Kabataş'ta günde 850 bin insanın hareket edeceğini belirten Topbaş, “Bu alanda yayalar için denizin altından bir tüp geçit düşündük. Çünkü karşıda bir metro istasyonu var, aynı şekilde Kabataş’ta metro istasyonu var,yayalar yüzeye çıkmadan alttan bir geçiş imkanı sağlayabilsinler istedik” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kabataş’ta devam eden Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi projesi ile ilgili tanıtım toplantısı düzenledi. Belediye binasında düzenlenen toplantıda Kabataş’ta yapılan çalışmalar drone ile havadan gösterildi. Toplantıda konuşma yapan İBB Başkanı Kadir Topbaş, Kabataş’a yapılan raylı sistem, karayolu, deniz ulaşımı ve Kabataş-Üsküdar yaya tüneli projelerinin son durumu ve çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.
“Ulaşım araçlarını birbirlerine entegre edebileceğimiz için Kabataş en müsait alandı”
Proje ilgili açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Kadir Topbaş, “Trafikte en önemli çözüm sistemleri birbirlerine entegre edebilirseniz doğrudur. Bunun için en müsait yer burasıydı. Çünkü, Taksim’den bir füniküler geliyordu, bir cadde tramvayı vardı ve burada bir buluşma vardı. Biz bu alan için metro kararı verdik. Bu metro Beşiktaş üzerinden Bağcılara giden, daha sonra Kabataş’tan Şişhane’nin altına kadar gidecek olan bir metro, daha sonra ise yine Beşiktaş üzerinden Sarıyer sahilden gidecek bir metro olunca burada yoğun bir hareketlilik oluşuyor.
Bu alanda deniz ulaşımı var ve karşı kıyıda Beykoz’dan Ümraniye tarafına giden bir metro, Marmaray geliyor ciddi bir noktası var. Bu yapılan çalışmaların hepsinin birbirleriyle bağlantıları olmaları gerekiyordu. Bu fikirlerden ortaya çıkan yaklaşık 60 bin metre kare alana yapılıyor. Bu çalışma için bütün kurullardan gerekli izinler alındı” dedi.
“Bugün için Kabataş’ta 850 bin insan hareket edecek”
Kabataş düzenleme çalışmaları kapsamında yayalara özel tüp geçit yapacaklarını söyleyen Başkan Topbaş, “Kabataş’ta günde 850 bin insan hareket edecek. Bugün için söylüyoruz, belki gelecekte 1 milyon insan bu alanda hareket edecek. Bu alanda yayalar için denizin altından bir tüp geçit düşündük. Çünkü karşıda bir metro istasyon var, aynı şekilde Kabataş’ta metro istasyonu var. Yayalar yüzeye çıkmadan alttan bir geçiş imkanı sağlayabilsinler istedik. Bizler de bu fikirden yola çıkarak, yaya geçişinin olduğu yerden içinde bisikletlerle, elektrikli araçlarla, yürüme bantları ve yürüme alanlarıyla 2 kilometrelik bir yürüme aksı oluşturuyoruz” diye konuştu.
“Projede 800-1000 araçlık otopark yapılıyor”
Projenin içerisinde otopark çalışmasının da olduğu belirten Başkan Topbaş, “Maalesef Dolmabahçe’de tarihi yapılar önünde araçlar park ediyor. O tarihi mekanların arasında gelen turistler geçmek zorunda kalıyorlar. O halde bu meydanları boşaltmak gerekiyor. Bunun için bir otopark ihtiyacı var. Bu alanda 800 araçlık gerekirse bin araç parka edebilecek şekilde bir otopark planlandı. Buna artı olarak 40 civarında otobüs için park yeri yapılıyor. Yani Dolmabahçe Sarayı'na ziyarete gelen otobüsler artık burada kalacaklar. Koca koca otobüsler caddelerde indi bindi yapmayacak ve altta olacaklar” şeklinde konuştu.
“Proje deniz trafiğini yüzde 80 azaltacak”
Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi Projesinin tekne trafiğini rahatlatacağını söyleyen Topbaş, “Denizde olan tekne yanaşımında bu projeyle yüzde 80 bir artırım sağlanıyor, yani genişleme sağlıyor. Buna rağmen yetmiyor. Şimdi kıyıya yanaşan gemiler sıra bekliyorlar. Diğer gemi kalksın da ben yanaşayım diyorlar. Şimdi projeyle gemiler aynı anda yanaşabiliyorlar. Şehir tekneleri indi bindilerini rahat bir şekilde yapabilecekler” şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda maket üzerinden projeyi anlatan Başkan Topbaş, basın mensuplarının arasında bulunan kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.
İHA