Kalp ve damar hastalıklarından söz eden Akyüz, “Genellikle kalp ve damar hastalıklarında hastalarımız göğüs ağrısı şikayeti ile bize başvurur. Birtakım tetkiklerden sonra kalp ve damarlarında problem olup olmadığı yönünde kanaat getiririz. Bazı durumlarda detaylı tetkiklere ihtiyaç duyarız” dedi.
Genellikle baskı ve yanma şeklinde göğüs ağrısı oluyor
Göğüs ağrısı çeşitlerinin olduğunu söyleyen Akyüz, “Genellikle baskı ve yanma şeklinde göğüs ağrısı oluyor. İstirahat halinde ani şekilde başlayan, terleme ile beraber olan göğüs ağrılarında kalp krizi riski yüksektir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir. İstirahat halinde olmayan, efor ile birlikte olan ağrılarda acil müdahale gerekmez. Ancak ileri tetkik ve tedavi gerekir. Acil olmayan koşullarda kişiyi günlük hayatında rahatsız eden göğüs ağrılarında daha çok birtakım ön tetkikler yaparız. Bunlar EKG, Ekokardiyografi ve efor testidir. Efor testi bize daha önemli bilgiler verir. Anormal çıktığı durumlarda koroner anjiyografi yapmak gerekir” diye konuştu.
Anjiyo dmarları görüntüleme yöntemidir
Kalp krizi ile ilgili acil başvurularda ilk yapılması gerekenin koroner anjiyografi olduğunu ifade eden Akyüz, “Koroner anjiyografi kalbi besleyen damarların hangisinde, ne düzeyde daralma olduğunu tespit etmek amacıyla uygulanır. Gerekli durumlarda balon ve stent yöntemi ile damarı açma işlemi uygulanır. Anjiyo halk arasında damar açma işlemi olarak biliniyor. Aslında koroner anjiyografi damar açma yöntemi değil, damar görüntüleme yöntemidir. Bu işlemde kalbi besleyen damarların hangi derecede daraldığını değerlendiriyoruz. Buna göre önümüze 3 seçenek çıkıyor. İlaç tedavisi, balon ve stent yöntemi ile damar açma veya by-pass ameliyatı” dedi.
Akyüz, anjiyo sırasında eğer damarlarda tıkanıklık varsa damar açma işlemi çoğunlukla uygulandığını söyleyerek, bu yöntemi ise şöyle anlattı:
“Kalp damarlarında daralma veya tıkanma gördüğümüzde kasık yoluyla kalbi besleyen damarlara ulaşarak dar olan bölgeden ince bir tel geçirerek o damarı balonla genişletip stent koyma ile tedavi etmekteyiz. Bu, anjiyo işleminin devamında yaptığımız tedavi yöntemidir. Genellikle hastalarımız anjiyo ile bu yöntemi birbirine karıştırmaktadır. Aynı seansta yapılıyor olması ikisinin aynı işlem gibi algılanmasına sebep olmaktadır. Anjiyo sadece damarların görüntülenmesi, balon ve stent işlemi ise tedavi edici bir işlemdir.”