Notice: Undefined index: url in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 40
6 bin nüfuslu beldede yıllık 1 milyon gül üretimi
Bursa Haber Portalı

6 bin nüfuslu beldede yıllık 1 milyon gül üretimi

YURTTAN

Kesme çiçek üretiminin önemli merkezlerinden Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Koru beldesinde, yılda ortalama 1 milyon gül üretimi gerçekleşiyor.

Çınarcık'ın 6 bin nüfuslu Koru beldesinde yetiştirilen güllerin yaklaşık 150 bini Irak, Azerbeycan, Ukrayna ve Türkmenistan'a ihraç ediliyor. 

S.S Koruköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kanar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Koru beldesinde 2 bin dönüm arazide çiçekçilik yapıldığını belirtti. 

Kanar, beldede yüzlerce üreticinin çiçekçilikle uğraştığını belirterek, "Beldede 400 üreticimiz var. Koru beldesinde 1 milyon gül üretiliyor. Bunun 150 bini ihraç ediliyor. Irak, Azerbeycan, Ukrayna, Türkmenistan'a ihraç ediliyor, gerisi iç piyasaya dağıtılıyor.

Buradan en çok gül gönderiyoruz. Nisan ayında dış mekan saksılı gül üretimimiz ve ortanca, sardunya üretimi başlar ve 4 ay sürer. Daha sonra kasım ayında tekrar dikime başlıyoruz. Tekrar yaza hazırlık yapıyoruz. Koru beldesinde 6 bin nüfus yaşıyor. Geçim kaynağı çiçekçilik." diye konuştu.

"Göletle üretim yüzde 300 artar"

Kanar, sektörde bu sene, geçen yıllara göre hareketlilik yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Bu sene güller iyi gidiyor, geçen yıl piyasamız düşüktü, satılmıyordu, az para yapıyordu ama bu sene iyi. Nisan, mayıs ve haziran aylarında yoğun zaman geçiriliyor. Bizim özel günlerde işimiz çok iyi olur. Sevgililer Günü, Anneler Günü, Öğretmenler Günü'nde yoğunluk olur. Beldemizde çiçekçiliğin daha da gelişmesi için çalışmalar yapıyoruz. Üreticilerimizi bilinçlendiriyoruz. Bazı sıkıntılarımız var bunlar aşıldığında daha iyi bir seviyeye geleceğiz.

Ortaburun Göleti'nin faaliyete geçmesini bekliyoruz. Çünkü oradaki suyun oranı bize göre. Ortaburun Göleti'nin faaliyete geçmesiyle verim daha çok artar. Suyun gelmesiyle üretim yüzde 300 artar. "

"Rusya'yla ihracatımız daha fazla olacak"

Rusya'yla yaşanan krizin aşıldığını hatırlatan Kanar, "Rusya'yla daha önce bir kriz olmuştu. Şimdi kriz aşıldı. Rusya'yla ihracatımız daha fazla olacak. Ocak ayından sonra da Rusya'ya beldemizden ciddi miktarda kesme gül gitti." ifadelerini kullandı.

Kesme gül üreticisi Oktay Akgün de Koru'da çiçekçilik ve seracılığın geçmişinin yaklaşık 65 yıl öncesine dayandığını hatırlattı.

Koru beldesinden ihracatın yapıldığını aktaran Akgün, "Koru beldesi gülle ünlü olduğu için bir tek yurt dışına saksılı gül fidanı ihracatı yapılıyor. Bizim ihracat yaptığımız ülkeler Irak, Türkmenistan, Azerbaycan ve Ukrayna. Fakat Irak ve Türkmenistan'da yaşanan sıkıntılardan dolayı 2016'da ciddi bir azalış oldu. 2017'den çok umutluyuz, inşallah 2017'de daha iyi ihracat olacağından umudumuz çok. Gül bazında yurt dışına yıllık ortalama 100-150 bin adet sevkiyat oluyor." ifadelerini kullandı.

Akgün, yılın 5 ayında üçüncü ihracatı yaptıklarını belirterek, "Birinci ihracatımız Irak, ikincisi Ukrayna ve üçüncüsü Türkmenistan'a oldu. Türkmenistan'a 4 bin adet saksılı, renkli dış mekan gül sevkıyatı yaptık. 2016 yılında gül bazında toplam ihracatımız 50 bin adetti. Bu yıl bu rakamın üzerine çıkacağımızı tahmin ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.