Ara Güler Kimdir?

Ara Güler Kimdir?
 Ara Güler, Ermeni asıllı Türk fotoğraf muhabiri. Dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak kabul edilir. Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını çekmesi üzerine Türkiye gündemine girmiştir. Peki Ara Güler kimdir, başarıları nelerdir?

Ara Güler, 16 Ağustos 1928'de İstanbul Beyoğlu'nda dünyaya geldi. Varlıklı bir Ermeni ailesinde dünyaya gelen Güler'in tam adı Aram Güleryan'dır. Annesinin adı Verjin'dir. Babası eczacı Dacat Bey'dir. Dacat Bey'in ilk işyeri, Hacopulo Han 16 numarada Panosyan'la birlikte açtığı ecza deposudur. Sonraları Hacopulo Han 38 numarada açtığı eczanesini bir acil yardım servisi gibi işleten Dacat Bey burada yaralılara pansuman, kırıklara-çıkıklara ilk yardım gibi işlemler yaptı.

Ara Güler hangi okullara gitti?

Ara Güler, 1951 yılında Kuruçeşmedeki Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışıan Güler, aynı zamanda Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti. Çünkü yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğrenim görüyordu. Ancak o, gazeteci olmaya karar verdi.

İlk fotoğrafı Atatürk heykeli oldu

Ara Güler’e lise yıllarında babası ilk 35 milimlik film makinesini ve bir fotoğraf makinesi alıp Yeni İstanbul gazetesine 'foto muhabiri' olarak işe girmesine yardımcı olmuştur. İlk çektiği fotoğraf ; 1950 yılında Ticaniler denen gerici bir grubun kırdıkları Gümüşsuyu'ndaki Atatürk heykelinin fotoğrafıdır.

Magnum Ajansı’nda muhabirlik yaptı

1953’te Paris Magnum Ajansı'na muhabir oldu. Ardından 1954 yılında Hayat Dergisi’nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı. 1958’de ise Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinde fotoğraf muhabirliği yaptı.



ASMP’de tek Türk üye

1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevlerini üstlendi. 1961'de askerlik görevini tamamladı ve Hayat Dergisi'nde fotograf bölüm şefliği yaptı. İngiltere'de yayımlanan Photography Annual antalojisi Ara Güler’i dünyanın en iyi yedi fotografçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl içerisinde ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotografçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.

4 tane savaşta fotoğraf çekti!

Savaş foto-muhabirliği de yapan Ara Güler, 4 tane savaşa gitti. Katıldığı savaşlarda çektiği birçok fotoğraf dünya çapında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı. Hatta çektiği bir savaş fotoğrafı dünyaca ünlü Times dergisine kapak oldu.

1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından foto muhabirliği dalında birincilik ödülüne layık görüldü. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı. 1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu eser 1987de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı.

Fotoğrafları kitaplaştırıldı

1989'da Hil Yayınları “Ara Güler'in Sinemacıları” isimli kitabı yayınladı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da Edition Arthaud, ABD ve İngiltere'de Thomas and Hudson, Singapur'da Archipelago Press tarafından Turkish Style başlığı altında, Fransa'da ise Albin Michel yayınevi tarafından Demeures Ottomanes de Turquie adıyla yayınlandı. Dünya Şirketler Grubu 1994'te Eski İstanbul Anıları, 1995'te Yitirilmiş Renkler kitabını yayınladı. Ana Yayıncılık ise 1994'te Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun ve 1995'te Yüzlerinde Yeryüzü adlı kitapları yayınladı.



Ara Güler ve Picasso

Gazetecilik yılları boyunca birçok önemli kişiyle röportajlar yapıp fotoğraflarını çekti. Özellikle dünyaca ünlü ressam Picasso ile gerçekleştirdiği röportaj dünya çapında büyük ses getirdi. Güleri bu röportajda Picasso’nun fotoğraflarını da çekerek tarihe geçti.

1971 yılında, Picasso’nun 90. yaş kutlaması için hazırlanan Picasso Metamorphose et unite adlı kitap için yaptığı röportaj ünlü ressamın şatosunda gerçekleştirildi. Bu röportaj sırasında fotoğraf çektirmeyi sevmemesiyle bilinen ünlü ressamın çok sayıda fotoğrafını çekmeyi başardı.

Ara Güler’e arka arkaya poz veren Picasso, “Ben de senin resmini yapacağım,” diyerek bir kitabın arka sayfasına Ara Güler’in resmini çizdi. Önemli bir kitap olduğu için sayfayı yırtmadılar. Picasso, resmi kitapla birlikte Ara Güler’e armağan etti.

Ara Güler’in fotoğraflarını çektiği diğer bazı ünlüler ise; İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali’dir.

Büyük usta Ara Güler'in objektifinden

Eserleri

Ara Güler yönetmenliğini ve senaryosunu üstlendiği bir belgesel film çekti. "Kahramanın sonu" (1975) isimli bu belgeselde Türk donanma gemisi olan Yavuz zırhlısının tarihini ve daha sonra nasıl yok edildiğini anlattı.
Meslek hayatı boyunca yaşadığı deneyimleri anlattığı ve çektiği fotoğrafların yer aldığı çok sayıda kitap çıkarmıştır.

Fotoğraflar – 1980
Ara Güler'in Sinemacıları – 1989
Sinan, Architect of Soliman the Magnificient – 1992
Living in Turkey – 1993
Archipelago Pres – 1993
Eski İstanbul Anıları – 1994
Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun – 1994
Yitirilmiş Renkler – 1995
Yüzlerinde Yeryüzü – 1995
Ara Güler’e Saygı – 1998
Babilden Sonra Yaşayacağız – 1996
İstanbul des Djinns – 2001
Yeryüzünde Yedi İz – 2002
100 Yüz – 2003
Retrospektif – 50 Yıl Fotojurnalizm – 2004
Ara Güler – 2005
Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti – 2005
Beyaz Güvercinli Adam – 2007
Ara Güler – 2007
Aphrodisias Çığlığı - 2009
Yaklaşık 50 yıl önce bir seyahat dönüşünde Aphrodisias şehrini keşfeden Ara Güler, hikayesini anlattığı aynı isimli kitabını Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkarmıştır.



Aldığı Ödüller

Ara Güler çok sayıda unvan ve ödül kazanmıştır. Bunların başında Alman Leica Firmasının verdiği Master Of Leica unvanı gelmektedir. Dünyada toplam 38 kişiye verilmiş olan bu unvana Türkiye'den sadece Ara Güler sahip olabilmiştir.

Master of Leica ünvanı – 1961 Almanya (Leica Firması)
Yedi yıldız fotoğrafçı’dan biri – 1961 İngiltere (British Journal of Photography Year Book)
Birincilik ödülü – 1979 İstanbul (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti)
Değerli hizmet – 1981 (Türkiye Basın Yayın Genel Müdürlüğü)
Türkiye’nin yurtdış tanıtımına katkı şeref ödülü – 1991 (Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü)
Başarı ödülü – 1995 (Başarılı İletişimciler)
Yılın fotoğrafçısı – 1995 (İfsak)
Başarılı iletişimci ödülü – 1995 (İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi
Onur ödülü – 1999 (Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi
Görsel sanatlar büyük ödülü – 1999 (Aydın Doğan Vakfı)
Burhan Felek basn hizmet – 1999 (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
Liyakat nişanı – 2000 (Ermeni Patrikhanesi )
Yüzyılın fotoğrafçısı – 2000 (Türkiye)
Officier des arts des lettres – 2000 (Fransız Hükümeti)
Fahri doktora – 2004 (Yıldız Üniversitesi)
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat büyük ödülü – 2005 (Türkiye)
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108