Notice: Undefined index: url in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 40
Lise öğrencileri "dikey eksenli rüzgar türbini" tasarladı
Bursa Haber Portalı

Lise öğrencileri "dikey eksenli rüzgar türbini" tasarladı

TEKNOLOJİ

Bursa'da, bir meslek lisesinin öğretmen ve öğrencileri, üç boyutlu yazıcıyla, herhangi bir yönden gelen rüzgarla rahatlıkla dönerek elektrik enerjisi üretebilen "dikey eksenli rüzgar türbini" tasarladı.

Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Bölümü öğretmeni Ahmet Hamdi Sevindi ve 3 öğrencisi tarafından 20 santimetre uzunluğunda prototipi de üretilen "dikey eksenli rüzgar türbini", cep telefonunu şarj edebiliyor, balkonlardaki küçük ledlerin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabiliyor. 

"Tasarımını öğrencilerle beraber çalıştık"

"4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı" için hazırlanan "3D Yazıcı İle Dikey Rüzgar Türbini Üretimi Projesi"nin koordinatörü Sevindi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dikey rüzgar türbinlerinin piyasada bulunduğunu ancak kendi tasarımlarının piyasadaki türbinlerden farklı olduğunu söyledi.

Tasarladıkları türbinin her yönden gelen rüzgarla dönebildiğini belirten Sevindi, şöyle konuştu:

"20 santimetre uzunluğundaki türbini yine kendi ürettiğimiz üç boyutlu yazıcıyla yaptık. Tasarımını öğrencilerle beraber çalıştık. Piyasada olan örnekleri inceledik ve her yönden gelen rüzgarla dönebilen bir tasarım gerçekleştirdik. Yaptığımız hesaplamalar sonucunda bu tasarımın daha verimli olduğunu gördük. Şu anda bu türbin cep telefonunu şarj edebiliyor. Balkonlarda kullanılan küçük ledlerin elektrik ihtiyacını ürettiğimiz elektrikle karşılayabiliyoruz."

Yatay eksenli rüzgar türbinlerinin belli bir yönden esen rüzgara göre elektrik enerjisi ürettiğini aktaran Sevindi, "Diğer yönden rüzgar estiğinde motor ve elektrik yardımıyla rüzgar gülünün o yöne dönmesi gerekiyor. Tasarladığımız dikey rüzgar türbini ise herhangi bir yönden gelen rüzgarla çok rahatlıkla dönebiliyor. Türbinin bir yöne döndürülmesine gerek yok. Temel farkımız bu. Türbini üç boyutlu yazıcıyla prototip olarak yaptık. Şu anda çalışıyor." ifadelerini kullandı.

"Tasarımı çok beğenildi"

Sevindi, bir evin saatlik elektrik ihtiyacının yaklaşık 2 kilovat olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu tasarımdaki 1 metre boyunda ve 1 metre çapında dikey rüzgar türbini hesaplamalarımıza göre saatte yaklaşık 2 kilovat enerji üretebilir. Bu üretilen enerji aküler vasıtasıyla depolanarak evin 1 saatlik elektrik ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. Böyle bir türbin evin terasına veya çatısına konulduğunda evin elektrik enerjisi veya aydınlatma ihtiyacı karşılanabilir ayrıca türbinin tasarımı oldukça estetik. Balkona konulduğunda göze de hoş gelir. Bu türbini görenler tasarımı çok beğendi, evlerinde kullanmayı düşünenler oldu."

Hazırladıkları prototipin maliyetinin 50 lira civarında olduğunu, 1 metre boyunda üretildiği zaman maliyetinin 500-750 lira aralığında olacağını belirten Sevindi, "Bu ücretle bütün evin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Elektrik faturalarını düşündüğümüzde bu rakam çok düşük. Seri üretimi yapıldığı zaman maliyet daha da düşecek. İnsanlar bu türbini evinde kullanmaya başladığı takdirde, türbine 2-3 ayda bir yapacağı bakım haricinde elektrik maliyetini neredeyse sıfıra indirmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmayı hedefledik"

Projede görev alan Makine Teknolojisi Bölümü öğrencisi Hakan Arslan da dikey rüzgar türbini projesinin bilgisayar çizimini öğretmeni Sevindi'nin yaptığını söyledi.

Aynı bölümden iki arkadaşıyla türbinin üretiminde görev aldığını belirten Arslan, "Bu projeyle okulda ve çevrede yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmayı hedefledik ayrıca rüzgar türbinlerinin çevre zararı olmadığı için çevre kirliliğinin önüne geçmeyi amaçladık.

Rüzgardan elektrik üretmeye çalıştık. Şu anda yaptığımız prototip türbinle elektrik üretebiliyoruz. Bu elektrikle cep telefonlarını şarj edebiliyoruz. Maket bir ev yaptık. Bunun aydınlatmasını bu elektrikle çalıştırabiliyoruz." dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.