Notice: Undefined index: url in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 40
Lise öğrencisi NASA'nın kullandığı robotun benzerini geliştirdi
Bursa Haber Portalı

Lise öğrencisi NASA'nın kullandığı robotun benzerini geliştirdi

TEKNOLOJİ

Bursa'da bir lise öğrencisi, NASA’nın geliştirip Mars’a gönderdiği robotun benzerini yaptı.

Özel bir kolejin öğrencisi Melih Öztürk, geliştirdiği Mars robotuyla dikkatlerini üzerine çekti. Şu an lise birinci sınıfta okuyan öğrencinin "Uluğbey" ismini verdiği robot, Mars’ta merdiven çıkıp, aldığı numuneleri ve görüntüleri dakikalar içinde dünyaya aktaran robotun aynısı.

Robotunu telefonuyla yönlendiren Melih Öztürk, böyle bir projeyi gerçekleştirdiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Araçla ilgili bilgi veren Melih Öztürk, “Amacımız Mars’ta keşif yapabilmek için bir prototip oluşturmak. Bu geliştirdiğimiz robot NASA’nın geliştirdiği tip bir robot.

Bu robot merdiven çıkma özelliğine sahip 6 tekerli. Aracın öndeki 4 tekeri şaseden bağımsız olarak çalışmakta, bu sistem sayesinde devrilme ve taklaya karşı dayanıklı, üzerindeki 7 adet sensörü sayesinde robotun topladığı verileri bilgisayara aktarabiliyoruz. Kolu sayesinde yerdeki cismi alabiliyor. Güneş paneli sayesinde şarj edebiliyoruz.

Gövdesinde kullandığımız sıcağa ve soğuğa dayanıklı malzemeler sayesinde Mars’ın en soğuk ve sıcak olduğu dönemlerde bile robot problemsiz bir şekilde çalışabiliyor. Kendi yazdığım arayüzle robotun aldığı numune analizlerini ve görüntülerini kısa sürede bilgisayar ve telefonumuzda görüyoruz.

Nasa’nın en son Mars'a gönderdiği robotun üzerinde laboratuar var bizimkine de eklenebilir. Bizim robot Amerika’nın Mars’a yolladığı ilk robottan daha iyi durumda. Üzerindeki sensör ve kamera sayesinde veriler bize 1,5 dakikada ulaşıyor. Görüntüler ise 4-5 dakikada bize ulaşıyor. Bu robot eksi 50 ile 60 derece sıcaklıklarda çalışabiliyor” dedi.

Melih Öztürk'ün projesi TÜBİTAK tarafından her yıl gerçekleştirilen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında Uludağ Üniversitesi'nde sergileniyor. Bursa Bölge Sergisi, Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde toplam 100 proje ile birlikte, bilimsel kurulun ve katılımcıların ilgisine sunuldu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.