Babil şehrinde ve aynı adı taşıyan bölgede eski çağda yaşamış insanlar. Babilliler, Mezopotamya'nın Güney Sami halklarından olup Dicle ile kolları arasında yerleşmiş bulunan Kuzeyli Asurlulardan ayrıldılar.
Babilliler, bir Sami dili konuşur ve çivi yazısı kullanırlardı. Babil dili Babil'e yerleşmiş bulunan Samilerin konuştukları Akatça'nın değişmiş bir şeklidir ve Asur diline çok benzer.
Babillerin Tarihi: Babillerin tarihi M.Ö. II bin yıl ile VI. yüzyıl arasında geçmiştir. Silah kullanmakta oldukça usta olmalarına rağmen Babilliler Asurlulardan daha az savaşçı, astronomiye, matematik bilimlerine ve sanata daha düşkün bir kavimdi.
Babil, Şumu-Abu tarafından kurulmuş bulunan I. amorit (M.Ö. XIX-XVI yüzyıl) hükümdarları devrinde büyük bir kuvvet haline gelmişti. En ünlü ve en büyük hükümdarları Hammurabi (M.Ö 1728-1686)'dir. Hammurabi hemen bütün mezopotamyayı egemenliği altına aldı. Asur kralı Şemsi-Addu I. (M.Ö. 1758-1726)'e karşı çıktı, bir çok krallıkları ve bu arada Orta Fırat kıyısındaki Mari sitesi krallığını ortadan kaldırdı. İlk kanunlar (Hammurabi Kanunu) onun zamanında hazırlanmıştır.