Osmangazi Belediyesi olarak her zaman ‘Şehre nasıl katkı sağlarız’ düşüncesiyle hareket ettiklerini kaydeden Başkan Mustafa Dündar, “Göreve geldiğim 2009 yılında şehre en doğru katkıyı sağlamak adına çalışmalar yürüterek master plan çıkardık. kentsel dönüşüm master planı ile Osmangazi’de müdahale etmemiz gereken bölgeleri ve müdahale biçimlerini belirledik. Müdahale bölgeleri olarak Soğanlı, Kent Meydanı, Demirkapı, Hisar, Balıklı, Çarşamba bölgelerini tespit ettik. Tabii ki her bölgeye farklı bir müdahale biçimi gerekiyor. Bir bölgeyi yıkıp yeniden inşa ederken, Hisar gibi tarihi bölgeler de ise restorasyon çalışmaları yürütüyoruz. Bazı bölgelerde de imar planlarını uyguluyoruz. Hazırladığımız master plan çerçevesinde Bursa’nın bu karakteristik özelliklerini belirleyerek ilçeye gerekli müdahaleleri yaptık. Hisar İçi, Kent Meydanı, Soğanlı, Demirkapı müdahale ettiğimiz bölgelerin başında geliyor” dedi.
“Yabancılar dahi Soğanlı’dan konut almak istiyor”
Soğanlı Mahallesi’nde toplam 42 hektar alan Türkiye’ye örnek kentsel dönüşüm çalışmasına imza attıklarına vurgu yapan Mustafa Dündar, “4 bölüm olarak uygulanan projenin tüm etaplarında inşaat çalışmaları devam ediyor. Yeşil alanları, açık ve kapalı otoparkları, çevre yoluna bağlantısı, alışveriş mekanları ile kendi yaşam alanını yepyeni mimari çizgilerle yorumlayan bir proje. 2017 yılında projeyi tamamlayacağız. Şu an yabancı uyruklu vatandaşlar bile buradan konut almak için başvuru yapıyor. Proje tamamlandığında Soğanlı, Bursa’nın cazibe merkezi olacak. Ticaret alanları, pazar alanı, ibadet ve eğitim alanları, sosyal ve kültürel alanları ile yaşama değer katan her şey Soğanlı kentsel dönüşüm projesi ile Bursalılarla buluşacak. Soğanlı’nın yanında yer alan Kanalboyu Caddesi’ni de iki bina arası 100 metre olarak planladık. Bu çalışma ile Botanik Parkı, Hayvanat Bahçesi, Merinos Parkı ve Kültürpark arasında şehre nefes aldıran bir alan oluşturuyoruz. Soğanlı kentsel dönüşüm projesi bunun için çok değerli. Çok detaylı çalışmalar yürüterek en iyi projeleri ortaya koyuyoruz” dedi.
Kent Meydanı kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgiler veren Başkan Mustafa Dündar, “Kent Meydanı, bir Bursa projesi. Bu projeyi Heykel’den Santral Garaj’a kadar düşünmek gerekir. Halen belediyenin önündeki alanda kamulaştırma ve yıkım çalışmalarını yürütüyoruz. Bu 20 yıllık bir proje ancak işin içine girmek hiç kolay değil. Bursa’nın en hareketli bölgelerinden bir tanesi ve oldukça yoğun bir ticari hayat var. Proje kapsamında bölgenin büyük bir bölümü kamulaştırarak yıkımları yaptık. Bölgedeki yıkımları gerçekleştirmek bile önemli bir çalışma. Kamulaştırmalar ve yıkımların ardından hiç vakit kaybetmeden projenin temelini atacağız. Meydanın altı iki kat otopark olacak. İlerleyen süreçte de Ulubatlı Hasan Bulvarı’nı yerin altına alarak meydanı Santral Garaj Mahallesi ile birleştirerek yaya aksı oluşturacağız. Bursa’ya değer katacak bir çalışma ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.
“Hisar’ın tarihi kimliğini ortaya çıkarıyoruz”
Hisar İçi kentsel yenileme projesi kapsamında Osmanlı döneminde sosyal hayatın yerleşkesi olan Hisar İçi’ni özel olarak çalıştıklarını söyleyen Başkan Dündar, “Hisar Bursa’nın tarihi geçmişini içinde barındıran, eski Bursa olarak bilinen bir bölge. Bizler de, bu bölgenin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkartmak için Hisar bölgesini bir bütün olarak çalışıyoruz. Yapacak olduğumuz cephe sağlıklaştırma, zemin kaplama ve cephe yenileme çalışmaları, Hisar’ın tarihi kimliğini ortaya çıkartarak, yarınlara taşınmasını ve bölgenin turizme kazandırılmasını sağlayacak. Yürüttüğümüz Hisar Arkeopark projesi ile de bölgede kazı çalışmaları yapıyoruz. Yaklaşık 8 bin 500 metrekare alanda yürüttüğümüz kazı çalışmaları ile Osmanlı, Roma ve Bizans dönemi eserlerini gün yüzüne çıkartıyoruz. Her katmanda farklı bulgulara rastlıyoruz. Hisar çalışmamız yeni Bursa için önemli bir proje” dedi.
Klasik hizmetlerin yerine, şehri yeniden yıkıp inşa etmeyi konuştuklarına vurgu yapan Başkan Mustafa Dündar, “Türkiye’nin dördüncü büyük ilçe belediyesiyiz. 2017 yılı için yaklaşık 500 milyon TL’lik bütçemiz var. Bu bütçenin tek bir kuruşunu heba etmeden yatırımlar yapıyoruz. Çarpık ve plansız yapılaşmadan dolayı yatırım yapacak alan bulmakta zorlandığımız için çok fazla kamulaştırma yapmak zorunda kalıyoruz. Sadece Kent Meydanı kentsel dönüşüm projesi için şu ana kadar 60 milyon TL’lik kamulaştırma yaptık. Soğanlı kentsel dönüşüm projesi için yaptığımız kamulaştırmalara 65 milyon TL ödedik. Geçtiğimiz dönem yatırım yapmak, vatandaşlarımıza hizmet götürmek için 230 milyon TL’lik kamulaştırma yaptık. Her şey planlar çerçevesinde yürütülseydi bu kamulaştırmaya gerek kalmayacaktı. Bizler Hamitler, Yunuseli, Güneştepe bölgesinde uyguladığımız imar planları ile örnek bir şehir ortaya çıkardık. Bu örnek yapılaşma diğer bölgelere baskı yaparak kentsel dönüşümü tetikledi” diye konuştu.
Dündar, Demirkapı kentsel dönüşüm projesi içinse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay beklediklerini ifade etti.
İHA