Kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlarıyla üreticinin önünü açan ve İnegöl’ün tarıma yönelik hareketliliğini arttıran İnegöl Belediyesi, şehirdeki tarım paydaşları olan Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Muhtarlar Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla TKDK (Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) işbirliğinde bilgilendirme toplantısı düzenledi. İnegöllü üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği bilgilendirme toplantısı, Perşembe günü 14.00’da Sani Konukoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirildi. TKDK İl Koordinatörlüğü uzmanları, İnegöllü çiftçilere kısa adı İpard olan Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) desteklemelerine ilişkin bilgiler verdi.
İPARD’DAN NASIL FAYDALANILACAĞI ANLATILDI
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, TKDK İl Koordinatörü Ömer Berksun, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uğur ve Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Resul Kayman’ın da katıldığı bilgilendirme toplantısında; İpard-1 ve İpard-2 desteklemeleri detaylı şekilde anlatılarak çiftçilerin bundan nasıl faydalanacakları, nereye başvuracakları, hangi yol haritasını izleyecekleri konusunda bilgiler verildi.
İPARD 3 SEKTÖRDEN OLUŞUYOR
Bilgilendirme toplantısı öncesi TKDK İl Koordinatörü Ömer Berksun kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun 2007 yılında 5608 sayılı kanunla Avrupa Birliği Kaynaklarını katılım öncesinde ülkemizdeki tarımsal hayvansal standartların yükseltilmesi ve katılım öncesi yardım fonlarını kullanmak için kurulmuş bir kurum olduğunu belirten Berksun, “Tarım Bakanlığımızın yetkili kuruluşudur. Biz Bursa İl Koordinatörlüğü olaraktan 2012 yılında kurulduk. 2013 yılından bugüne kadar 4 buçuk yıldır Bursa ilimizde Avrupa Birliği fonlarını yüzde 75’i Avrupa Birliği fonları yüzde 25’i Türkiye Cumhuriyeti fonları olmak üzere dağıtmaya başladık. İpard-1 programı 2016 yılı başında tamamlandı. Bizim İpard programımız 3 sektörden oluşuyor. Programın amacı da yatırım yapan kişilere hibe desteğinde bulunmak. Birincisi hayvansal yatırımlar, et ve süt ile ilgili işletmeler. İkincisi et, süt işleme merkeziyle ilgili yatırımlar ve soğuk hava deposu Üçüncüsü de daha çok kırsal alanda yer alan bitkisel üretim, mantarcılık, arıcılık, zanaatkarlık, kırsal turizm su ürünlerinin yetiştirilmesiyle ilgili alanlar” dedi.
İNEGÖL’DE 24 PROJEYLE SÖZLEŞME İMZALANDI
Ömer Berksun, İpard-1’in tamamlandığını ve şuanda İpard-2’nin ilk uygulama yılının başladığını da kaydederek şöyle devam etti: “Kurumumuz Türkiye genelinde toplamda İpard-1’de 10 bin 600 yatırımcımızla sözleşme imzaladı. Bursa ilimizde 4 yıl gibi kısa sürede 207 milyon toplam yatırım gerçekleşti. Bunlara 82 milyonluk hibe desteğini dağıtmış bulunmaktayız. Tabi burada 83 tane 40 yaşından küçük genç yatırımcımız var. 31 tane bayan girişimcimize hibe desteği verdik. Biliyorsunuz kırsal alanlarda bayanlara ve gençlere öncelik sağlamak kırsal alanlara göçünde engellenmesinde orada yatırımın hızlanmasına vesile oluyor. İpard-2 programlarına da bu yıl başladık. Toplamda 8 bin 700 proje başvurusu oldu Türkiye genelinde. İnanılmaz bir teveccüh, inanılmaz bir patlama oldu. Bunların 1600 küsürüyle sözleşme imzalandı. Bursa’dan da 185 proje gelmişti. Bunların 42 tanesiyle sözleşmeyi imzaladık. Bu yıl içerisinde tamamlanmasını ön görüyoruz. Tamamlanırsa yaklaşık 40 milyonluk bir yatırım gerçekleşecek. Buna da yaklaşık 20 milyon TL’lik hibe desteğimizi sunacağız inşallah. İpard-1’de İnegöl’de 24 projeyle sözleşme imzaladık. 4 yılda 22 milyonluk yatırım gerçekleşti. 12 milyonluk hibe desteğini de gururla verdik. Bunlardan ikisi çok önemli. Biri beyaz et diğeri de kırmızı et kesimhanesi. Bursa’dan iki tane kesimhane projesi geldi koordinatörlüğümüze ve ikisi de İnegöl’den geldi. Bu kesimhanelerin gelmesinde özellikle İnegöl Belediyemizin çok büyük destekleri oldu. Kendilerine ayrıca teşekkür ediyoruz. Ancak biz İnegöl’de daha iyi noktalara ulaşmak istiyoruz. İnegöl bildiğiniz gibi meyve ve sebze üretim merkezlerinin başında geliyor Bursa’mızda. 12 Haziran itibariyle İpard-2 çağrılarına çıkmış bulunmaktayız. Burada soğuk hava deposu işletmeleri, et işleme tesisleri olan, kesimhanesi olan, su ürünleri işletme tesisi olanlar varsa mevcutta, biz bunlara hibe desteği vermek istiyoruz. 28 Eylül’e kadar proje kabulüne devam ediyoruz. Burada genç girişimcilerimiz var. Türkiye genelinde 122 milyon Euro’luk bir kaynakla çağrıya çıktık. Projelerin büyük çoğunluğu da geçecektir. Öyle öngörüyoruz.”
FIRSATLAR ŞEHRİNDE YAŞIYORUZ
Ömer Berksun’un ardından Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ta kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. İnegöl’ün tarıma elverişli topraklarından ve kırsal alandaki potansiyelden bahsederek konuşmasına başlayan Aktaş, “Farkında mıyız değil miyiz bilmiyorum ama tabiri yerindeyse cennetin ortasında yaşıyoruz. Bazen hayıflanıyoruz ya; aslında biz bir fırsatlar şehrinde yaşıyoruz, imkanlar cennetinde yaşıyoruz. Ama biraz biz bizi sıkan, üzen konuları kafaya takıp bizim için nimet olan konuları görmezden gelip moralimizi motivasyonumuzu bozuyoruz. Tarım da genel olarak bizim kaçtığımız bir konu. Hızlı sanayileşme bütün ülkede olduğu gibi bizim şehrimizde de tarlayı tokadı sattırıp ya otobüsçü, ya minibüsçü ya mobilyacı olunmasına yol açıyor. Bizlere lise döneminde öğretilen o dünyada kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olma özelliğini biz sanki kaybediyoruz. Ama şunu da biliyoruz ki Bakanlığımız marifetiyle ciddi destekler veriliyor. Biz projeli işleri, proje yazmayı devlet takibatında olmayı çok sevmiyoruz açıkçası” dedi.
İNEGÖL’Ü TARIM VE HAYVANCILIKTA DAHA ÖN PLANA ÇIKARABİLİRİZ
İpard desteklemeleriyle ilgili bazı şikayetler de alındığına dikkat çeken Aktaş, “Biz bu konularla alakalı şikayetler de alıyoruz. Karşımıza imarla ilgili, farklı konularla alakalı sorunlar çıkıyor diyenler de oluyor. Evet doğru. Fakat bunları aşabilmek adına biz elimizden gelen gayreti ortaya koyarız. Ama bizim tarım ve hayvancılığı özellikle bu bölgede arttırabilmek, bunları daha yüksek standartlarda yaptırabilmek adına daha ciddi performans sergilememiz gerekiyor. Çünkü bizim arazimiz de şehrimiz de bu işle alakalı çok ciddi müsait. Benim acizane tavsiyem mobilya haricinde farklı işlerle alakalıda biraz çeşitlendirme yapmamız gerekiyor. Belediye olarak bizim üzerimize düşen bir görev varsa ki Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüz ve sorumlu Başkan Yardımcımız var, Ziraat Odamız, İlçe Tarım Müdürlüğümüz var. Bu işe daha fazla yüklenmemiz gerektiğini düşünüyorum. İnegöl’ün ciddi bir altyapısı olması hasebiyle de bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Biraz kabuğumuzu kırmak gerekiyor, biraz büyük düşünmek gerekiyor gibi bir algımız var. Bu şehri tarım ve hayvancılıkta daha ön plana çıkarabiliriz. Bu işe artık ilçe belediyemiz de destek veriyor, Büyükşehir Belediyemiz de destek veriyor. Kurşunlu’da bir ürün toplama merkezi yaptık, Türkiye’nin birçok şehrinde öyle hal binası yok. Dört bir yanda harıl harıl çalışma var” diye konuştu.
BU ÜLKEYE VE BU ŞEHRE GÜVENİN
Başkan Aktaş, konuşmasının sonunda üreticilere “Bu ülkeye ve bu şehre güvenin” mesajı da vererek “Çok ciddi bir potansiyel var burada. Ve biz bu potansiyelin çok küçük bir kısmını kullanıyoruz” ifadelerinde bulundu.
MUHTARLAR DERNEĞİ’NDEN AKTAŞ’A ÇİÇEKLİ TEŞEKKÜR
Konuşmanın ardından İnegöl Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Resul Kayman, tarıma ve çiftçiye desteklerinden dolayı Başkan Aktaş’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.
İPARD DESTEKLERİ TÜM DETAYLARIYLA ANLATILDI
Bilgilendirme toplantısı konuşmaların ardından TKDK İl Koordinatörlüğü uzmanları tarafından desteklemeler ve hibe desteklerine yönelik bilgilendirmeyle devam etti. Yapılan sunumda çiftçilere İpard destekleri tüm detaylarıyla anlatılırken, toplantı soru-cevap bölümüyle son buldu.