Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Kıbrıs müzakerelerinde üzerinde anlaşmaya varılmamış hassas ve zor konular bulunduğunu ancak liderlerin İsviçre’ye bu konuları çözme iradesi ve kararlılığıyla geldiğine inandığını söyledi. Mont Pelerin zirvesinin açılışını yapan Ban Ki-Moon, liderler ve müzakere heyetleriyle çektirdiği hatıra fotoğraflarının ardından basına açıklamada bulundu. Fotoğraf çekimine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in eşi Andri Anastasiadis de katıldı.
Ban: "18 ayda ciddi derecede ilerleme elde ettiler"
Ban Ki-Moon, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin himayelerinde yapılacak görüşmelerde, 'Toprak' ve halen üzerinde anlaşmaya varılamamış konulara, birbirine ilintili olarak yoğunlaşacaklarını belirtti. Ban, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderin, İsviçre görüşmelerinin müzakerelerin son aşamasının yolunu açmasını temenni ettiklerini ve 2016’da bir çözüme ulaşılması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. Akıncı ve Anastasadis’i, ortaya koydukları özveriden dolayı takdir eden Ban, liderlerin son 18 ayda ciddi derecede ilerleme elde ettiğini ifade etti.
"Liderler önemli bir kavşağa geldi"
Üzerinde henüz anlaşmaya varılmamış hassas ve zor konular bulunduğunu ifade eden Ban, liderlerin bu konuları çözmek amacıyla güçlü bir irade ve kararlılıkla İsviçre’ye geldiğine inandığını belirtti. Ban, "Çözülmeyi bekleyen bazı hassas ve zor konular kaldı. Liderlerin buraya bu konuları çözmeye çalışmak için güçlü bir irade ve kararlılıkla geldiğini biliyorum. Liderler önemli bir kavşağa geldi. Onları gelinen bu noktayı ve ivmeyi değerlendirmeye çağırıyorum. Tüm başlıklardaki üzerinde anlaşmaya varılamayan konuların İsviçre’de bu hafta çözüme ulaştırılması, kritik bir rol oynayacaktır" dedi.
"Daha önce hiç olmadığı kadar ileriye taşıdılar"
Liderleri, müzakereleri daha önce hiç olmadığı kadar ileriye taşıdıkları için takdir eden Ban, "Kıbrıs’ta çözüm şimdi erişilebilecekleri uzaklıkta. Her iki toplumdaki beklenti yüksek" ifadelerini kullandı. Ban, Kıbrıs sorununun çözümünün, dünyanın farklı yerlerinde uzun süren anlaşmazlıkların çözülebileceği noktasında ümit vereceğini söyledi. Liderlere ortak hedeflerine erişebilmeleri için BM’nin mümkün olan her tür yardımı yapamaya hazır olduğunun teyidini vermek için İsviçre’ye geldiğini ifade eden Ban, BM’nin desteğinin, Kıbrıs’ın geleceğinin tüm Kıbrıslılar adına Kıbrıslılar tarafından belirleneceği ilkesine saygı duyularak sunulduğunu söyledi.
Ban’dan destek çağrısı
Ban Ki-Moon tüm garantör ülkeler Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallığın yanında, tüm uluslararası topluma çözüm için liderlere destek verme çağrısında bulundu. Ban, ev sahipliğinden dolayı, İsviçre Hükümeti'ne de teşekkür etti. Ban'ın, açıklamasının ardından basın mensupları otel sınırlarından uzaklaştırıldı.
İHA