Dünya Diyabet Günü dolayısıyla hastalığa dikkat çeken uzmanlar, kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı olan diyabette erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Medical Park Özel Tokat Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezai Kaya, tüm diyabet hastalarının yüzde 5-10'unun tip 1 diyabetli olduğunu, tip 1 diyabetin olgularının yarısının 15 yaşından sonra ortaya çıkmakta olduğunu söyledi. Tüm dünyada tanı konulan diyabet vakalarının yüzde 90'dan fazlasının ise tip 2 diyabet olduğunu ifade eden Kaya, tip 2 diyabetin genetik zeminde genellikle obezite ve fiziksel inaktiviteye bağlı olarak görülmekte olduğunu ifade ederek, “Hastalığın temelinde genetik olarak yatkın kişilerde yaşam tarzı ile tetiklenen insulin direnci ve zamanla azalan insulin sekresyon azalması söz konusudur. Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve yaşlanma ile sıklığı artar. Bununla beraber son yıllarda obezitenin çocukluk çağında da artması ile birlikte çocuk ve adölesan çağda da tip 2 diyabet görülmeye başlamıştır” dedi.
Diyabetin zamanla kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde yapısal değişikliklere yol açabileceğini ifade eden Kaya, diyetin önemine dikkat çekerek yapılması gerekenleri sıraladı. Diyetin egzersiz, kilo verme, yaşam tarzı değişikliği ve ilaç tedavisinden oluşmakta olduğunu ifade eden Kaya, “Yaşam tarzı değişiklikleri yalnız kan şekeri üzerine değil, diğer tüm risk faktörleri üzerine de olumlu etki gösterir. Yaşam tarzı değişikliğinin ilk bileşeni olan beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yeterli fiziksel aktivite düzeyi için öneriler, sigaranın kesilmesi vs. hastanın özelliklerine göre bireysel olarak belirlenmelidir. Kan şekeri normale getirilirken, kan lipid düzeyleri ve kan basıncı da düzenlenmelidir. Diyabet, yaşamınızda başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir. Sağlıklı beslenmek için her gün çeşitli besinler tüketiniz. Çünkü her bir besinin içindeki besin öğesi farklıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için vücudunuzun gereksinimi olan besin öğelerini ancak yiyecekleri çeşitlendirerek, yeterli bir şekilde sağlayabilirsiniz. Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemeyecek olmanız anlamına gelmez. Fakat yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Önemli olan kan şekerinin kontrolünü sağlamak için sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin, ılımlı miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulamanızdır” diye konuştu.
Diyabet yaşam boyunca sevilen yiyecekleri yiyememek anlamına gelmiyor
Diyabet yaşam boyunca sevilen yiyecekleri yiyememek anlamına gelmiyor
Bursa Haber Portalı Bursa Haber Portalı
SAĞLIK
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezai Kaya, “Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemeyecek olmanız anlamına gelmez” dedi.
Paylaş: