Sunuculuğunu İpek Tanrıyar’ın üstlendiği ve Türk Böbrek Vakfı tarafından düzenlenen etkinlik, yapılan konuşmaların ardından Wilma Elles ve Hasan Yalnızoğlu’nun rol aldığı “Çocuklarla Egzersiz” videosunun yayınlanması ile devam etti. Etkinliğe destek veren Dünya Böbrek Günü kampanya yüzleri Wilma Elles ve Hasan Yalnızoğluile Pelin Öztekin, Vedat İnceefe, eskrim sporunun önemli ismi İrem Karamete, Anadolu Efes Basketbol Kulübü basketbolcuları Doğuş Balbay ve Cedi Osman, Eczacıbaşı Voleybol Kulübü voleybolcuları Neslihan Demir Güler ile Gülten Kayalar Kuzubaşığolu‘nun sahada bulunan 120 öğrenciye eşlik etmesiyle hep birlikte egzersiz yaptılar.
Etkinlik alanına kurulan “iyi beslen” masasında sağlık yiyecek ve içecekler çocuklar tarafından önce incelendi daha sonra tadıldı. Masada ceviz, fındık, badem, portakal, elma, süt ve ayran gibi sağlıklı yiyeceklerin yanı sıra; pestil, dut kurusu, kuru kayısı gibi sağlıklı atıştırmalıklar yer aldı. Ayrıca sağlıksız gıdalara örnek olarak yine masada bulunan çeşitli yiyeceklerin vücudumuza verdiği zararlar, uzmanlar tarafından örnekler gösterilerek çocuklara anlatıldı.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Özellikle çocuklara yönelik sağlıksız beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Özendiren sağlıksız gıda ve içeceklerin tanıtımının ve reklamının yapılması sınırlandırılmalı ve gıda ürünlerindeki yanıltıcı pazarlama mesajlarının engellenmeli” dedi.
Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Turan ise obezitenin son 100 yılın tehlikesi olduğuna dikkat çekerek, “Obezitenin en sık görüldüğü yaş grubu okula başlama dönemi oluyor. Özellikle ilkokul çağından itibaren önüne geçilemeyecek bir hal alan bu durum yeni jenerasyonun yaşam süresini tehdit ediyor. Obezite sebebiyle muhtemelen anne babalarından daha kısa yaşayacak bir jenerasyonla karşı karşıyayız. İlk defa bir jenerasyon geri gitmiş olacak. Beslenme anlamında bir alınanlar bir de yakılanlar vardır. Yenilenlerin ve harcananların eşit olması gerekir. Okula başlama dönemiyle nispeten daha az hareketli bir yaşama geçen çocuklar için tehlike başlamış oluyor. Buna erken dönemde başlanan sınav stresi de eklenince obezite önüne geçilemeyecek bir hal alabiliyor” dedi.
“Obez çocukların çoğu yaşamlarına obez yetişkinler olarak devam ederler”
Toplantıda söz alan Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Nurdan Bilge Yıldız ise “Obezite, önlenebilir sağlık sorunları içinde dünyada ilk sıralarda yer alıyor ve obezite varlığında böbrek hastalığı riski % 50 oranında artıyor. Çocukluk çağındaki obezitenin başlıca nedeni yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Bunu takip eden hareketsizlik ve bilgisayar başında geçirilen sürenin artması obeziteyi kolaylaştıran faktörlerdir. Obez çocukların çoğu ise yaşamlarına obez erişkinler olarak devam ederler” dedi.
Fazla kilolu ve obez çocuklarda insülin direncinin gelişmesi ve kan basıncının yaşıtlarına göre yüksek gözlendiğini vurgulayan Doç. Dr. Nurdan Bilgen Yıldız, “Bu çocuklarda şeker hastalığı daha sık görülür. Hipertansiyon ve diyabet, böbrek fonksiyonlarını etkileyerek kronik böbrek yetersizliğine yol açar. Ayrıca obezite böbreği doğrudan etkileyerek fonksiyonlarının bozulmasına neden olur. Bu nedenle obezite ile savaş, çocuk ve erişkin yaşta kronik böbrek hastalıklarının önlenmesi açısından çok önemlidir” dedi ve aileler ile öğretmenlere büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.