Türkiye'de bir ilk
Türkiye'de ilk defa elektrik-elektronik dalında mesleki yeterlilik projesi verileceğini belirten Türkiye Elektrik Elektronik ve Benzerleri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Osman Yeşilyurt, "Ülkemizde mesleki yeterlilikle ilgili Ulusal Yeterlilik Projesi'nde İstanbul Rumeli Üniversitesi ile beraber çalışacağız. Bundan sonra elektrik-elektronikle alakalı mesleklerde yeterlilik sınavlarını, federasyonumuz ve İstanbul Rumeli Üniversitesi ile ortaklaşa hazırlayıp vereceğiz. Daha önce diplomaları olan kişilerin yeterlilik belgeleri yoktu. Bizim diplomalarımız yurtdışında maalesef geçerli olmuyordu. Buradaki esnafımız çok büyük sıkıntı yaşıyordu. Ama bu günden sonra yaptığımız protokolle mesleki yeterlilik belgelerini vermeye başladığımızda diplomaları tüm dünyada geçerli hale gelecek. Bu konuda bize destek verdiği için üniversitemize sonsuz teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
Bireyin kendisini geliştirmesi ve mesleğinde ilerlemesi de sağlanacak"
Protokolle eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek, hayat boyu öğrenmenin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile uyumu desteklemeyi hedeflemek, ülkedeki mesleki ve teknik eğitim farklılıklarının ortadan kaldırılmasını, bireyler arası aynı yeterliliğe sahip olunmasını ve belgelendirmelerde şeffaflığı sağlamak amaçlanıyor. Ayrıca alanında uzmanlaşmış, pratik ve teorik bilgisi, alanının sınırlarıyla ilgili farkındalığın bilincinde; bilişsel ve pratik becerisi; sorumluluk, yönetim, denetim, değerlendirme ve geliştirme yetkinliğine sahip bireylerin topluma kazandırılacağı belirtildi.
Protokol kapsamında hayat boyu öğrenme ilkesine uygun olarak bireyin kendisini geliştirmesi ve mesleğinde ilerlemesi de sağlanacak.
İHA