Notice: Undefined index: url in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 40
Prematüre bebeklerde beslenme
Bursa Haber Portalı

Prematüre bebeklerde beslenme

SAĞLIK

Edirne Keşan Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Barış Yılmaz, prematüre bebeklerde beslenme konusunda bilgi verdi.

Prematüre bebeklerin beslenmesinin en önemli sorunlardan biri olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Barış, "Özellikle küçük prematüre bebeklerde, yaşamın ilk günlerinde ortaya çıkan solunum ile ilgili problemler ve sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması ağızdan beslenmeyi zorlaştırır. Bunun yerine damar yolundan bebeğe serumla protein ve kalori verilmeye çalışılır. Doğumdan sonra olabildiğince erken beslenme bebeklerin taburcu olduktan sonraki büyüme ve gelişmesini etkiler. Prematüre bebeklerde, yenidoğan dönemi sonrasında (28. günden sonra) beslenme sorunları gelişebilir. Bu sorunlar; bebeğin uzun süreli solunum cihazında kalması ve ağızdan beslenememesi, bebeğin emme-yutma işlevlerinde gecikmeler ya da sorunlar, bebeğin zor ve yavaş beslenmesi, gastroözefageal reflü, solunum sıkıntısının sürmesi gibi sayılabilir."
"Küçük prematüre bebeklerin büyük bir kısmında ilk aylarda yavaş büyüme görülür"


Prematüre bebeklerin doğumdan sonra hemen kilo almalarının mümkün olmadığını söyleyen Burak Barış Yılmaz, "Prematüre bebeklerin -özellikle de bin 500 gram altında doğum ağırlığı olanların- doğumdan hemen sonra istenilen hızda kilo almaları mümkün değildir. Çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kaldıkları süre içinde büyümeyi yakalayamadıkları gözlenmiştir. Küçük prematüre bebeklerin büyük bir kısmında ilk aylarda yavaş büyüme görülür, bunun etkisiyle yaşamın ilk yıllarında büyüme geriliği görülmektedir. Ancak bu çocuklar normal boy ve ağırlığa ergenlikten önce erişebilmektedirler. Prematüre bir doğumun ardından ilk süt sağma işlemi mümkün olduğunca erken, hatta doğumhanede gerçekleştirilmelidir. Anne sütü en az 6 kez, tercihen 8-12 kez sağılmalıdır. Bir bebek ne kadar kısa sürede ağızdan beslenmeye başlarsa o kadar hızlı kilo alır. Anne sütü, erken dönemde başlanıp yavaş yavaş arttırılmalıdır. Anne sütü prematüre bebekler için de en iyi gıdadır. Anne sütü içerdiği büyüme faktörleri, enzimler ve antioksidanlar nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur ve vücudun bağışıklığını arttırır. Anne sütü ile beslenen prematüre bebeklerde görme fonksiyonunun da diğer bebeklere oranla daha iyi geliştiği görülmüştür. Anne sütü, mide boşalmasını hızlandırır, bağırsak florasını düzeltir ve sindirimi kolaylaştırır. Ancak özellikle küçük prematüre bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslendiklerinde büyüme ve gelişmelerinin beklenen düzeyde olmadığı görülmüştür. Anne sütü zenginleştiricileri, toz ve sıvı olmak üzere iki tiptir. Sıvı şeklindeki zenginleştiriciler daha çok anne sütü miktarının yeterli olmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Anne sütü zenginleştiricilerinde yeterince demir olmadığı için ikinci aydan itibaren demir desteğinin 1 yaşına kadar verilmesi uygundur. Anne sütü olmayan bebeklere de taburcu olduktan sonra güçlendirilmiş bebek mamalarının verilmesi önerilir. Prematüre bebeklerin taburcu olmadan önce ve taburcu edildikten 4-6 hafta sonra büyüme parametreleri yönünden değerlendirilmeleri gerekir. Prematüre bebeklerde ek besinlere 4-6'ncı aylarda başlanmalıdır. "
Yılmaz, "Sonuç olarak taburcu olduktan sonraki üç ay içinde günde 25-30 gram ağırlık artışı ve haftada 0,5-1,0 santim boy uzaması olması, 3-12 ay arasında ise günde 10-15 gram kilo alması ve haftada 0,5 santim boy uzaması bebeğin beslenmesinin iyi olduğunun göstergesidir." dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.