Edremit Meslek Yüksekokulu bahçesinde gerçekleştirilen kursta eğitim alan 30 kursiyer, odun ateşi üzerindeki kazanda kostik, zeytinyağı ve suyu karıştırarak, bu karışımı kaynatıyor.
Sabun kıvamına gelen karışım, ardından kalıplara dökülerek, soğumaya bırakılıyor. Daha sonra ise kalıplardan çıkarılıp kesilerek, sabun halini alıyor.
Yaklaşık 2,5 ay sürecek kursun sonunda kursiyerlere başarı belgesi verilecek.
"Sabun, hamam kültürümüzün bir parçası"
BAUN Edremit Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Raif Sakin, gazetecilere yaptığı açıklamada, geleneksel sabun üretimi konusunda Zeytin Dostu Derneği, Anadolu Sigorta ve üniversite olarak iş birliği yaptıklarını söyledi.
Geleneksel sabun üretimini sürdürmek istediklerini vurgulayan Sakin, "Geleneksel usulden yana, biraz daha bilimsel yöntemlerle üretim yapıyoruz. Özellikle butik imalat konusunda iddialı olduğumuzu ve bölgeye de ciddi bir katkı verdiğimizi, bu kursla sabun konusunda da katkı sunacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.
Öğretim görevlisi Mücahit Kıvrak da geleneksel zeytinyağı sabunu yapan ustaların giderek azaldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"Geleneksel zeytinyağ sabununun bir kültür ve değer olduğunu düşünerek bu kursa destek olduk. Hedeflerimizden bir tanesi bu kursu bitirenlerin bundan sonraki süreçte bu geleneği devam ettirmesi. Kursu tamamlayanların sabun yapıp ekonomiye kazandırmasını istiyoruz.
Bundan sonra da sabun ile ilgili bilgilendirmelerimiz devam edecek. Okulumuzun marka değerini artırmak istiyoruz. BAUN yağlarına sabun ve sofralık zeytini ilave etmek istiyoruz."
"Ninelerimizin, dedelerimizin sabunu"
Kursta öğretici olarak görev yapan sabun ustası Yusuf Kaya, "Ateş üstünde, kostik verilerek yapılan sabun, geleneksel sabundur. Bizim ürettiğimiz sabun, pres sabunu değildir. Ninelerimizin, dedelerimizin evde yapmış olduğu sabunun aynısı. Fabrikasyon değildir, olduğu gibi doğaldır.
Bu, kaybolan bir meslek. Kursun amacı, bu mesleğin kaybolmaması. Sabun, bizim hamam kültürümüzün bir parçasıdır. " ifadelerini kullandı.