Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hipokrat Salonu’ndaki etkinlikte Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Bilin Çetinkaya, aileleri, prematüre çocuğun bakımı hakkında bilgilendirdi. Prematüre bebekleri, henüz dünyaya gelmeye hazır olmadıkları için kuvözde başlayan bir hayatın karşıladığını belirten Çetinkaya, “Anneler ve bizler için endişe dolu, zor ve uzun bir bekleyiştir bu günler. Bebek doğduğunda akla takılan ilk soru ‘Bebeğim yaşar mı?’ sorusudur ve sonrasında ‘Ne zaman taburcu olur?’ diye sorarız. Bebek belli bir olgunluğa ulaştığında düzenli kilo alıyor ve solunumu da düzenli ise taburcu olur. Bunun için; kuvözde kalmadan vücut ısısını dış ortamda koruyabiliyor olması gerekir” dedi.
Ailelere evde bakım planı
Prematüre bebekleri evde bakım planı ile taburcu ettiklerinin altını çizen Doç. Dr. Bilin Çetinkaya, “Eve giderken mutlaka bebeğin güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Oto koltuğunda, güvenli bir şekilde götürülmesi gerekiyor. Evdeki yaşam güvenliği de çok önemli. Bebeğin odasının daha düzenli olmasına, güneş almasına ve havalandırmasının iyi olmasına dikkat edilmeli. Bu bebeklerin ısı kayıpları diğer bebeklere göre daha fazla olduğu için oda sıcaklığını daha iyi ayarlamamız lazım. Odanın temizliğinin yapılmasına, tüy tutucu, toz tutucu materyallerin mümkün olduğunca az olmasına dikkat edilmeli. Vücut ısısı mutlaka kontrol edilmeli, 36.5/37.5 derece bir koltuk altı ısısı olması sağlanmalı. Bu ısı değerlerini yakalayabilmek adına giyimi iyi ayarlanmalı” diye konuştu.
Besin ihtiyacı daha fazla
Doç. Dr. Bilin Çetinkaya, prematüre bebeklerin besin ihtiyacının diğer bebeklere göre daha fazla olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Bu bebeklerimizin daha fazla kaloriye ihtiyacı var. En ideal besin tabii ki anne sütü. Bazı gerekli durumlarda anne sütünü zenginleştirmemiz gerekebiliyor. Bununla ilgili sizlere önerilerde bulunuyoruz. Anne sütü ideal değilse prematüre mamalarımız var. 50. haftalara kadar bebeklerinizi bu mamalar ile beslemeniz gerekebiliyor. Bebek emzirme dönemlerinde de sıkıntılar yaşanabilir. Çünkü çene kasları zayıf olan bu bebekler daha çabuk yorulabilirler. Onlara çenelerinin altına emme sırasında uyarılar vererek destek olmanız gerekebilir. Bebeklerimizin beslenme sürelerini çok uzun tutmamalıyız. Bu bebeklerin besin süresi ne kadar uzarsa öğün o kadar azalır ve kilo kaybına yol açar.”
Banyo öncesi oda ısısı ayarlanmalı
Prematüre bebekleri banyo yaptırmadan önce oda ısısının artırılması gerektiğine işaret eden Çetinkaya, “Çocuğun güvenliği açısından iki kişinin yıkamasını öneriyoruz. Banyo suyu sıcaklığı 37-38 derece olmalı. Önce vücudunun sonra baş tarafının yıkanması ve hızlıca kurulanıp giydirilmesi önemli. Özellikle banyo sonrasında başına hemen başlık geçirmeliyiz, çünkü en fazla ısı kayıpları baş bölgesinde yaşanıyor. Giysi konusunda pamuklu kıyafetler, kolay giydirilebilir kıyafetler seçmeliyiz. Yumuşak dikişli olmasını, etiketlerinin önceden kesilmiş olmasını öneriyoruz. Kolay üşüyorlar. O yüzden mutlaka çorap, eldiven, başlık giydirmemiz gerekiyor. Vücut ısısını kontrol ederek giyimlerine dikkat etmemiz lazım” diye konuştu.
Taburcu sonrası ziyaretçi yasak
Taburcu sonrasında ziyaretçi kabul edilmemesi gerektiğini söyleyen Çetinkaya,”Çünkü bu dönem bebekler açısından çok hassas ve önemlidir. Daha sonra, bebeğimiz biraz kendini toparladığında ziyaretçi kabul edebiliriz. Ellerini yıkamadan bebeğimize kesinlikle kimseyi dokundurtmuyoruz. Anne ve babalar da dahil buna. Hasta kişileri kesinlikle yanına yaklaştırmıyoruz.”
Prematüre çocuklu aileler “Dünya Prematüre Günü” etkinliğinde buluştu
Prematüre çocuklu aileler “Dünya Prematüre Günü” etkinliğinde buluştu
Bursa Haber Portalı Bursa Haber Portalı
YURTTAN
Prematüre bebekler ve aileleri, Çukurova Üniversitesi Yenidoğan Bilim Dalı ve Başkent Üniversitesi Yenidoğan Bilim Dalı ekiplerinin katılımıyla düzenlenen “Dünya Prematüre Günü” etkinliğinde bir araya geldi.
Paylaş: