Umurbey Mahallesi Kapıcı Caddesindedir. II. Murat döneminde. Kara Timurtaş Paşa nın oğlu Umur Bey tarafından yaptırılmıştır.
Avuç dolusu altın vererek birçok tıp kitabını Türkçe ye çevirmiştir. Türk dili için birçok girişimlerde bulunan Umur Bey o tarihe kadar tüm vakfiyeler Arapça iken kendi vakfiyesini Türkçe yazdırmıştır. Bursa da bulunan ilk Türkçe yazıt da budur.
Cami. 8.18X6.10 metre İle 6.35X6,00 metre boyutlarında, iki bölüm halindedir. Plan itibarıyla Bursa nın klasik camilerine hiç benzememektedir. Yan yana iki dikdörtgen yapıdan biri büyük diğeri küçüktür.
Bunun nedeni, soldaki ufak mekânının binaya sonradan eklenmesinden kaynaklanmakta olduğu savunulur. Bize göre, bu ufak mekânın, son cemaat yerinin özelliği dikkate alındığında sonradan yapılmış olması mümkün değildir. Olasılıkla soldaki ufak bölüm imaret idi. Nitekim bu bölümün ayrı girişi vardır. Asıl ibadet alanının arkasında son cemaat yeri vardır.
Son cemaat yeri de çok ilginçtir. Düz bir mekânı dört sütunla yükseltilmiş son cemaat yerinin revakları tümüyle açıktır. Caminin içi iki pencere ile aydınlatılmaktadır. Yapının duvarları üç sıra tuğla, bir sıra kesme taşla örülmüştür. Üzeri kubbe ve dıştan çatıyla örtülmüştür. Bizans tan kalan parçaların da devşirme olarak kullanıldığı bu yapı çok zariftir. Cami bugün sağlam ve ibadete acık durumdadır. Caminin köşesinde bulunan tarihi çeşme çok eskidir. Caminin bahçesinde birçok mezarın yanı sıra camiyi yaptıran Umur Bey in de türbesi vardır.
Bursa Umurbey Türbesi
Bursa Umurbey Türbesi
Bursa Haber Portalı Bursa Haber Portalı
Bursa Türbeleri
Bursa Umurbey Türbesi yapılışı, tarihi, ustası, korunması ve diğer bilgiler hakkında bu yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.
Paylaş: