Nilüfer Belediyesi’nin alternatif düşünce ve sanat üretimini destekleme hedefiyle bu yıl ikinci kez düzenlediği Nilüfer Sanat Çalıştayı sona erdi. Türkiye’nin çeşitli kentlerinde üretimleriyle sanat ortamında saygın bir yer edinen 15 sanatçı, 2-9 Mayıs tarihleri arasında Gümüştepe Mahallesi’nde (Misi) bulunan Koza Evi’nde sanat üretti.
Çalıştay süresince yapılan eserler, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açılan sergide izlenimine sunuldu. Sergi açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman, proje danışmanları Yrd. Doç. Dr. Meryem Uzunoğlu ile Sertap Yeğin, çalıştayda yer alan sanatçılar, öğrenciler ve çok sayıda sanatsever katıldı.
BOZBEY: SANATIN VE SANATÇININ YANINDAYIZ
Sergi açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 15 sanatçının çalıştay boyunca yaptığı 23 eseri kent belleğine kazandırdıklarını belirtti. Ortaya çıkan eserlerin Nilüfer Belediyesi tarafından oluşturulacak olan Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde yer alacağını kaydeden Başkan Bozbey, “İnanıyorum ki bu eserler yüzyıllar boyunca sanatçılarımızın ismiyle müzede yaşayacak. Çalıştay boyunca düzenlenen atölye, workshop ve söyleşilere üniversiteli ve liseli öğrencilerin yanı sıra Misili gençler ve çocuklar da katıldı. İki workshopta 45 eser üretildi. Ülkemizi çağdaş dünya ile buluşturduklarından dolayı sanatçılarımıza tek tek gönülden teşekkür ediyorum. Nilüfer Belediyesi olarak sanatın ve sanatçının yanında olmaya devam edeceğiz. Gülümseyin, sanatın kenti Nilüfer’desiniz” dedi.
Başkan Bozbey, Bursa’da sanat adına önemli bir yeri olan Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’ne ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Lisenin, kent için çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, “Kültür ve sanatın kentinde olması gereken bir lise. Sürdürülür durumda olması gereken bir lise ama orada yaşananları biliyorum. İnanıyorum ki bu anlayış değişecektir. Biz, oradan sanatçıların çıkmasını, Bursalı sanatçıların yetişmesini bekliyoruz. O liseden bazıları ellerini çeksin ve oradaki öğrencilerimiz özgür biçimde sanat yapsınlar” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİOĞLU: SANAT YAPILAN ÜLKEDE UMUT KESİLMEZ
Sanat Çalıştayı’nda yer alan isimler arasında bulunan İbrahim Çiftçioğlu da sanat yapılan bir ülkede umudun kesilmeyeceğinin altını çizdi. İbrahim Çiftçioğlu, “Bizi yan yana getiren, özveriyle çalışmalarımıza katkı sunan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e ve ekibine teşekkür ediyorum. Biz, cumhuriyetin çocuklarıyız. O cumhuriyetin aydınlanması bugün de hâlâ devam ediyor. Sanatçı olanlara, sanata destek verenlere ve sanatın ışığından faydalananlara ne mutlu” dedi.
SELAHATTİN YILDIRIM: ÇALIŞTAY HEDEFİNE ULAŞTI
Çalıştayın verimli olduğuna dikkat çeken sanatçı Selahattin Yıldırım da, “Ben çalıştaya ilk kez katıldım. Nilüfer Belediyesi faydalı bir iş yaptı. Umarım bu çalıştay serisi devam eder. Bir yerde çalışma yaparken asıl amaç yerel halkı da içine katmaktır. Bunun hem kente hem de orada yaşayanlara katkısı olur. Bu çalıştayın yerel halkı çalışmalara dâhil etmek, onların içselleştirmelerini sağlamak ve birlikte üretmek gibi bir hedefi vardı. Bu gerçekleşti diyebiliriz. Öğrencilerle ortak çalışmalar yaptık. Mahallenin yaşayanları bir şekilde çalışmalarımıza dâhil oldu” ifadelerini kullandı.
NUR GÜREL: SANATÇI TÜRKİYE’NİN HER TARAFINA YAYILMALI
Nilüfer Sanat Çalıştayı’nın, Türkiye’de yapılan çalıştayların en iyileri arasında yer aldığını belirten sanatçı Nur Gürel de şöyle konuştu: “Muhteşem bir ortamdı. Huzurlu bir ortamda, çocuklarla ve yöre halkıyla beraber herkesin sanat ürettiği bir çalıştay oldu. Umarım devamı olur. Nilüfer Belediyesi’nin müze yapma düşüncesi var. Hepimizi cezbeden şey de bu düşünceydi. Yaptığımız işlerin bir depoda tutulmayacağı ve günün birinde bu eserlerin bir müzede yer alması hepimizin hayali. Bu sadece İstanbul ve Ankara’nın tekelinde olmamalı. Sanatçı, Türkiye’nin her tarafına yayılmalı.”
Konuşmaların ardından Nilüfer Sanat Çalıştayı sergisinin açılışı yapıldı. Başkan Mustafa Bozbey sanatçılarla birlikte sergiyi gezerek eserleri inceledi.
Çalıştaya katılan sanatçıların bir hafta boyunca yaptığı eserlerin yer aldığı sergi, 30 Temmuz tarihine kadar Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açık kalacak.