Kalp hastalıkları en sık görülen doğumsal hastalık tipi olduğunu belirten Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Serkan Seçici “Canlı doğan her 1000 bebekten 8’i doğumsal kalp hastalığına sahip. Bu orana göre ülkemizde her yıl 10 bin ile 11 bin arasında, Bursa’da ise 300 ile 350 çocuk kalp hastalığı ile doğuyor. Bu hastaların yaklaşık 1/3’üne ilk bir yıl içinde müdahale edilmesi gerekiyor" dedi..
Yaklaşık üç ay önce çocuk kalp ameliyatlarına başlandığını belirten Op.Dr. Seçici, “Bu süre zarfında yaşları yenidoğan ile 5 ay arasında değişen bebeklerde karıncıklar arasındaki deliğin (VSD) kapatılması, akciğer damarının daraltılması, atar damar ile akciğer atar damarı arasına suni damar yerleştirilmesi gibi ameliyatları başarı ile gerçekleştirdik. Kalp ameliyatları dışında diyalize giren çocuklarda fistül ameliyatları ve diyaliz kateteri yerleştirilmesi, ayrıca uzun süre ilaç tedavisine ihtiyaç duyan çocuklarda port kateteri yerleştirilmesi gibi damarsal girişimleri de yaptıklarını” belirtti.
Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Soner Cander ise, hastanelerinde mevcut olan Çocuk Kardiyoloji Bölümünde tanı ve tedavi hizmeti verildiğini ancak ameliyat için hastaların başka merkezlere yönlendirildiğini, yeni açılan bölümde artık ameliyatların yapılabildiğini kaydetti.