Ancak bu zamları yapmazsak sistemi işletemeyiz. Ya da sübvanse etmek zorunda kalacaktık" dedi. Muhalefet ise zamların yüzde 15'i geçtiğini ifade ederken, bu zamların geri alınması gerektiğini dile getirdi.
Bugünkü meclis toplantısına ulaşıma yapılan zam damgasını vurdu. CHP'li grup sözcüsü Erdal Aktuğ ve MHP'li grup sözcüsü İhsan Bilgili, toplu ulaşıma yüzde 15 zam yapıldığını, bunun yüzde 8'lik enflasyon karşısında fahiş olduğunu kaydettiler.
Maliyetlerin arttığını, asgari ücrete yüzde 30 zam geldiğini, diğer girdilerin de yükseldiğini hatırlatan Başkan Recep Altepe, "Zam UKOME'nin kararıyla alınıyor. Bir yandan yatırımları yapmak, bir yandan günlük işleri yürütmek zorundayız. "Buraya zam yapmayalım, belediye takviye yapsın" anlayışıyla hareket edemeyiz. Eğer ulaşım kurtarsaydı, özel halk otobüslerinden alınan yüzde 25'lik pay neredeyse sıfıra indi. Şu anda sadece bilet sisteminin payını alıyoruz. Özel halk otobüsçülerine, "bilet sistemini kendiniz yapıyorsanız, kendiniz kurun" dedik. Baktılar olmadı. Kar etse, sistem dönse özel sektör mutlu olur. Asgari ücret yüzde 30 arttı, dövizle olan girdiler, mazot fiyatları artıyor. Ortalama yüzde 11,8'lik zam yaptık. Sistem çalışmak zorunda. Zamlı tarife 2 lira 60 kuruş. Bundan iki kilometre kısa olan hatlarda 4 liraya ulaşım olan yerler var. Bizde 32 kilometre kesintisiz ulaşım 2 lira 60 kuruş. Bir de bazı besleme hatları metrodan sonra ücretsiz. Kestel'de indikten sonra Toki'ye gideceksiniz bedeli yok. Öğrencilerin fiyatlarını yeniden ayarladık. Aktarma süresini de 90 dakikaya çıkardık. Bu zamları yapmadığımız zaman sistemi işletemeyiz. Yatırıma harcayacağımız para işletme giderlerini sübvanse etmek zorunda kalacağız. İmkan dahilinde değil. Zam yapmayalım, bizim de hoşumuza gitmiyor. Keyiften yapmadık ama sistem işlemez hale gelecek" dedi.
Birkaç yıl önce vatandaşların Kestel'den üniversiteye aktarmalı gittiğini ve 4-5 liraya mal olduğunu kaydeden Altepe, "Biz sürekli ulaşıma kafa yoruyoruz. Mudanya yolu, İzmir yolu, Orhaneli Kavşağı, köprüler, kavşaklar, T2 hattı, Yalova Yolu, ulaşım master planları var. İstanbul Yolu'nda trafiği daraltmıyoruz. Köprülü kavşaklarla trafiği rahatlatacağız. Mekik gibi çalışan bir raylı sistem yapılıyor" diye konuştu.
Başkan Altepe, trafik, denetim, karayolu konusunda da Büyükşehirlere yetki verilmesini isterken, "Trafiğin denetemi, asayiş kontrolü İçişleri Bakanlığı'nda. Karayolları Ulaştırma Bakanlığı'nda. Düdüğü başkası çalıyor, bize ise hesap soruluyor. Yaptırım, cezalar, yönetmelikler bizim elimizde değil. Cezaları, gelirleri bize kalmıyor. Ancak bütün yük ve eleştiriler bizim üzerimizde. Biz yine de çözmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi'nin CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ ise Başkan Altepe'den zammın geri alınması müjdesini beklediklerini belirterek, "Siz eylül ayındaki meclis toplantısında "toplu ulaşımı özendirelim" demiştiniz Ancak yaptığınız zamla insanları bu işten soğuttunuz. Trafikte çile her geçen büyüyor. Sıkışıklık insanları cinnet haline dönüştürüyor. Toplu ulaşımı teşvik değil, tam tersine bundan uzaklaştığımızı görüyorum. Söyledikleriniz ile yaptıklarınız çelişiyor" şeklinde konuştu.
MHP Grup Sözcüsü İhsan Bilgili de, işçiye, emekliye yüzde 3 verilirken yüzde 15'lik toplu ulaşım zammının savunulacak yanı olmadığını kaydederek, "Biz bu zamların geri alınmasını istiyoruz. Ayrıca daha önce yapılan hataların tekrar edilmemesini ve T2 hattının yer altına alınmasını istiyoruz. Gelin bu yanlıştan bir an önce dönün" şeklinde konuştu.
İHA