Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü bünyesinde Türk Sanat Müziği (TSM), Türk Halk Müziği (THM) ve Çalgıcı Mektebi bölümlerinde 4 yıl süren eğitimlerini tamamlayan sanatseverler, artık Milli Eğitim Bakanlığı onaylı diploma alacaklar. Konservatuvarda sanat sevdalılarına, 4 yıllık eğitim sonunda verilen belgenin geçerliliğinin sağlanabilmesi için 2016 yılında başlatılan çalışmalar sonuca ulaştı. Çalışmaların neticesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında protokol yapıldı ve 32 yıl sonra Türkiye’de bir ilke imza atıldı.
Türkiye’de ilk
Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürü Dr. Turgay Mercan, çalışmanın önemine vurgu yaparak, ilk kurulduğu günden bugüne belediye konservatuarlarına öncülük eden Büyükşehir Belediyesi Orkestrası’nın bu çalışma ile de örnek olduğunu söyledi. Bu sayede mezunların meslek edinebilmelerine katkıda bulunulacağına değinen Mercan, “4 yıllık eğitimin ardından mezun olacak öğrencilerimize Milli Eğitim Bakanlığı onaylı diplomalar vereceğiz. Belediye konservatuvarı kurulduğunda, Türkiye’ye model olmuştuk o yıllarda. Şimdi de yapılan bu çalışmayla kayıtlara girdik. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalara referans olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü de girdi. Bu, Türkiye’de bir ilktir, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin gururudur” dedi.
Mercan, kendilerine her zaman destek olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti.
Ödünç’ten tebrik ziyareti
Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç, Büyükşehir Belediyesi Orkestrası’nı ziyaret ederek, icra çalışmalarını dinledi. Sanatçıları emeklerinden dolayı tebrik eden Ödünç, “Burada yetişen değerli sanatçılarımız hem bu işin ilmini öğrenecekler, aynı zamanda da kariyerlerine bir sayfa daha eklemiş olacaklar. Bundan dolayı bu programın gerçekleşmesine emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yaptığınız güzel eserleri de dinlemekten keyif alıyoruz, emeğinize sağlık” diye konuştu.
‘Orkestra’nın tarihine dair…
Bursa’nın mûsıkîye ilgisi öteden beri çok iyi bilinmektedir. Şehir merkezi ve ilçelerde haftada bir toplanan ve bazıları geçen yüzyıllara dayanan geleneğiyle Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği gezekleri, sıra geceleri, kına geceleri, güvendeler, düğün karşılamaları, gelin alayı uğurlamaları ve ağlatmaları gibi halk müziği gelenekleri konservatuarın kurulmasına öncü oldu. Halkın talepleri sonucu Türk Sanat Müziği çalışmaları, 1983’ten beri, o dönem Setbaşı Evlendirme Dairesi olarak bilinen, şimdiki Şehir Kütüphanesi’nde başlayan konservatuar çalışmalarının altyapısını oluşturdu. 1985’te dört yıllık ilk eğitim programıyla Kültürpark Türkevi ve daha sonra Tayyare Kültür Merkezi’nde eğitim faaliyetleri ile periyodik konserlere başladı.
Konservatuvarın kuruluş aşamasında dönemin Belediye Başkanı Ekrem Barışık’ın başkanlığındaki Türk Sanat Müziği Yönetim Kurulu, Müdür İlhan Çağlı, Şef Erdinç Çelikkol İle Burhan Dikencik, Altun Altun, Mahmut Hoşağası ve Yaşar Kalıt’tan oluşmaktaydı. İlhan Çağlı ve Avni Anıl’ın ardarda müdürlük görevini yürüttüğü konservatuarın genel sanat yönetmenliğini 1983–2000 yılları arasında aralıksız olarak Erdinç Çelikkol, daha sonraki yıllarda İnci Çayırlı ve Yücel Paşmakçı yürütmüştür.
Türk Halk Müziği Bölümü, 1993 yılında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı öğretim görevlilerinden Yücel Paşmakçı önderliğinde konservatuar bünyesine dahil olmuştur. Kurulduğu günden bugüne eğitim ve sanatsal faaliyetlerini yoğun bir şekilde devam ettiren kurum, Türk Sanat Müziği Bölümü’nden 1000, Türk Halk Müziği bölümünden ise 600 mezun vermiştir.
2007 yılından itibaren Orkestra Şube Müdürlüğü olarak faaliyet göstermeye başlayan konservatuarda Türk Sanat Müziği (TSM), Türk Halk Müziği (THM) ve Çalgıcı Mektebi bölümlerinde 4 yıl müzik eğitimi veriliyor.