KTB Başkanı Hüseyin Çevik yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle geçen sezon Konya’da buğday ve arpa üretiminde düşüş yaşandığını, bu düşüşün Türkiye’yi de etkileyerek rekolteyi düşürdüğünü, fakat stokların yeterli olmasından dolayı bir sorun yaşanmadığını belirtti. Bu sezonda da hububat üretimi açısından istenilen yağışın tam olarak alınamadığını ifade eden Çevik, “Konya’da yağışların azlığından ziyade en önemli sorunlardan birisi gelişme süresinde yağışların dengeli dağılmamasıdır. Konya’da uzun yıllar ortalamasında Eylül-Aralık döneminde 112,6 milimetre yağış düşmesine rağmen, 2015 yılında bu miktar 65,5 milimetre, bu yıl ise Eylül-Aralık döneminde geçtiğimiz gün yağan kar ile birlikte 51,5 milimetre olarak uzun yıllar ortalamasının çok altında bir yağış gerçekleşmiştir.
Kıraç alanlarda Eylül 15 gibi başlayan ekimler bitmiş fakat ekinlerin çıkışı çoğu yerde henüz gerçekleşmemiştir. Bu yıl 30 Kasım’da ve 13 Aralık’ta azda olsa yağan yağışlar, çiftçiye ve üreticiye nefes aldırmıştır. Yağan kar şifa olmuştur. Ancak halen toprakların kara, yağmura, sise, çiğe ihtiyacı vardır. Umudumuz ve dualarımız yağışların devam etmesi yönündedir. Çünkü Konya kuraklık konusunda en hassas bölge konumundadır. Zira sulu tarım alanları kısıtlı, bunun yanında ülkemizin en az yağış alan bölgesi konumundadır. Su varlığı kıtsa, yağışlar yeterli değilse, Konya sulu tarımı azaltsın veya çıksın denilmemelidir.
Konya Ovası’nın bölgesi ve yakın coğrafyasının gıda güvenliğini sağlayacak olan tarım potansiyelinin değerlendirilmesi, kıraç arazilerin ekonomiye katkısının arttırılması için, tarımsal altyapı sorunlarının acilen çözülmesi gerekmektedir. Bunun en önemli ve büyük adımı olacak dış havzalardan su getirilmesine bir ‘Devlet Projesi’ olarak bir an önce başlanmalıdır” dedi.
Çevik, kar yağışının bir afet değil nimet olduğunu, yağışların sürmesi için dua edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
İHA