2015 yılı ihracat kayıt rakamlarına göre İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği alt sektörü olan Bitkisel Yağlar ve Yağlı Tohumlar ihracatı yapan firmalar arasında 'En Başarılı İhracatçılar' ödülüne layık görülen MAY Tohum, 2016 yılında da ihracat rakamlarıyla adından söz ettiriyor. Türkiye’de 2016 yılında iç piyasa faaliyetlerinin çok dinamik ve başarılı geçtiğini belirten Hamdi Çiftçiler, yerli yatırımcı şirketlerin son yıllarda yaptıkları Ar-Ge çalışmalarıyla uluslararası dev rakiplerine karşı zorlansalar da önemli başarılar elde ettiklerini söyledi. Çiftçiler, “Türkiye pazarında Türkiye’de ıslah edilmiş çeşitlerin kullanımının düzeyi ve pazar payı artıyor.
Biz bu konuda en iddialı şirketlerden biriyiz. Ar-Ge çalışmalarımız ile geliştirdiğimiz hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve fasulye çeşitlerini piyasaya sürüp bu türlerde çok ciddi rekabet etme şansını buluyoruz. Bu doğrultuda pazar payımızı da yükseltiyoruz. Bununla birlikte bakanlığımızın son 2 ayda sonuçlandırarak, ilan ettiği havza bazlı üretim ve destekleme sisteminin Türkiye’ye gerçekten gerek ekim alanlarının, gerekse de tohumculuk sektör faaliyetlerinin odaklanması açısından ciddi fırsatlar getireceğine inanıyorum. 2016 yılı ihracatı anlamında ise, maalesef komşu ülkelerdeki savaş ve ekonomik krizler, Türkiye’nin tohumculuk ihracatını olumsuz yönde etkiledi. Ama yine de sektör belli bir ihracat seviyesini tutturdu. MAY Tohum olarak bunun da üzerine çıkmak için yatırımlara devam ediyoruz. 2015 yılında tohumculuk ihracatı alanında Türkiye’nin toplam tohum ihracatının yüzde 10’undan fazlasını gerçekleştirdik. 2016 yılında bu oranın artacağını öngörüyor ve şu anki verilerimize göre bu oranın yüzde 12’sine ulaşmayı bekliyoruz” dedi.
Hedeflerinin her zaman daha rekabetçi olmak olduğunu belirten Çiftçiler, “Şu anda Bursa ve Adana’da bulunan 2 ayrı tesisimizde ürettiğimiz sertifikalı tohumlukların hazırlama işlemleri devam ediyor. Bu çalışmaların sonunda da 2017 yılında, mevcut ve Türkiye’de ‘yerinde ıslah’ stratejisiyle yeni geliştirdiğimiz ve performansları ile kendini ispatlayan çeşitlerimizle daha da rekabetçi olarak yolumuza devam edeceğiz. Yurt içi pazar payımızı, önemli hedef türlerde arttıracağız.
Uluslararası piyasalarda da büyümemizi devam ettirirken, bir yandan da gerek ülkemizde, gerekse Uluslararası piyasalarda geliştirdiğimiz ürünlerin lisans hakkı satışlarını da yaparak, teknoloji transferi anlamında da ülkemize ilave katma değer sağlamaya devam edeceğiz. Şuanda 35’ten fazla ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz. Bunların 5 tanesinde kendi ofislerimiz ve çalışanlarımız bulunuyor” diye konuştu.
İHA