücadelede kullanılan ekran yüzlerinin bir süre sonra uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındığına işaret etti. Bazı sinema yapımlarında uyuşturucunun ön plana çıkarıldığını öne süren Yenilmez, bir filmdeki karakterlerin adının hep uyuşturucu jargonu ile kullanılan esprilerle dolu olduğunu savundu. Yenilmez, "Devamında çekilen filmde yaklaşık 12 dakika uyuşturucu alemi gösterilir. Şimdi dördüncüsü çekilen filmde resmen kokain reklamı yapıyor. Buna karşı mücadele edecek film çekiyorsunuz, sinema salonları verilmiyor. Öyle çarpık şeyler var ki bu filmlerin oyuncuları, devlet kurumları tarafından uyuşturucu ile mücadelenin ekran yüzü olarak kullanıldı. Bir uyuşturucu operasyonunda baktım bunların hepsi içeri alınıyor. En azından bu hatalara düşmememiz lazım. Dünyanın hiçbir yerinde uyuşturucunun, alkolün reklamının yapıldığı bir eser bu kadar rahat seyirci ile buluşmuyor. Burada bir tezgah var, bu tezgahın görülmesi lazım” diye konuştu.
Akademideki son siyaset dersine AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, Prof. Dr. Betül Ulukol, oyuncu Ahmet Yenilmez, AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan ve partililer katıldı.
İHA