Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle bu sene ‘Çarşılar&Alışveriş’ temasıyla yapılan 7. BursaFotoFest, fotoğrafın dünyaca usta isimlerini fotoğrafa gönül verenlerle buluşturuyor. Festival kapsamında yapılan konuk ülke oturumunda ise Çin Halk Cumhuriyeti ele alındı. Oturumun moderatörlüğünü üstlenen Kamil Fırat, Çin’den gelen fotoğraf sanatçılarının BursaFotoFest’e değer kattığını, Türkiye’deki fotoğrafa gönül verenlerin ufkunu açtıklarını söyledi. Birçoğumuzun bilmediği konuları fotoğraflarla gözler önüne serdiklerini belirten Fırat, “Hem binlerce senelik geleneği buraya taşıdılar, hem de çok zengin olan kültür ve sanatlarını fotoğraflarla yansıttılar. Bizler Çin’i hep batıda yayınlanan örnekleriyle biliyoruz. Bizlere birinci ağızdan zengin geleneklerini aktardıkları için ve festivale katıldıkları için çok teşekkür ediyorum” dedi.
“Dünya’daki fotoğraf makinelerinin yüzde 70’i Çin’e satılıyor”
Liaoning Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı Shi Chun, BursaFotoFest’e Çinli fotoğraf sanatçılarının davet edilmesi ve Çin’in konuk ülke olarak belirlenmesi sebebiyle teşekkür etti. Çin’in binlerce yıllık bir kültüre sahip olduğunu ve fotoğrafçılığın hızla geliştiğini ifade eden Chun, bu zenginliğin de fotoğraflara sanatçılar tarafından yansıtıldığını dile getirdi. Çinli sanatçıların fotoğrafçılıkla birlikte bu alanda geleneksel sanatları çok iyi kullandığını aktaran Chun, “Çinli fotoğrafçılar moda ile geleneksel sanatları başarılı bir şekilde kullanıyor. Kendilerini de hızla geliştiriyorlar. Dünyadaki profesyonel fotoğraf makinelerinin yüzde 70’inin Çin’e satıldığını biliyorum. Çinli fotoğrafçılar batı tarzı ile Çin unsurlarını harmanlamaya da başladı.
Çin’de birçok üniversitede artık fotoğrafçılık bölümü bulunuyor. Hatta doktora ve master bölümleri de hızla artıyor. Önemli festivallerde üniversite öğrencileri için yarışmalar yapılıyor. Güzel imkanlar sunuluyor” dedi.
“BursaFotoFest sayesinde iki ülke arasında yeni sayfa açıldı”
Son senelerde dünyaca ünlü fotoğraf ustalarının Çin’e davet edildiğini ve fotoğraf festivallerinde yer aldığını söyleyen Chun, Türk fotoğrafçılarının eserlerinin başarılı olduğunu, kendisinde derin izler bıraktığını söyledi. Kendilerini Türkiye’ye davet ederek bu fırsat verildiği için teşekkür eden Chun, “Bursa’daki festival sayesinde Türkiye ve Çin arasında fotoğraf konusunda yeni sayfa açıldı. Seneye bizlerde Türk sanatçıları Çin’e bekliyoruz. Türk sanatçılarının eserlerini Çin’de izlenime sunmasını arzuluyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve Türk halkının misafirperverliği için teşekkür ediyorum. İki ülke arasındaki dostluğun pekişeceğine inanıyorum. Çin ile Türkiye arasında tarihi İpek Yolu’na dayanan bir iletişim var. Dünyanın en hızlı gelişen iki ülkesi her alanda işbirliğini geliştirmelidir” diye konuştu.
BursaFotoFest’e getirdikleri sergide doğu kültürünün bilgeliklerini, insanın iç dünyasını yansıtmaya çalıştıklarını anlatan Chun, eserlerin Türk fotoğrafçılarına yeni duygular katmasını temenni etti. Fotoğraflarla tarihi İpek Yolu ruhunu ileriye taşımak gerektiğini söyleyen Chun, Türk fotoğrafçılarını da Çin’deki festivallerde görmek istediklerini ifade etti.
Hebei Fotoğrafçıları Derneği Başkan Yardımcısı Wang Zigou ise, Çin’deki derneklerde fotoğrafçılığın nasıl yapıldığı konusunda bilgi verdi. Devletin genelde kültür ve sanat konularını derneklere yönlendirdiğini anlatan Zigou, “Dernekler fotoğraf üzerine pratik çalışmalar yapıyor. Fotoğrafçılık artık her aileye giren bir hobi oldu. İnsanlar git gide daha fazla seviyor. Fotoğraf kulüpleri de farklı faaliyetlerde bulunuyor. Çinli fotoğrafçılar daha fazla hayatın içerisine girmeye çalışıyor. Bizlerde konu sınırlaması olmasını istemiyoruz. Sanatta sınır yoktur. Daha fazla fotoğrafçı ve daha fazla konuda çalışma olmasını arzuluyoruz. Böylece ortaya daha fazla eser çıkacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından Çin’in en popüler 3 fotoğraf festivali fotoğraflarla anlatılarak bilgi verildi.