Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından düzenlenen gezi çerçevesinde Çanakkale'ye gelen ve şehitlikleri gezen Gaziantep Türk Telekom Sağlık Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Gizem Nur Polat, merkezi ziyaret eden bir milyonuncu kişi oldu.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Polat’ı plaketle ödüllendirdi.
Merkezin 5 yılda yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Kaşdemir, şunları söyledi:
"Çanakkale’yi gezmeye, şehitliklerin, şehitlerin manevi havasını teneffüs etmeye gelenler, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ndeki o görüntüleri, sinemaları, hikayeleri gördükçe biraz daha o duygusal atmosferi yaşıyorlar ve içlerinde hissediyorlar. Bugüne kadar her ziyaretçiden burasıyla alakalı çok güzel ve olumlu eleştiriler aldık. Kısa zamanda 1 milyon kişinin merkeze gelip görmesi ve ziyaret etmesi, burasının ne kadar çok önemli bir yer olduğu konusunda fikir vermekte. Bugün de tesadüf 1 milyonuncu ziyaretçimiz Gaziantepli öğrenci kardeşimiz oldu."
Gizem Nur Polat da Çanakkale'nin her karış toprağının şehitlerin kanlarıyla sulandığını dile getirerek, "Çok güzel bir tanıtım merkezi. Burada bize o anları daha iyi anlatıyorlar, o görsel figürler adeta içimize işliyor. Kahramanlar, ses sistemleri çok güzel. İnşallah Allah tüm öğrencilerimize buraya gelmeyi nasip eder. Ben 1 milyonuncu ziyaretçi olarak burada olmaktan gurur duyuyorum. Buranın o heyecanı anlatılmaz." diye konuştu.
7 dilde anlatım
İleri simülasyon teknikleri ile 11 ayrı canlandırma odasının bulunduğu Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, 102 yıl önceki deniz ve kara savaşlarını sadece anlatmakla kalmıyor, savaşın önemli anlarını ziyaretçilerine yeniden yaşatıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2012 yılında hizmete açılan 8 bin 600 metrekare kapalı kullanım alanı bulunan tesiste, ikisinde üç boyutlu filmler, üç ayrı odada da hareketli platformlarla Çanakkale Savaşlarının önemli kesitleri sunuluyor. 63 dakika süren gösterimde, yabancı ziyaretçiler için yedi ayrı dilde (İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Japonca, İtalyanca ve Arapça) anlatım yapılabiliyor.
Çanakkale Savaşlarında kullanılan malzemelerin ve dioramaların sergilendiği iki kattan oluşan sergi salonu, Çanakkale Savaşları ile ilgili yayınlanmış eserlerin toplandığı bir kütüphane, kadın-erkek mescitleri, hediyelik eşya bölümlerinin de yer aldığı tesiste, 142 kişi kapasiteli ve iki katlı konferans salonu da bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı bünyesinde yer alan merkez, müzeden öte birçok imkan sunuyor.
AA