Notice: Undefined index: url in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/bursahp1/domains/bursahaberportali.com/public_html/amp/init.php on line 40
Doktoru riski aldı, 11.5 cm aort damarı patlamadan ameliyat edildi
Bursa Haber Portalı

Doktoru riski aldı, 11.5 cm aort damarı patlamadan ameliyat edildi

SAĞLIK

Konya’da karnındaki aort damarının çapı 11.5 cm büyüklüğüne ulaşan 75 yaşındaki İbrahim Baydilli, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen oldukça zor ve riskli bir ameliyatla sağlığına kavuştu.

Konya’da 5 yıldır kalp ve böbrek yetmezliği rahatsızlığı bulunan bu yüzden kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gören 75 yaşındaki İbrahim Baydilli’nin karnındaki ana aort damarı genişleyerek 11.5 cm büyüklüğe ulaştı ancak Baydilli’nin bu durumu fark edilemedi. Karnındaki küçük bir kavun büyüklüğündeki şişlikten rahatsız olan yaşlı adam NEÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde oldukça zor ve riskli bir ameliyatın ardından sağlığına kavuştu. Karnında iki büyük şişlik olduğunu ancak bunun aort damarındaki genişlikten olduğunu tahmin etmediğini belirten İbrahim Baydilli, “Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi sırasında da doktorlarım böyle bir hastalığım olduğunu fark etmemişler. Meram Tıp Fakültesi’ne geldiğimde hastalığımı öğrendim ve burada yapılan ameliyatla sağlığına kavuştum. Doktorlarıma ve hastaneye teşekkür ederim” dedi.

"Şimdiye kadar ameliyat ettiğim en büyük anevrizma"

Operasyonu gerçekleştiren Meram Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Görmüş ise, “Bu yaş grubunda aort tedavisinde açık ameliyatlar yapmak zordur. Hastamızdaki anevrizmanın boyutları 11.5 cm’ye ulaşmış. Benim şimdiye kadar ameliyat ettiğim en büyük çaptaki anevrizma” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Görmüş,


Bütün aort incelendiğinde yukarıdaki bölümde de ülseratif yaraların olduğunu, bu nedenle 3 hafta arayla kapalı teknik kullanılarak iki ameliyat yaptıklarını, ikinci ameliyatta 11.5 cm çapına ulaşmış damarı 2 saate yakın sürede kapalı ameliyat tekniği ile içine yeni bir suni damar koyarak tedavi ettiklerini söyleyerek, “Hastada kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği vardı. Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri görüyordu. Ayrıca 75 yaşında olması gibi etkilerle pek çok problemi beraberinde getiriyordu. Ameliyatın kapalı yapılması, bu çaptaki bir anevrizmanın güzel bir şekilde kapatılması, iki basamaklı ameliyatın başarıyla yapılması önemli. Riskli bir operasyondu, başarıyla tamamladık ve hastamız da bugün gayet iyi” diye konuştu.
Prof. Dr. Görmüş, “Hastanın karnının içindeki ana aort damarında anevrizma vardı. Normal bir insanda bu bölgedeki aort çapı 20 mm’yi geçmez. İbrahim Bey’in damarı 11.5 cm yani neredeyse 6 katı olmuş. Müdahale edilmez ise ani ölüm olurdu. Çapın 6 santimetreyi geçmesi ciddi risk olduğu anlamına gelir. Bu büyüklükteki damarın patlamaması ve hastanın böyle yaşaması büyük bir şans" ifadelerini kullandı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.