Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, arıların topluca telef olmalarıyla ilgili sorunu Meclis gündemine taşıdı.
Karakaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Arı kolonisi sayısı ve bal üretim miktarında dünyada ikinci sırada yer alan, on binlerce üreticimizin ekmek yediği arıcılık sektörü; bal, polen, balmumu, arı sütü gibi ürünlerle milli ekonomiye yüz milyonlarca lira katkı sağlamaktadır. Yüce Allah’ın emrine uygun olarak insanlara en değerli besin kaynağını üreten, bitkiler ve ağaçlar arasında tozlaşmayı, döllenmeyi icra etmek suretiyle hayatın devamını sağlayan arının özne olduğu söz konusu sektör, bilinçsiz zirai ilaç kullanımı ve zehirli tohumlar başta olmak üzere, çevresel etkilerden ötürü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır” dedi.
"Adana’da 60 bin kovan arı telef oldu"
Mevsim itibariyle bu tehdidin arttığına vurgu yapan Karakaya, şöyle devam etti:
“Seçim bölgem olan Adana’da, yanı sıra Mersin ve Osmaniye’deki zirai ilaçlama faaliyetlerinden başka ayrıca mısır tohumu ekimi sebebiyle on binlerce kovan arının telef olduğu iddiası vardır. Yaklaşık 500 bin kovanla Türkiye bal üretiminde üçüncü sırada bulunan Adana’da son üç yılda 60 bin kovan arının telef olduğu bildirilmektedir. Arıların toplu ölümlerine neden olan merdiven altı kalitesiz zirai ilaç kullanımı ve çevre kirliliğine, mısır tohumunun da eklenmiş olması dikkat çekmektedir.”
"Arıcılar, mısır tohumundan şüpheleniyor"
Adana’da son 4 senedir mısır tohumu ekimiyle başlayan toplu arı ölümleri arasında ciddi bağ kurulduğuna dikkat çeken Karakaya, “Sadece Kozan’da bir arı üreticisi vatandaşımız, 300 kovan arısının mısır ekimiyle birlikte son üç haftada 80 kovana düştüğünü belirtmektedir. Toplu arı ölümlerinin, tohumun hazırlığında kullanılan ve dört yıl önce değiştirildiği savunulan ilaç yüzünden kaynaklandığı ifade edilmektedir. Arıcılık faaliyetinde bulunan üreticilerimiz, bütün bu yaşananlara rağmen şikayetlerini dinleyecek, dertlerine derman olacak bir mercii bulamamaktan yakınmaktadırlar. Çoğu borçlanan ve kredi kullanan, en önemli sermayeleri olan arıların topluca telef olması sebebiyle çaresiz kalan üreticilerimiz, feryatlarının duyulmasını beklemektedirler” diye konuştu.
"Mısır tohumları ithal midir, üreticisi hangi firmadır?"
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Faruk Çelik’e özetle şu soruları yöneltti:
“Bakanlığa bu konuda bir şikayet ulaşmış ise, ilgili soruna bir çare üretilmesi düşünülmüş müdür? Arıların ölümüne neden olan zehirli mısır tohumuyla ilgili iddia ve şikayetler araştırılmış mıdır, araştırıldı ise sonucu nedir? Arıların toplu ölümüne sebep olan söz konusu mısır tohumları ithal midir, üreticisi hangi firmalardır? Ucuz, kalitesiz zirai ilaç kullanımını önleyecek bir çalışma var mıdır? Türkiye’nin diğer bölgelerinde de benzer sorunların yaşanıp yaşanmadığı yönünde bir araştırma yapılmış mıdır? Toplu telefler yüzünden bunalıma giren arıcıların mağduriyetleri giderilecek midir?”